Η αξία του δημόσιου συστήματος υγείας

Posted on April 15, 2020, 3:50 pm
1 sec

«Να υπάρξει μία διακομματική επιτροπή που θα μπορεί να ελέγχει και να διασφαλίζει συνθήκες δημόσιας λογοδοσίας, διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου»

«Σήμερα είμαστε σε μία κρίσιμη φάση για την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε μία ηπιότερη πορεία της νόσου και των επιπτώσεων και τον αριθμό κρουσμάτων νοσηλευμένων, διασηλωνωμένων και θανάτων. Είναι μία καλή εξέλιξη που δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση».

«Το σύστημα υγείας φαίνεται αυτή τη στιγμή να αντέχει. Προϋπήρξε μία κρίσιμη στήριξή του στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια. Από το 2015 αντιστράφηκε η πορεία απορρύθμισης την πρώτη πενταετίας της κρίσης και διασφαλίστηκε η επιβίωση του δημόσιου νοσοκομείου και η προσβασιμότητά του σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις»

«Καταφέραμε να καλύψουμε όλες τις οργανικές θέσεις των γιατρών ΕΣΥ και να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ κατά 100 κρεβάτια. Επενδύσαμε στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Προκηρύξαμε 500 θέσεις μονίμων του ΕΣΥ. Ήταν καίριας σημασίας παρέμβαση».

«Προσθέσαμε 127 δημόσιες δομές, ενώ την προηγούμενη περίοδο είχαμε κλεισίματα και εξώθηση σε απολύσεις, προσθέσαμε 1.100 παραπάνω επαγγελματίες υγείας, προσθέσαμε την κουλτούρα της ομάδας υγείας και του οικογενειακού γιατρού, προκηρύξαμε 450 θέσεις γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα κέντρα υγείας όλης της χώρας. Πρόκειται για αφανείς παρεμβάσεις που όμως ενίσχυσαν την ανθεκτικότητα του συστήματος».

«Αυτή είναι η ευκαιρία μας, η κρίση ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας. Κανείς, ούτε οι πιο ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι όπως ο κ. Μητσοτάκης που πάντα ευαγγελιζόταν λιγότερο κράτος και στην υγεία και περισσότερη αγορά, περισσότερο ζωτικό χώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δεν τολμά να μιλήσει για αναποτελεσματικό, σπάταλο ΕΣΥ που πρέπει να μπολιαστεί από ιδωτικο-οικονομική κουλτούρα και μάνατζμεντ»

«Είναι κρίσιμος ο ρόλος της κατ’ οίκον παρακολούθησης και φροντίδας. Η παρέμβαση της κυβέρνησης με κινητά συνεργεία που περιορίζουν τον ρόλο μόνο σε δειγματοληψία για έλεγχο κορωνοϊού είναι εντελώς ανεπαρκής για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες»

«Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα προσπαθεί ασμένως να αντιμετωπίσει»

«Χρειαζόμαστε, για να αρθούν οι όποιες καχυποψίες υπάρχουν για αδιαφανείς χειρισμούς είτε στο θέμα των προμηθειών είστε στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, να υπάρξει μία διακομματική επιτροπή που θα μπορεί να ελέγχει και να διασφαλίζει συνθήκες δημόσιας λογοδοσίας, διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου»

«Χρειαζόμαστε επίσης μία συστηματική ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου σε ορισμένους κρίσιμους δείκτες. Έχουν σταματήσει να μας ενημερώνουν για τον αριθμό των νοσηλευμένων ασθενών, δεν έχουμε εικόνα για τον βαθμό προσβολής του υγειονομικού προσωπικού από την πανδημία. Συνεχίζουμε να απαιτούμε να υπάρχει μία αναλυτική εικόνα σε καθημερινή βάσης της τοποθέτησης συμβασιούχων ανά κλάδο, ανά περιφέρεια και ανά δομή. Έτσι μόνο θα μπορούμε να έχουμε μία ακριβή εικόνα»

«Η μεγάλη διαφορά με την κυβέρνηση τη σημερινή είναι η προσέγγιση για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Εμείς οραματιζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας πιο ισχυρό και πιο ενδυναμωμένο σε μόνιμη βάση που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις πανδημίας και των επόμενων φάσεών της. Να καλύψει με μόνιμο, δωρεάν και αξιόπιστο τρόπο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να μην επιτρέψουμε να διευρυνθούν οι οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες»

 

Ανδρέας Ξανθός κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (Link)

...