Ευκ.Τσακαλώτος προς Χρ. Σταϊκούρα:”«Δεν ντρέπεστε; Eίστε πανεπιστημιακός και λέτε ψέμματα για το QΕ» (2 Βίντεο)

Posted on 02 Απριλίου, 2020, 5:20 μμ
6 secs

«Δεν ντρέπεστε είστε πανεπιστημιακός και λέτε ψέμματα για QΕ όταν αφήσατε 200εκ στα Ταμεία το 2015»


Εξερράγη ο πρώην Υπουργός οικονομικών και νυν Τομεάρχης του Τομέα Οικονομικών,Ευκλείδης Τσακαλώτός, με όσα άκουσε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον διάδοχό του Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και επενέβη απευθυνόμενος προς εκείνον τα εξείς:

«Θα ήθελα από τον κ.Σταϊκούρα να καταθέσει επισήμως ποια ήταν τα Ταμειακά διαθέσιμα στις 25 Γενάρη του 2015 και μετά θα ήθελα την άποψη σας αν η πανδημία δεν ήταν τον Μάρτη του 2020 αλλά τον Μάρτη του 2015 θα είχε χρεοκοπήσει η Χώρα με δική σας ευθύνη; Και τολμάτε να μας πείτε ότι εμείς φταίμε που δεν μπήκαμε στο QE; Όταν μας αφήσατε χωρίς πρόγραμμα και χωρίς Ταμειακά διαθέσιμα; Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από το παρελθόν και να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση για την Χώρα στα οικονομικά και μιλάτε, ότι είμαστε χωρίς αξιοπρέπεια, ότι λέμε παραμύθια επειδή έχουμε διαφορετικές οικονομικές απόψεις;»

Ολόκληρη η παρέμβαση στο πλαίσιο της συζήτηση για την κύρωση ΠΝΠ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

“Τι θα είχε γίνει αν μας έβρισκε η πανδημία μετά από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου;
Είμαστε συναινετικοί, αλλά συναίνεση δεν σημαίνει να αφήνουμε να ακούγονται ψέματα.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα ταμειακά διαθέσιμα και είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να μας βάλει στο QE ενώ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είμασταν αποκλεισμένοι από αυτό το πρόγραμμα από το 2015.
Του απαντώ. Η χώρα το 2015 είχε άδεια ταμεία και μη βιώσιμο χρέος.
Τον καλώ να καταθέσει τώρα τα επίσημα τα στοιχεία. Τι διαθέσιμα άφησε η ΝΔ τον Δεκέμβρη του 2015;
Αν η πανδημία είχε χτυπήσει την χώρα αντί για τον Μάρτη του 2020, τον Μάρτη του 2015 θα είχε ή όχι χρεοκοπήσει άμεσα η χώρα με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ;
Ο κ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ακόμα ότι μας έβαλε ο κ. Μητσοτάκης τώρα στο QE. Λες και η ένταξη στο Pandemic Emergency Purchase Programme- και όχι QE- είναι άσχετη με την πανδημία (pandemic=πανδημία).
Θα κάνει ποτέ ο κ. Σταϊκούρας μια σοβαρή συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει τώρα στην ελληνική οικονομία;
Συναίνεση κ. Σταϊκούρα σημαίνει να καταθέτουμε προτάσεις. Κοστολογημένες και εφαρμόσιμες. Επίσης σημαίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διαφορετικές θεωρήσεις για την πραγματικότητα που ζούμε και για το πώς θα βγούμε από την οικονομική πτυχή της κρίσης.
Αυτό θα πει χρήσιμη αντιπολίτευση. Έχετε ακούσει κάποιες από τις προτάσεις μας και καλώς.
Με τις υπόλοιπες που διαφωνείτε θα μας πείτε γιατί;
Είστε ικανοποιημένοι με όσα έχετε κάνει;
Είναι 533 αρκετά για τον κόσμο;
Καλώς απολύθηκαν όσοι απολύθηκαν;
Είναι αρκετά τα μέτρα για την οικονομία;
Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για να ακούγονται τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα του παρελθόντος, να λαμβάνονται ημίμετρα, να μην γίνεται ουσιαστική συζήτηση”

H κεντρική τοποθέτηση του Εκλ.Τσακαλώτου στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση ΠΝΠ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

...