Ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου εξωτερικών  Zhao Lijian, ισχυρίστηκε ευθέως πως οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από την πανδημία του Κορωναϊού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, ο Κινέζος αξιωματούχος, έγραψε πως «άντρες του αμερικανικού στρατού έφεραν την επιδημία του κορωνοϊού στη Γουχάν», επικαλούμενος τα λόγια του διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Λοιμώξεων, Robert Redfield, ότι έγινε λανθασμένη διάγνωση στα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού και οι αρχές νόμισαν ότι επρόκειτο για γρίπη.

ΟΚινέζος αξιωματούχος, έγραψε πως «άντρες του αμερικανικού στρατού έφεραν την επιδημία του κορωνοϊού στη Γουχάν», επικαλούμενος τα λόγια του διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Λοιμώξεων, Robert Redfield, ότι έγινε λανθασμένη διάγνωση στα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού και οι αρχές νόμισαν ότι επρόκειτο για γρίπη.

«Δώστε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σας, χρωστάτε στον πλανήτη μια εξήγηση»

«Ποιος ήταν ο ασθενής – μηδέν στις ΗΠΑ; Πόσα άτομα έχουν μολυνθεί; Ποια τα ονόματα των νοσοκομείων; Ίσως ο στρατός των ΗΠΑ να έφερε τον κορωνοϊό στην Κίνα. Μιλήστε καθαρά» συμπλήρωσε.

Ο Zhao Lijian, προτρέπει μάλιστα τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, να διδαχτούν από Κινέζικες παροιμίες: «Όπως λέει μια κινέζικη παροιμία, “Εστιάστε προς τα μέσα και διερευνήστε τον εαυτό σας όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες”. Καλούμε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να σέβονται τα γεγονότα. Κάθε λεπτό που χάνεται με παράπονα και αντιδράσεις, θα ήταν καλύτερα να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας».

Ο Κινεζικός τύπος μιλάει για πόλεμο Πεκίνου-Ουάσινγκτον ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για εξηγήσεις. Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον ωστόσο, δεν έχει κάνει ακόμα επίσημη δήλωση.