Χάνονται τρεις μισθοί μέχρι το τέλος του χρόνου με με αναστολή συμβάσεων, επίδομα των 534 ευρώ και εκ περιτροπής εργασία. Στο 60% των μειωμένων αποδοχών δώρο και επίδομα αδείας, με τροπολογία που κατέθεσε ο Γ. Βρούτσης την Παρασκευή.

Ειρωνική ανάμνηση είναι πλέον το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ «περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές». Η κυβερνητική ιδεοληψία και επιμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας και τις μειώσεις μισθών πλήττει τον κόσμο της εργασίας και ταυτόχρονα δεν βοηθά ούτε ελαφρύνει τη μικρομεσαία επιχείρηση από το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-εργασία», η ελληνική εκδοχή του κοινοτικού SURE, σημαίνει πλήρη υιοθέτηση της ατζέντας ΣΕΒ

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατέθεσε ο Γ. Βρούτσης την Παρασκευή για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-εργασία» παρατείνει το σχήμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας, ενώ για την πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν υπάρχει καμία δέσμευση διατήρησης των θέσεων εργασίας. Επιδοτείται επίσης η εκ περιτροπής εργασία και η οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20%. Με την τροπολογία να είναι σαφής  ότι η θέση εργασίας προστατεύεται μόνο για τον εργαζόμενο που ο μισθός του θα μειωθεί κατά 20% και μόνο για όσο αυτό ισχύει, ενώ όλοι οι υπόλοιποι απολύονται ελεύθερα, άρα η κυβέρνηση δείχνει τρεις δρόμους στους εργαζόμενους: ή θα παραμείνουν σε επιδοτούμενη ανεργία, ή θα μειωθούν οριζόντια κατά 20% οι μισθοί τους, ή θα απολυθούν.

Μείωση του Δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος άδειας.

«Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση τολμά να «βάλει χέρι» για πρώτη φορά, τα τελευταία 70 χρόνια, στο δώρο Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας», τονίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «σύμφωνα με την τροπολογία στο πλαίσιο του μηχανισμού που προβλέπει την μερική επιδότηση του κράτους, σε όσους θα λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, για 4 μήνες, εφεξής θα καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που θα ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων!».

Επιπλέον ο Δ.Τεμπονέρας προσθέτει ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει ξανά χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό κλπ σε επίδομα πείνας 534 ευρώ, εξαιρεί από την οικονομική ενίσχυση ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αρνείται ως κράτος να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των επιδοματούχων στον ονομαστικό τους μισθό, κάνει δώρο σε μεγάλη ιδιωτική αεροπορική εταιρία, τεράστια ποσά απαλλάσσοντας την από την υποχρέωση κάλυψης των μισθών μέχρι τέλος του έτους, μετατρέπει σε «αιώνιους ανέργους» χιλιάδες εποχιακούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, αντί να δώσει ισχυρά κίνητρα για προσλήψεις, κάνει κι άλλο λάστιχο το ωράριο των εργαζομένων, που θα εργάζονται 25% λιγότερο, χωρίς μείωση αποδοχών, αλλά θα ξεχνάνε την αμειβόμενη υπερωρία και συνεχίζει τις αναστολές συμβάσεων και την πολιτική φτωχοποίησης των εργαζομένων».

Τέλος, ο εργατολόγος σχολιάζει καυστικά ότι «ακόμα και ο ΣΕΒ δεν θα τολμούσε να καταθέσει μια τέτοια τροπολογία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη για προστασία της εργασίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη να υπάρξουν κρατικά μέτρα παρέμβασης στην οικονομία για την προστασία της εργασίας», αντιθέτως «η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και ανατροπές στο εργατικό δίκαιο τις οποίες τυποποιεί», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας

«Προστασία της εργασίας σημαίνει προστασία των θέσεων εργασίας, προστασία των σχέσεων εργασίας –μη μεταβολή της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση- και καταβολή των μισθών στο 100%», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι η «κυβέρνηση εξ αρχής επέλεξε δύο μοντέλα, την αναστολή σύμβασης εργασίας και τη νέα εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή επιδοτούμενη ανεργία ή δουλειά για τον μισό χρόνο με τον μισό μισθό».