Τον φόβο του πως στις επερχόμενες εκλογές θα υπάρξει νοθεία, ή ότι αν επικρατήσει θα ακολουθήσει πραξικόπημα, εξέφρασε ο έκπτωτος πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση το περασμένο έτος υπό την πίεση του στρατού.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, δηλώνει πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα επικρατήσει στις επαναληπτικές εκλογές του Μαΐου, και σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters από την Αργεντινή, αναφέρεται ιδιαίτερα στην ανεξάρτητη ανάλυση δύο ερευνητών του Εργαστηρίου Εκλογικών Στοιχείων και Επιστήμης του πανεπιστημίου ΜΙΤ για τις προηγούμενες εκλογές, που δικαιώνει τη δική του θέση για νίκη.

Παράλληλα εκτιμά εκτιμώντας πως η ανάλυση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία ήταν λανθασμένη και καθόλου εμπειρικά επιβεβαιωμένη στο εκλογικό πεδίο.

Η ανάλυση των ερευνητών του ΜΙΤ κατέληγε μάλιστα στο συμπέρασμα πως «πολύ πιθανώς» ο Μοράλες κέρδιζε τις εκλογές με διαφορά 10%, που θα απέτρεπε έναν δεύτερο γύρο.

«Είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται να κερδίσουμε τις εκλογές. Μόνο η νοθεία, ή ένα πραξικόπημα μπορεί να μας αποτρέψει», δηλώνει ο Μοράλες, προσθέτοντας «προετοιμαζόμαστε εσωτερικά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την ψηφοφορία. Και στην περίπτωση που νικήσουμε, τότε και το (ενδεχόμενο) πραξικόπημα».

Ο Μοράλες, που εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση και μετά την επίμαχη έκθεση του OAS, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φέρει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης το επιχείρημά του ότι ο ΟAS προώθησε και στήριξε το πραξικόπημα του περασμένου Οκτωβρίου εναντίον του.

Ο ίδιος δηλώνει πως περιμένει την ευκαιρία για να επιστρέψει στη Βολιβία και πως για να περάσει την ώρα του προσπαθεί να παραμείνει σε φόρμα, ακολουθώντας ένα αυστηρό πρόγραμμα. Μολονότι ο Μοράλες απαγορεύεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία, υποστηρίζει στις εκλογές τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Λουΐς Άρσε Κατακόρα ως υποψήφιο του MAS.