Europe in LOCKDOWN (Videos και ενεργό Διάγραμμα)

Posted on 22 Μαρτίου, 2020, 12:10 μμ
14 secs

Ο νέος κορονοϊός χτυπά αλύπητα όλη την Ευρώπη και ειδικά την  Ιταλία που πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα μετρώντας περισσότερους από 4.800 νεκρούς. Μόνο το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν από τις αρχές 793 θάνατοι. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 6.500 ενώ συνολικά έφτασαν τα 53.578. Η Λομβαρδία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο θρηνώντας το χαμό 546 ανθρώπων μέσα σε ένα 24ωρο.

διαδραστική εφαρμογή – παγκόσμιο χάρτη (ανά χώρα η και παγκόσμια), του ερευνητικού Πανεπιστημίου (Link) Johns Hopkins University, JHU


http://

                Ιταλία: «Αυτή τη φορά πρέπει να τα κλείσουμε όλα, αλλά στα αλήθεια»

 

Europe in LOCKDOWN (Videos και ενεργό Διάγραμμα)

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά απο σύσκεψη ,η περιφέρεια η της Λομβαρδίας ήρθε σε συμφωνία με τους δήμους και από κοινού αποφάσισαν να μπει «λουκέτο» διαρκείας. Πιο συγκεκριμένα  αποφασίστηκε να κλείσουν γραφεία και επιχειρήσεις αλλά και να σταματήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους (ακόμα και ατομική).

Τα νέα αυτά περιοριστικά μέτρα τέθηκαν  σε ισχύ από σήμρα Κυριακή (22/03) και θα διαρκέσουν μέχρι και την 15η Απριλίου.

Europe in LOCKDOWN (Videos και ενεργό Διάγραμμα)Έχουν προβλεφθεί διοικητικά πρόστιμα σε όσους τα παραβιάζουν που θα φθάνουν τα 5.000 ευρώ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα σημεία πώλησης Τύπου με την προϋπόθεση πως τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφαλείας. με την επιβολή οι παραπάνω επιχειρήσεις να υποχρεούνται στη θερμομέτρηση των επισκεπτών.

«Αυτή τη φορά πρέπει να τα κλείσουμε όλα, αλλά στα αλήθεια», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε φανερώνοντας τη δραματική κατάσταση ενώ τονίζεται πως τα νέα αυστηρά μέτρα μπορεί και να είναι η λύση για να σταματήσει η τραγωδία.


Ισπανία: Καταρρέουν οι νοσοκομειακές υποδομές

Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία.Τα κρούσματα φθάνουν τα 25.000 και οι εντατικές δεν χωράνε πλέον άλλους ασθενείς. Καταγράφηκε αύξηση 41% στις εισαγωγές σε σχέση με την Παρασκευή (20/03) δηλαδή συν 471 ασθενείς στους 1.612 που ήδη νοσηλεύονταν απο προηγούμενες ημέρες.

Είναι ο υψηλότερος αριθμός από την ημέρα που άρχισε η πανδημία να κορυφώνεται και εκτός από τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη έχουν επιταχθεί από τις αρχές στη Μαδρίτη, όλα αυτά τα περιστατικά που χρειάζονται εντατική θεραπεία μεταφέρονται στις αίθουσες των χειρουργείων που έπαψαν να λειτουργούν, λόγω της αναβολής όλων των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Συνολικά 1.375 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους με τους περισσότερους εξ αυτών στη Μαδρίτη.

Europe in LOCKDOWN (Videos και ενεργό Διάγραμμα)
Τσουχτερά πρόστιμα και… «δύσκολες μέρες»

Σύμφωνα με πληροφοριες της El Pais τις επόμενες ημέρες η αστυνομία τη Μαδρίτη θα ζητά ένορκες βεβαιώσεις από όσους εντοπίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να δηλώνουν πού πάνε και γιατί. Η αστυνομία θα έχει τη δικαιοδοσία να ερευνήσει εάν η δήλωση είναι αληθινή και θα μπορεί να επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα.

