FAZ: Καθόλου εύκολες οι συνομιλίες για τα ελληνοτουρκικά

Posted on 05 Σεπτεμβρίου, 2020, 3:59 μμ
7 secs

Στο παρασκήνιο και τις διεργασίες στο ΝΑΤΟ, που οδήγησαν στην ανακοίνωση Στόλντενμπεργκ, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, αναφέρεται εκτενώς και η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Καθόλου εύκολες συνομιλίες». Σύμφωνα με την FAZ ο Στόλτενμπεργκ είχε καταστήσει σαφές «ότι οι επαφές στο ΝΑΤΟ δεν αφορούσαν καταρχάς την απόσυρση πλοίων, αλλά μόνο το ότι η μια πλευρά δεν έπρεπε να ενοχλήσει την άλλη. Ο τεχνικός όρος γι αυτό είναι “αποκλιμάκωση”. O Στόλτενμπεργκ τις διαφοροποίησε από τις διπλωματικές προσπάθειες, που συντονίστηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση και αποσκοπούσαν στην εξεύρεση λύσης για τη διένεξη αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα και τους φυσικούς πόρους. Ο Στόλτενμπεργκ είχε μιλήσει τις προηγούμενες μέρες τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη. Προηγουμένως Έλληνες διπλωμάτες, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, είχαν καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες για αποκλιμάκωση, όσο η Άγκυρα δεν αποσύρει όλα τα τουρκικά πλοία από τις θαλάσσιες περιοχές που αξιώνει η Αθήνα.

Ο Στόλντενμπεργκ προσπαθούσε εντατικά από την προηγούμενη εβδομάδα να επιλύσει τη σύγκρουση. Στο Βερολίνο συναντήθηκε με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία με τη σειρά της συμμετείχε σε διπλωματικές προσπάθειες. Και η Ουάσιγκτον έπαιξε έναν ρόλο. Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να “συγκρατηθούν, να μειώσουν την ένταση και να ξεκινήσουν διπλωματικές συνομιλίες”. Η διαμεσολάβηση Στόλτενμπεργκ διακόπτει την προηγούμενη γραμμή της συμμαχίας. Η σύγκρουση Άγκυρας-Αθήνας πάντοτε θεωρούνταν από το ΝΑΤΟ διμερές ζήτημα. Ωστόσο, αυτή η θεώρηση έφτασε σε οριακό σημείο τον Ιούνιο, όταν γαλλική φρεγάτα υπό νατοϊκή διοίκηση βρέθηκε σχεδόν να αψιμαχεί με δύο τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν φορτηγό πλοίο, το οποίο θα παρέδιδε όπλα στη Λιβύη. Το Παρίσι ζήτησε έρευνα για το συμβάν στις επιτροπές του ΝΑΤΟ – έτσι η συμμαχία δεν θα μπορούσε πλέον να παραβλέψει το θέμα.»

Η FAZ εστιάζει και στη δήλωση Στόλτενμπεργκ ότι «η συμμαχία είναι μια σημαντική πλατφόρμα διαβούλευσης για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή ασφάλεια». Με τον τρόπο αυτό, παρατηρεί η εφημερίδα, «ξεκινά μια συζήτηση που εδώ και πολύ καιρό είναι ανοιχτή στο ΝΑΤΟ και η οποία ξεκίνησε από τη Γερμανία. Το Βερολίνο, σε αντίδραση προς τη συνέντευξη Μακρόν, στην οποία είχε αποκαλέσει το ΝΑΤΟ “εγκεφαλικά νεκρό”, επέμεινε στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου εντός του ΝΑΤΟ. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του πρώην υπ. Άμυνας της Γερμανίας Tόμας ντε Μεζιέρ πρόκειται να αναπτύξει σχετικές προτάσεις.»

Spiegel: «Σπάνια δύο εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν βρεθεί τόσο κοντά σε πόλεμο»

Στον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνοτουρκική διένεξη αναφέρεται το Der Spiegel.

«Σπάνια δύο εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν βρεθεί τόσο κοντά σε πόλεμο. Εδώ και εβδομάδες κλιμακώνεται η διαμάχη Ελλάδας-Toυρκίας γύρω από εδαφικές διεκδικήσεις και πρώτες ύλες στη Μεσόγειο (…)», αναφέρει το γερμανικό έντυπο.

«Όταν τη δεκαετία του ´90 η Ελλάδα και η Τουρκία ήρθαν σε σύγκρουση για δύο βραχονησίδες του Αιγαίου, οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Κλίντον απέτρεψαν έναν πόλεμο. Οι ΗΠΑ υπό Τραμπ εκπίπτουν από τη θέση του διαμεσολαβητή. Επομένως εναπόκειται στην καγκελάριο Μέρκελ να ενεργήσει ως έντιμη διαμεσολαβήτρια μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων. Είναι η μόνη ευρωπαία αρχηγός κυβέρνησης η οποία διαθέτει τις απαραίτητες επαφές, τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Μητσοτάκη. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν να παρακινήσει τις δύο πλευρές σε μια κοινή χρήση των αμφισβητούμενων υδάτων – έως ότου ένα διεθνές δικαστήριο να επιλύσει οριστικά τη διαμάχη».

Πηγή: Deutsche Welle

...