H Ώρα των Μεγάλων όπλων – 750 δισ. ευρώ αποδεσμεύει η ΕΚΤ ως αντίδοτο στην πανδημία

Posted on 19 Μαρτίου, 2020, 9:39 πμ
34 secs

Λίγες ώρες μετά το δραματικό διάγγελμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ,η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ),ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες,στις 01:30,πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ ενώ η Πρόεδρος  Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα,ταυτόχρονα σχεδόν  με την ανακοίνωση του θεσμού ότι αποδεσμεύει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναφορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μια ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Και το όνομα αυτού Pandemic Emergency Purchase Programme  (PEPP)

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

 

Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.


Το μοντέλο προσομοίωσης βασίστηκε στην εκτίμηση πως κάθε μήνας καραντίνας θα «κόβει» από την ανάπτυξη της ευρωζώνης ποσοστό 2,1%.

Το νέο πρόγραμμα είναι ένα νομισματικό πακέτο-μαμούθ που αποφασίστηκε ειδικά για την πανδημία, ονομάστηκε Pandemic Emergency Purchase Programme  (PEPP), μπορεί να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο εάν απαιτηθεί, και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020. «Οι έκτακτες συνθήκες επιβάλουν έκτακτη δράση. Δεν υπάρχουν όρια στην δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στην διάθεσή μας» δήλωσε τα ξημερώματα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το εμβληματικό “whatever it takes» του Μάριο Ντράγκι.

Η μεγάλη διαφορά του τότε με το τώρα είναι πως στο πρόγραμμα Λαγκάρντ θα ενταχθεί και η Ελλάδα, παρ’ ότι τα ομόλογά της δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα και δεν είναι επιλέξιμα για αγορές με βάση το καταστατικό της ΕΚΤ.

Ωστόσο, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε να χορηγηθεί στα ελληνικά ομόλογα ειδικό waiver – δηλαδή «εγγύηση» ασφάλειας – έτσι ώστε να μπορούν να αγοραστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι τίτλοι που εκδίδει το ελληνικό κράτος.

Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ μπαίνει μετωπικά σ’ αυτή την νέα «οικονομία πολέμου» και κόβει αφειδώς χρήμα για να διασώσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες από μία ύφεση απρόβλεπτου βάθους και διάρκειας.

Είχαν προηγηθεί δραματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Φραγκφούρτης, Βρυξελλών, Ρώμης και Βερολίνου, με τις εκτιμήσεις στην έδρα της ΕΚΤ να δείχνουν πανευρωπαϊκή ύφεση που μπορεί να φθάσει και το 5%.  Δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, το οποίο «δείχνει» ως πηγή την Κριστίν Λαγκάρντ, επικαλείται υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους εάν οι αυστηροί περιορισμοί για τον κορονοϊό διαρκέσουν τρεις μήνες, η οικονομία της ΕΕ μπορεί να συρρικνωθεί κατά 5%. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ έθεσε τα στοιχεία αυτά υπ’ όψιν των ευρωπαίων ηγετών, ενώ κοινοτικές πηγές αποδίδουν στην Λαγκάρντ ότι προειδοποίησε ακόμη και για ακραίο σενάριο ύφεσης της τάξης του 10%.

Το μοντέλο προσομοίωσης βασίστηκε στην εκτίμηση πως κάθε μήνας καραντίνας θα «κόβει» από την ανάπτυξη της ευρωζώνης ποσοστό 2,1%.

Με αυτά τα δεδομένα όλοι οι κανόνες, νομισματικοί και δημοσιονομικοί, ανατρέπονται και το «μπαζούκα» της ΕΚΤ γίνεται το πρώτο πυρηνικό όπλο σε έναν ασύμετρο, υγειονομικό και οικονομικό, πόλεμο. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, άλλωστε, ο κοροναϊός έχει ήδη οδηγήσει σε σιωπηλή κατάρρευση και του Συμφώνου Σταθερότητας με την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία να ανακοινώνουν θηριώδη πακέτα δαπανών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Οι έως τώρα δαπάνες που έχει εξαγγείλει η Ιταλία είναι της τάξης του 20% του ΑΕΠ της, με το τελευταίο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Κόντε να φθάνει τα 25 δις ευρώ. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε προχθές ότι θα στηρίξει την οικονομία με με δαπάνες ύψους 45 δισ. ευρώ οι οποίες εκτοξεύουν το χρέος της χώρας πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ενώ στο 20% του ΑΕΠ φθάνουν και τα αντίστοιχα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία.

Μακρόν: Πλήρης στήριξη στα μέτρα της ΕΚΤ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την πλήρη στήριξή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με στόχο να βοηθήσει την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκληθεί από την επιδημία του κορονοϊού.

«Πλήρης στήριξη στα έκτακτα μέτρα που έλαβε σήμερα το βράδυ η ΕΚΤ. Τώρα εναπόκειται σε εμάς, τα ευρωπαϊκά κράτη, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μέσω των δημοσιονομικών μας παρεμβάσεων και να επιδείξουμε μεγαλύτερη δημοσιονομική αλληλεγγύη στην καρδιά της ευρωζώνης», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.

...