Europe in LOCKDOWN (Videos και ενεργό Διάγραμμα)

Με δραματικό τόνο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα του. Τόσο τα κρούσματα όσο και νεκροί θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες ημέρες».

 

Με Drones δίνει τη μάχη κατά του κορονοϊού η Γαλλία

Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και η κατάσταση στη Γαλλία που μετρά 112 θανάτους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με το υπουργείο, 6.172 άρρωστοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν 1.525 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι μισοί από τους βαριά νοσούντες είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Europe in LOCKDOWN (Videos και ενεργό Διάγραμμα)

Στη Γαλλία η αστυνομία κάνει τις τελευταίες δοκιμές drones που μπορούν να πετάνε σε ύψος 150 μέτρων για την επίβλεψη της τήρησης των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

Με παρόμοια drones έχει εξοπλιστεί και η αστυνομία στην Ιταλία.

 

Σε ετοιμότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων η Γερμανία

Αυστηροποιούνται και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών σε ολόκληρη την Γερμανία,
Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού, , ενώ οι δρόμοι είναι άδειοι στις περισσότερες πόλεις.

Europe in LOCKDOWN (Videos και ενεργό Διάγραμμα)

Όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων όπου θα συζητηθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών. Ήδη η Βαυαρία, το Ζάαρλαντ, η Ρηνανία-Παλατινάτο, το Αμβούργο, η Κάτω Σαξονία και η Έσση εφαρμόζουν σχεδόν γενική απαγόρευση για όλες τις εξόδους εκτός από τις απολύτως απαραίτητες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που μεταδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Ομοσπονδία σκοπεύει, ειδικά για την κρίση του κορονοϊού, να αφαιρέσει κάποιες από τις αρμοδιότητες των κυβερνήσεων των κρατιδίων, προκειμένου ο συντονισμός και η λήψη αποφάσεων στα θέματα δημόσιας υγείας να καταστούν ευκολότεροι και πιο γρήγοροι, υπερβαίνοντας την γραφειοκρατία.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Γερμανία υπολογίζει τα νέα χρέη που θα υποχρεωθεί να δημιουργήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε 156 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, τα κρούσματα στη Γερμανία είναι 20.142, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές του ιού ανέρχονται σε 70.

Ανοδική η τάση των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία τα θύματα από τον covid-19 έχει αυξηθεί σε 233.

 

Europe in LOCKDOWN (Videos και ενεργό Διάγραμμα)

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες η Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας (NHS) ήρθε σε συμφωνία με τα ανεξάρτητα νοσοκομεία της χώρας για τη διάθεση περισσότερων κλινών, αναπνευστήρων, αλλά και χιλιάδων μελών νοσηλευτικού προσωπικού, από την επόμενη εβδομάδα στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σχεδόν 20.000 εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στην NHS, βοηθώντας στη διαχείριση της αναμενόμενης αύξησης των περιπτώσεων.

Ελλάδα: Τσιόδρας – Χαρδαλιάς “Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής – 530 τα κρούσματα – 13 οι νεκροί”

Τριάντα πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Τα συνολικά κρούσματα έφτασαν πλέον τα 530. Από αυτά, 98 είναι απροσδιόριστης πηγής από τα οποία τα περισσότερα είναι στην περιοχή της Αθήνας, ενώ 100 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 18 εκ των οποίων διασωληνωμένοι. Δέκα εννέα ασθενείς πήραν εξιτήριο.

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι από τον κορονοϊο νεκροί με το συνολικό αριθμό να φτάνουν τους 13.Πρόκειται για δύο άνδρες και μια γυναίκα.Πρόκειται για έναν 87χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο Σωτηρία, μία 94χρονη γυναίκα στην Παμμακάριστο και έναν 69χρονο που ήταν στο Αττικόν.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμη τέσσερις άνθρωποι.

