Όσο και αν η άνοιξη που οργιάζει δίπλα μας, αλλά και η ήπια σχετικά πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι στιγμής, μας φτιάχνουν τη διάθεση και γεννούν αισιοδοξία, πρέπει να είναι σαφές πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας


Γιατί μπορεί ο δρόμος για σταδιακή απεμπλοκή από το πλήρες lockdown να είναι υποχρεωτικός (η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, και αυτό ήταν γνωστό από την αρχή), όμως ο δρόμος αυτός είναι δύσβατος και αχαρτογράφητος.

Οποιοδήποτε success story μπορεί να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Μόνη ασφαλής καταφυγή η επιμονή στον σεβασμό των επιστημονικών δεδομένων και απόψεων και η επαρκής προετοιμασία του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και της κοινωνίας συνολικά για κάθε προοπτική.

Αλίμονο αν επικρατήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, «οικονομίστικες» προσεγγίσεις και η ανάγκη της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια εικόνα «κανονικότητας» που δεν θα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Πόσο μάλλον που δεν έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα , για τα οποία άξιζε η δοκιμασία της κοινωνικής απομόνωσης, όσο αφορά την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την επάρκεια σε εργαστηριακή ικανότητα και σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, την ετοιμότητα του συστήματος υγείας να ανταπεξέλθει στην επιδημία αλλά και στην κανονική λειτουργία για κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών υγείας του πληθυσμού.

Είναι απολύτως αναγκαία η προσπάθεια σταδιακού απεγκλωβισμού της κοινωνίας από τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, όμως οι προτεραιότητες, οι προϋποθέσεις και ο χρονισμός απαιτούν τεράστια προσοχή.

Ο ιός είναι εδώ, μεταδοτικός και φονικός.

Η ανοσοποίηση του πληθυσμού, ελλείψει εμβολίου, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μπορεί με τα μέτρα απομόνωσης, που όλοι στηρίξαμε, να πετύχαμε να κρατήσουμε το ποσοστό προσβολής από τον ιό στη χώρα μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα ( εκτιμούνται ποσοστά κοντά στο 1%), όμως αυτό μπορεί να αποδειχτεί και το πρόβλημα της επόμενης μέρας. Ειδικά αν αποδειχτεί πως δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος για επαρκή προετοιμασία του συστήματος υγείας, αλλά και της εμπέδωσης και αυστηρής εφαρμογής μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας σε όλους τους τομείς, ειδικά εκεί που δημιουργείται συνωστισμός αλλά και εκεί που συναθροίζονται και διαβιούν ευάλωτοι πληθυσμοί.

Οι αποφάσεις για τροποποίηση των ευρείας κλίμακας περιοριστικών μέτρων( περιορισμοί μετακινήσεων και αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης) οφείλουν να συνοδεύονται από ταυτόχρονη ενίσχυση των δυνατοτήτων των μηχανισμών προστασίας δημόσιας υγείας

(ανίχνευση, απομόνωση, τεστ και θεραπεία καθώς και απομόνωση επαφών), μαζί με μέτρα ατομικής προστασίας(υγιεινή χεριών και αποφυγής διασποράς σταγονιδίων) και διατήρηση φυσικής απόστασης.

Η μετάβαση πρέπει να καθοδηγείται από εθνικές, περιφερειακές η και κοινοτικές εκτιμήσεις, καθώς η μετάδοση του COVID19 είναι χαρακτηριστικά ανομοιογενής εντός μιας χώρας.

4 (τέσσερεις) είναι οι βασικοί παράγοντες για επιτυχή χειρισμό της άρσης των περιοριστικών μέτρων

1. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις επιταγές της δημόσιας υγείας

2. Η ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία του, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την πανδημία

3. Αξιοποίηση των κοινωνικών και συμπεριφορικών παραμέτρων για ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας στα μέτρα.

4. Οικονομική και κοινωνική στήριξη για να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες της επιδημίας σε άτομα, οικογένειες και συλλογικότητες.

Οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις είναι απαραίτητοι για την μετάβαση στη χαλάρωση των μέτρων

1. Αξιόπιστα στοιχεία πως η μετάδοση του Κορωναιού έχει περιοριστεί και ελέγχεται

2. Επάρκεια δομών δημόσιας υγείας για εντοπισμό, απομόνωση, τεστ και θεραπεία όλων των περιπτώσεων, καθώς και ανίχνευση και απομόνωση των επαφών τους.

3. Περιορισμός μέχρις εξάλειψης των κινδύνων έξαρσης της μετάδοσης σε χώρους διαμονής ατόμων υψηλής ευαλωτότητας , όπως δομές χρόνιας παραμονής ασθενών (γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, δομές ψυχικώς πασχόντων), δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, φυλακές αλλά και στρατόπεδα.

4. Εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών και προληπτικών μέτρων σε χώρους εργασίας, όπως αποστάσεις, δυνατότητα πλυσίματος χεριών, μάσκες αλλά και δυνατότητα θερμομέτρησης.

5. Περιορισμός του κινδύνου για εισαγωγή και εξαγωγή περιστατικών σε κοινότητες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης

6. Συμμετοχή της κοινωνίας με συνεχή ενημέρωση και συμμετοχή στις διαδικασίες

Βεβαίως θα χρειάζεται προσαρμογή των μέτρων σε χρονικό και τοπικό επίπεδο για να πετύχουμε διακοπή της μετάδοσης

Απαραίτητο κομμάτι κάθε στρατηγικής είναι η επιτακτική ανάγκη προστασίας των εργαζόμενων στην υγεία, προκειμένου να είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος υγείας.

Κάθε πολιτική μετάβασης θα πρέπει να καθοδηγείται από τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους και διασφάλιση της αρχής της καθολικής κάλυψης υγείας και πως κανένας δεν θα μένει μόνος του αβοήθητος.

Ελπίδα μας η ελάττωση της μεταδοτικότητας στις υψηλές θερμοκρασίες, το εμβόλιο και ασφαλείς αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Απαραίτητη η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς, αλλά και προς τους ευάλωτους και αδύναμους της κοινωνίας μας.

Πρέπει να τα καταφέρουμε, αλλά τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ούτε σίγουρο μέχρι να αποκτήσουμε σε υψηλά ποσοστά ανοσία απέναντι στον ιό.

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Πρ ΓΓΔΥ

ΜΕΛΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ WHO EUROPE

 

Independentnews.gr