Ο Heinz Bierbaum για την ευρωπαϊκή αριστερά, τις συνέπειες της πανδημίας και και την σημασία της ΕΕ για τα αριστερά κόμματα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Είστε Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για έξι μήνες. Πόσο μεγάλα ήταν τα βήματα του Γκρέγκορ Γκύση που διαδεχτήκατε;

Ο Γκρέγκορ Γκύση είναι φυσικά πολύ πιο γνωστός από εμένα και έχει δώσει στο EL ένα πρόσωπο.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δημιούργησε μια πλατφόρμα με τίτλο «Η κρίση της Κορώνας (Dovid-19) και οι συνέπειες για την ευρωπαϊκή πολιτική». Το έγγραφο που παρουσιάστηκε στα μέσα Μαΐου αφορά ρητά όχι μόνο την τρέχουσα κρίση σε σχέση με το Covid-19, αλλά και τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές αλλαγές και τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας. “Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητά άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης και μια ριζική αλλαγή στην πολιτική”.

Η πλατφόρμα χωρίζεται σε πέντε »πόλους«. Πρώτα απ ‘όλα, αφορά την προστασία των ανθρώπων και ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα, απαιτείται επειγόντως ένας δημόσιος, κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας. Τα μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους δημοκρατικούς θεσμούς και δικαιώματα · Η δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα πρέπει να υπερασπιστούν και να επεκταθούν. Η «άνευ όρων δέσμευση για ειρήνη και αφοπλισμό» τονίζεται επίσης ως ένα από τα βασικά στοιχεία της αριστερής πολιτικής. Και τέλος, απαιτείται μια κοινωνική έξοδος από την κρίση που υπερβαίνει το τρέχον μοντέλο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαφοροποίηση των διεθνών σχέσεων της Ευρώπης με τις σχέσεις δίκαιου εμπορίου και προώθηση μιας πανευρωπαϊκής διαδικασίας συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. κάθισε

Αυτό σημαίνει ότι ο Gregor Gysi είχε ένα όνομα, αλλά όχι τόσο μεγάλη ιδέα για την Ευρώπη;

Δεν θέλω να το πω αυτό. Hταν σημαντικό για το EL να έχει ένα πρόσωπο και ένα όνομα με τον Gregor Gysi.

Το EL λέγεται ότι είναι περίπλοκο να πω το λιγότερο. Έχετε μετανιώσει που αναλάβατε το ρόλο;

Οχι, δεν τo μετάνιωσα. Αυτό που φυσικά μου προκαλεί προβλήματα τώρα είναι η πανδημία της κορώνας. Είμαστε σε επαφή στο EL μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν είμαι μεγάλος φίλος της τηλεδιάσκεψης γιατί δεν νομίζω ότι μπορείτε να υποστηρίξει όπως θα έπρεπε το σκοπό μιας σύσκεψης. Αυτό περιορίζει αφενός τις δραστηριότητές μας στο EL, αφετέρου επίσης τη συνεργασία μας με άλλες ομάδες με τις οποίες θα θέλαμε να συνεργαστούμε, καθώς και τις επαφές μας με την αριστερή ομάδα GUE / NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ως EL, παρουσιάσατε τη λεγόμενη “πλατφόρμα για την κρίση της κορώνας”. Τις τελευταίες εβδομάδες, ολόκληρο το κοινοβουλευτικό σύστημα έχει σχεδόν υπονομευτεί και οι κυβερνήσεις έχουν κυριαρχήσει. Τι πιστεύεται; Ποιος ακούει το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε αυτήν την κατάσταση;

Αυτή είναι η μεγάλη μας δυσκολία. Γι ‘αυτό προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε μια τέτοια πλατφόρμα. Πρώτα απ ‘όλα, ήταν σημαντικό να τοποθετηθούμε και να δείξουμε ότι είμαστε εκεί και έχουμε κάτι να πούμε. Μια τέτοια κοινή θέση δεν είναι εύκολο να καθοριστεί στην Ευρωπαϊκή Αριστερά επειδή έχουμε πολύ διαφορετικές θέσεις στα κόμματα. Παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι το “αόρατο” δεν είναι μόνο το πρόβλημα της ευρωπαϊκής αριστεράς, αλλά επί του παρόντος έχουμε τη γενική κατάσταση ότι η αριστερά είναι πολύ λίγη στην κοινωνική συζήτηση. Αυτό ισχύει σε εθνικό επίπεδο, αυτό ισχύει για την Ευρώπη – δυστυχώς δεν είναι η ώρα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο Martin Schirdewan, ηγέτης της ομάδας GUE / NGL, λέει ότι η κρίση της κορώνας προσφέρει επίσης ευκαιρίες για την αριστερά της Ευρώπης. Σε τελική ανάλυση, η λέξη αλληλεγγύη, ένας αρχικά αριστερός όρος, βρίσκεται στα χείλη όλων.

Είναι στα χείλη όλων, αλλά δεν λειτουργεί. Αλλά συμφωνώ απολύτως – η αριστερά έχει μια ευκαιρία σε αυτήν την κατάσταση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω: έχουμε κάποια αλλαγή στη διάθεση. Οι σημαντικοί άνθρωποι σήμερα είναι οι νοσοκόμες,οι εργαζόμενοι-νες σε  παιδικούς σταθμούς, αυτοί που εργάζονται στα καταστήματα σε δύσκολες συνθήκες.