 

Mε δυσκολία κράτησε τα δάκρυα του, ο Σωτήρης Τσιόδρας όταν αναφέρθηκε στις ευπαθείς ομάδες και τον κίνδυνο που διατρέχουν από το νέο κορονοϊό και ένα μήνυμα που δέχθηκε από έναν συνάδελφο του, πολύ καλό επιστήμονα, όπως είπε και του έλεγε ότι γίνεται πολύς θόρυβος για να σωθούν υπερήλικες, έσφιξε τα δόντια για να μην κλάψει.

«Το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ιατρικής επιβίωσης αυτών των ανθρώπων, είναι οι μανάδες και πατεράδες μας οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» και η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, όπως τόνισε, για να συμπληρώσει ότι « χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα» .

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, κανείς δεν είναι 100% ασφαλής από το νέο ιό και συμπλήρωσε ότι το 75%των κρουσμάτων καταγράφονται σε ηλικίες από 18 ετών έως 64 ετών.

Τόνισε επίσης ότι «αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τη μετάδοση».

«Η ανοσία των πολλών που θα θεραπεύσει, προστατεύσει τους λίγους θα αργήσει να έρθει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας που ήταν σαφής όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας.

«Θα αυξηθεί, είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά είναι σημαντικό ότι ήδη έχουμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι σχεδιασμοί» για την σωστή αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιστατικών που θα εμφανιστούν.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε αυστηρό τόνο κάλεσε όλους να σεβαστούν τους νεκρούς, όπως είπε, και να εγκαταλείψουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους καπνιστές και άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά τον covid 19, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα που τους κάνει πιο ευπαθείς στον κορονοϊό. Αναφερόμενος στους υγιείς καπνιστές είπε ότι γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τέλος για μία ακόμη φορά ήταν αυστηρός με όσους επενδύουν όπως είπε, στο φόβο και τους κάλεσε να είναι πιο προσεκτικοί. «Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών όπως συνέβη σε γειτονικές χώρες», κατέληξε.

Ν. Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Έκκληση στον ελληνικό λαό απεύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς καλώντας τους πολίτες να δούνε δύο εικόνες. Η μία με το κομβόι των στρατιωτικών που μεταφέρουν πτώματα στην Ιταλία και την άλλη με το κομβόι των ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών. Υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. Τα δύσκολα είπε είναι μπροστά μας, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι αυτό χρειάζεται, προσοχή, υπευθυνότητα και τήρηση του μέτρου μένουμε σπίτι.

Επανέλαβε ότι η πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, ωστόσο κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά. «Δεν είναι μια εύκολη ιστορία υπάρχουν συμπεριφορές που είναι ανάρμοστες και μπορεί να διασπείρουν τον ιό στις τοπικές κοινωνίες και να οδηγηθούμε σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και σε θανάτους αγαπημένων ανθρώπων. Απευθύνθηκε στο συναίσθημα, λέγοντας ότι έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να μην γίνουμε Ιταλία, θα λάβουμε και άλλα όπου επιβάλλεται με μέγιστη υπευθυνότητα για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. «Ας πάρουμε σωστές αποφάσεις. Το χρωστάμε στους δικούς μας». Η πολιτεία, είπε, είναι εδώ για να συνδράμει όπου χρειαστεί και η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται. Είπε χαρακτηριστικά ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και όλα είναι μπροστά μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν πιο αυστηρά .

Αυστηροί έλεγχοι στο αεροδρόμιο

Αυστηρούς ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όσους επαναπατρίζονται . Αναμένονται πτήσεις από Λονδίνο, Ισπανία, Βαρσοβία, Πράγα, Τιφλίδα, Βελιγράδι. Οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον ακριβή τόπο διαμονής τους, εκεί δηλαδή όπου θα περάσουν τις 14 μέρες απομόνωσης. Καταχωρούνται στην πλατφόρμα ιχνηλάτησης ώστε οι αρχές στη συνέχεια να ελέγχουν εάν τηρείται η απομόνωση.

...