Στις ΗΠΑ την Τετάρτη σημειώθηκε δυστυχώς νέο θλιβερό ρεκόρ, με σχεδόν 2.600 επιπλέον θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες.

Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό μέχρι σήμερα στη χώρα και στον πλανήτη.

Άλλοι 2.569 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 28.326 νεκρούς στην αμερικανική επικράτεια.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε μια ημέρα (2.228) είχε καταγραφεί μόλις την προηγουμένη.

Οι ΗΠΑ εξάλλου μετρούν από τα τέλη του Μαρτίου τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που πλέον ανέρχονται σε 637.000. Έχουν γίνει περίπου 3,2 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ στη χώρα.

«Η μάχη συνεχίζεται, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας, περάσαμε την κορυφή των νέων κρουσμάτων» μόλυνσης, δήλωσε μολαταύτα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποσχόμενος να παρουσιάσει την Πέμπτη το σχέδιο της κυβέρνησής του για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και την «επανεκκίνηση» της αμερικανικής οικονομίας.

Υπό το καθεστώς πιέσεων που δέχεται από τα οικονομικά λόμπι και με ύφος που παραπέμπει στο αλάθητο του Πάπα, ο Ντόναλντ Τραμπ, κοινώς για όλα φταίνει οι άλλοι εγώ τα έκανα όλα τέλεια άφησε στην ίδια συνέντευξη νέες αιχμές για την Κίνα, την οποία έχει αμφισβητήσει για τον αριθμό των κρουσμάτων και νεκρών του Covid-19 που έχει ανακοινώσει.

Ως γνήσιος ακραίος δεξιός, ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο υποστηρίζοντας σενάρια περί εργαστηριακού ιού από την Κίνα.

Το αγαπημένο του τηλεοπτικό δίκτυο Fox News που για τον ίδιο είναι το μόνο που λέει την αλήθεια υποστήριξε ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από εργαστήριο στην Γουχάν και ότι δεν αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο βιολογικού πολέμου, αλλά ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας να δείξει πως οι προσπάθειές της να εντοπίζει και να καταπολεμά ιούς είναι εφάμιλλες αν όχι ανώτερες από αυτές των ΗΠΑ.

Τόσο το Fox όσο και άλλα μέσα ενημέρωσης διατείνονται ότι στο εργαστήριο της Γουχάν γίνονταν πειράματα με ιούς και ότι η χαλαρότητα στην τήρηση των κανονισμών ασφαλείας οδήγησε στο να μολυνθεί κάποιος και ο ιός να εμφανιστεί στην αγορά τροφίμων και να αρχίζει να διασπείρεται.

Ο Τραμπ σχεδόν υιοθέτησε τα δημοσιεύματα τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν και κατά πόσον ο κορονοϊός προήλθε «από εργαστήριο» στην πόλη Γουχάν.

Ο Τραμπ επανήλθε και στο θέμα της πραγματικής εξάπλωσης του ιού στην Κίνα και του επίσημου απολογισμού. «Αλήθεια πιστεύετε αυτούς τους αριθμούς στην αχανή χώρα που τη λένε Κίνα, ότι έχουν τον συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων και τον συγκεκριμένο αριθμό νεκρών; Το πιστεύει κανείς στ’ αλήθεια αυτό;» διερωτήθηκε ο Τραμπ και επέμεινε ότι στις ΗΠΑ καταγράφονται περισσότερα κρούσματα «επειδή τα αναφέρουμε».

Λίγο αργότερα, εξηγήσεις ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Σε συνέντευξή του στο Fox News, υπενθύμισε πως «ξέρουμε πως αυτός ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Γουχάν, στην Κίνα» και επισήμανε ότι ο Ινστιτούτο Ιολογίας απέχει μερικά χιλιόμετρα από την αγορά τροφίμων.

«Πραγματικά έχουμε ανάγκη η κυβέρνηση της Κίνας να ανοιχτεί» και να εξηγήσει «πώς ακριβώς εξαπλώθηκε αυτός ο ιός», αξίωσε ο Πομπέο. «Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τι έχει γίνει», επανέλαβε.

Ωστόσο ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στην ουσία διέψευσε το αφήγημα των δυο ανδρών δηλώνοντας πως οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ κατατείνουν στο ότι ο κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και όχι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα. Πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει τρόπος να ειπωθεί αυτό με απόλυτη βεβαιότητα.

Το ζήτημα παραμένει όμως. Ακόμα και αν ισχύουν αυτά τα σενάρια, οι ΗΠΑ ήταν προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο μια πανδημίας; Το σύστημα Υγείας είχε τη δύναμη να ανταπεξέλθει σε συνθήκες πίεσης. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε καταλάβει τον κίνδυνο; Και αν ναι γιατί δήλωνε στις αρχές του ξεσπάσματος ότι δεν είναι τίποτα θα περάσει;

Δεν μπορεί να φταίει για όλα η Κίνα που ναι έκανε λάθη στην αρχή και δεν ενημέρωσε σωστά και έγκαιρα τις παγκόσμιες υπηρεσίες ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία του πλανήτη πολύ νωρίτερα από τα τέλη Φλεβάρη.

Ο Τραμπ δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα φταίνε όλοι οι άλλοι για τα δεινά που έχει προκαλέσει το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ, παρά αυτός.

Τέτοιοι ηγέτες έχουν αναλάβει την τύχη του κόσμου.