Αυτοί είναι οι νέοι ήρωες. Όχι οι διευθυντές μεγάλων χρηματοοικονομικών εταιρειών και παρόμοια. Ταυτόχρονα, υπάρχει συνειδητοποίηση ότι ό, τι έχει γίνει μέχρι στιγμής δεν οδήγησε στην ενίσχυση της κοινωνίας, αλλά προκάλεσε σημαντικά προβλήματα, ιδίως στον τομέα της υγείας, αλλά και γενικά στις γενικές υπηρεσίες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την αλλαγή της διάθεσης ως αριστερά, πρέπει να την κάνουμε μόνιμη. Υπάρχουν λόγοι για αυτό: κατά τη διάρκεια της κρίσης, για παράδειγμα, οι δημοσιονομικοί κανόνες χαλαρώθηκαν με ταχύ ρυθμό και άρθηκαν πράγματα που προηγουμένως ήταν αδιανόητα.

Αναφέρεστε στην πρόταση Marcron-Merkel για ένα πακέτο βοήθειας 500 δισεκατομμυρίων.

Κατά την άποψή μου, αυτό πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, επειδή πρόκειται για επιχορηγήσεις που δεν πρέπει να επιστραφούν. Αν και τότε ζητείται από τα κράτη να πραγματοποιήσουν έμμεση πληρωμή μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι πρώτα ένα σημείο όπου υφίσταται ένα ορισμένο επίπεδο χρέους, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες αρχές. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι το πρόγραμμα των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ μικρό. Και δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει επειδή και οι 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν. Και οι αντιστάσεις είναι ήδη σημαντικές.

Τα χρήματα δεν βρίσκονται στο υπόγειο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάποιος πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό στο τέλος. Και στην τραπεζική και χρηματοοικονομική κρίση του 2008/2009, οι πολίτες χρησιμοποίησαν τα φορολογικά τους χρήματα.

Αυτό είναι ακριβώς το σημείο που πρέπει να αποφευχθεί. Η κρίση 2008/2009 προκλήθηκε από χρηματοοικονομικές κερδοσκοπίες από τις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια κηρύχθηκαν συστημικά σημαντικές και σώθηκαν. Όταν χρησιμοποιούμε χρήματα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι η πραγματική οικονομία δεν μπαίνει σε κερδοσκοπία, ούτε καν στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κεφάλαια, και ότι δημιουργεί προγράμματα που είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και του πληθυσμού. Νομίζω ότι είναι απολύτως κεντρικό.

Θέσατε την κυβερνητική διαφωνία σχετικά με τη βοήθεια της Corona. Τα κόμματα της EL δεσμεύονται επί του παρόντος για τα εθνικά ή μάλλον ευρωπαϊκά συμφέροντά τους;

Πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε μια καλή σχέση εργασίας στη συζήτηση. Και τα κόμματα μέλη μας είναι επίσης πεπεισμένα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην Ευρώπη. Ένα πράγμα είναι σαφές: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί θετικό σημείο αναφοράς για εμάς. Πάντα έλεγα ότι οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας δεν αποτελούν τη βάση για μια Ευρώπη που θέλουμε, δηλαδή μια δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική και ειρηνική Ευρώπη. Συμφωνούμε σε αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι το EL θέλει να αλλάξει τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες;

Ναι απολύτως. Αλλά πρώτα πρέπει να πάρουμε την πολιτική ισορροπία εξουσίας, ώστε να είναι δυνατή. Αντίθετα, εάν το θέλει η άρχουσα τάξη, οι συμβάσεις μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Υπάρχουν φυσικά διαφορετικές απόψεις στο EL σχετικά με το πόσο ριζικές είναι οι αλλαγές στη σύμβαση.

Για να γίνει αυτό, η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στα κόμματα. Τι γίνεται με τη γερμανική αριστερά;

Προσπαθώ πάντα να καταστήσω σαφές ότι το ζήτημα της Ευρώπης πρέπει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αριστερή πολιτική. Το ζήτημα αν η ΕΕ μπορεί να μεταρρυθμιστεί ή όχι μας εμπόδισε εδώ και πολύ καιρό. Αυτή είναι μια αφηρημένη και όχι προσανατολισμένη στο στόχο ερώτηση. Επειδή μπορεί να ειπωθεί ότι η Ευρώπη βασίζεται στις Συνθήκες, η ΕΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί όσο θέλουμε. Αλλά η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και οι πολιτικές διαδικασίες που οδηγούν σε αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να ενταχθούμε εκεί. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, η τάση προς αποσύνθεση που υπάρχει ήδη θα αυξηθεί ούτως ή άλλως – με τον κίνδυνο αλλαγής σε αυταρχικές και εθνικιστικές αντιδράσεις στην κρίση. Ελπίζω ότι αυτές οι ερωτήσεις είναι τώρα πιο σημαντικές στα αριστερά από πριν. Αλλά θέλω επίσης να πω ξεκάθαρα: δεν είναι ακόμη αρκετό.

 

*Heinz Bierbaum (Link)

 

IndependentNews.gr