Γιάννης Γ. Μπασκόζος: Προσπάθεια απαντήσεων σε κρίσιμα ερωτήματα

Posted on 18 Μαρτίου, 2020, 6:19 μμ
2 secs

Επειδή κάποια πράγματα και κάποιες απορίες πρέπει να απαντούνται με ειλικρίνεια και όση σαφήνεια γίνεται, και ας μην μας…φτιάχνουν το κέφι.

1. Αν δεν υπάρξει εποχική διακύμανση της διασποράς του κορωνοιού και δεν αποδειχτεί η απόκτηση πλήρους ανοσίας για ένα σοβαρό χρονικό διάστημα, πολλές απο τις ελπίδες επιτυχίας των μέτρων θα τεθούν σε αμφισβήτηση.

2. Είναι αλήθεια ότι με τις συνήθειες ζωής στις χώρες μας και το..ελληνικό καλοκαίρι, δεν μπορεί τα περιοριστικά μέτρα να τραβήξουν με επιτυχία επ αόριστον. Γι αυτό τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται στην ένταση που πρέπει, την ώρα που πρέπει. Ομως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, ακόμα και για τις αγαπημένες μας συνήθειες. Οι επόμενες 15 μέρες θα είναι πολύ αποφασιστικές για την αποτίμηση των μέτρων και το..μέλλον.

3. Η προστασία, ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των δημόσιων δομών υγείας και των λειτουργών τους αποτελεί ύψιστη διαρκή προτεραιότητα. Αν νοσήσουν οι υγειονομικοί σε μεγάλο ποσοστό και αν δεν ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία άμεσα τότε ο κίνδυνος καταστροφής είναι υπαρκτός. Από αυτή την άποψη θεωρώ πρωτεύουσας σημασίας την πλήρη γνώση και σεβασμό από όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία των κανόνων πρόληψης, ατομικής υγιεινής και έγκαιρης διάγνωσης. Πιστεύω ότι είναι εκ των ουκ άνευ η δυνατότητα test για τους υγειονομικούς, όχι τόσο για τους ίδιους αλλά για την αποφυγή διασποράς του ιού στα νοσοκομεία. Κατά τη γνώμη μου δε δεν θα βοηθήσει καθόλου η..ελαστικοποίηση των κριτηρίων και του χρόνου καραντίνας, θα τα πληρώσουμε στο τέλος.

4, Η προσπάθεια μας λοιπόν παραμένει, όσο το δυνατόν καθυστέρηση της διασποράς και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ετοιμότητα των νοσοκομείων, με κάθε δυνατό μέτρο.

5. Οι ελπίδες μεσομακροπρόθεσμα είναι υπαρκτές και είναι εδώ. Αξιοποίηση και ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων, δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου, ακόμα και αντισηπτικών μεγάλης διάρκειας.
Για να τα καταφέρουμε λοιπόν απαιτείται πειθαρχία , ατομική και κοινωνική ευθύνη και ειλικρινής εμπεριστατωμένη πληροφόρηση.

Πάνω από όλα βέβαια αλληλεγγύη, μην ξεχνάμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά και το απόλυτης ισχύος δόγμα της Δημόσιας Υγείας : κανένας να μη μείνει πίσω, κανένας έξω από το δίκτυο δημόσιας φροντίδας υγείας. Ολα αυτά κόντρα στις νεοφιλελεύθερες ανοησίες περί..βαριδιού δημόσιου τομέα και ρατσιστικών μισαλλόδοξων αντιλήψεων.

 

 

*ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ, πρ ΓΓΔΥ ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ, γιατρός ενδοκρινολόγος

independentnews.gr

...