, Φωτεινή Βάκη: Fiat neoliberalismus et pereat mundus, INDEPENDENTNEWS
Σε ελεύθερη μετάφραση: Ας επικρατήσει ο νεοφιλελευθερισμός και ας καταστραφεί ο κόσμος. Ακόμα και η ίδια η ζωή, που θα σέρνεται ασθμαίνουσα και αβίωτη πάνω στις στάχτες και τα αποκαϊδια και θα πορεύεται ορφανή από οξυγόνο, ανάπηρη και ανέστια.
Τέτοια συνέπεια προς τις αρχές και τις βουλές του νεοφιλελευθερισμού που επιδεικνύει η κυβέρνηση, θα τη ζήλευε και ο Friedman.
«Δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν μόνο τα άτομα και οι οικογένειές τους» έλεγε κάποτε η Thatcher. Και εφόσον δεν υπάρχει κοινωνία, δεν πρέπει να υπάρχει καμία δημόσια μέριμνα για την αναπαραγωγή και ευημερία της. Ουδεμία υποχρέωση φέρει η πολιτεία για τη ζωή, την υγεία, την παιδεία, την εργασία, την ιδιοκτησία, την ασφάλεια του πολίτη. Ορθό και δίκαιο δεν είναι ό,τι προστατεύει τον πολίτη αλλά την αγορά και το κέρδος.
Ατομική ευθύνη και όχι δημόσιο σύστημα υγείας για την πανδημία. «Μένουμε σπίτι» γιατί δεν μπορούμε να πάμε στο νοσοκομείο.
Ατομική ευθύνη για τις πυρκαγιές που έκαναν κρανίου τόπο μια χώρα. «Εγκαταλείπουμε το σπίτι» γιατί δεν υπάρχουν πυροσβέστες, πυροσβεστικά οχήματα, εναέρια μέσα, πολιτική προστασία και γαία πυρί μιχθήτω. Γιατί μόνο 1,7 εκ έδωσε η κυβέρνηση για την πυροπροστασία, αφού διέλυσε τη δασική υπηρεσία, φορείς προστατευόμενων περιοχών Natura, ξεχαρβάλωσε κάθε περιβαλλοντικό έλεγχο προσαρμόζοντάς τον στα επιχειρηματικά συμφέροντα και ο πρωθυπουργός κουράζεται πολύ να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι οι προσλήψεις. Άλλωστε όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη και επένδυση, τα δάση καίγονται, μας έλεγε στον Ερημίτη της Κέρκυρας πριν δυο χρόνια.
Στον μόνο τομέα που δεν είναι φειδωλοί είναι στη θωράκιση του βαθέος κράτους για να καταστέλλει όποια-ον τολμά να υψώσει φωνή, όποιον-α αντιστέκεται στον κοινωνικό δαρβινισμό, στις βουλές και τα κελεύσματα μιας κατ’ ευφημισμό πολιτείας που ανα-κατασκευάζεται με βάση τις προδιαγραφές της αγοράς. Προσέλαβαν 10.000 αστυνομικούς για να σβήνουν τις «φωτιές» της διαμαρτυρίας και έδωσαν 40 εκ. στα ΜΜΕ για να σβήνουν τις «φωτιές» της επικοινωνίας. Μπας και πείσουν ότι «τα δάση ξαναγίνονται και τα σπίτια ξαναχτίζονται» χιλιάδες περιβαλλοντικούς πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, που είδαν να γίνονται στάχτη τα σπίτια τους, η περιουσία τους, τα βιώματα και οι αναμνήσεις τους. Και αν κάποιος τηλεοπτικός σταθμός που τυγχάνει να κάνει απλώς σωστά τη δουλειά του δέχεται επίθεση, όπως το Open χθες, η αστυνομία μένει άπραγη.
Και επιτέλους, αρκετά με την θλιβερή «επωδό», μόνο η ζωή δεν αναπληρώνεται. Μια ζωή χωρίς κοινωνία, με μοναδικό «εφόδιο» και «τιμαλφή» την «ατομική ευθύνη», μια ζωή που καλείται να κερδίσει την επιβίωση ως «έπαθλο» γιατί την αποστερείται πλέον ως δικαίωμα, είναι βίος αβίωτος. Αλλά και μια ζωή χωρίς φύση δεν αξίζει το όνομά της. Δεν είναι διακριτός από τη φύση ο άνθρωπος. Είναι ο ίδιος φύση. Είναι μέρος του οικοσυστήματος και όταν αυτό καταστρέφεται, ακόμα και η ζωή ως βιολογικό γεγονός τίθεται εν κινδύνω. Ναι, η ζωή δεν αναπληρώνεται. Αυτή τη στιγμή όμως, «η ζωή δεν ζει».
independentnews