Εθελοντές ψυχολόγοι ρίχνονται στη μάχη κατά του κοροναϊού

Posted on 20 Μαρτίου, 2020, 2:03 μμ
6 secs

Η πανδημία του νέου κοροναϊού επηρεάζει σοβαρά και την ψυχική υγεία, καθώς δημιουργεί σοβαρό άγχος, αγωνία, πανικό και φόβο, ενώ πολλές φορές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν βοηθούν με την διασπορά των ψευδών ειδήσεων και τις θεωρίες συνωμοσίας. Στην Ελλάδα μια ομάδα εθελοντών ψυχολόγων ρίχνεται στη μάχη για να στηρίξει ψυχολογικά όσους το έχουν ανάγκη. Η εθελοντική ομάδα για την ψυχική ανακούφιση και την ενδυνάμωση στον κοροναϊό, αποτελείται από επαγγελματίες και συμβούλους ψυχικής υγείας, από εκπαιδευτικούς/ες, από ανθρώπους που ασχολούνται με τη δημιουργική απασχόληση, ή από  κινητοποιημένους ανθρώπους  που θέλουν να προσφέρουν ανακούφιση και ενδυνάμωση σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχει επηρεαστεί από αυτόν τον συνεχή βομβαρδισμό πληροφοριών σχετικά με τον κοροναϊό και την γενικότερη αβεβαιότητα.«Είναι εύλογο να ανησυχούν για μερικά από τα πράγματα που ακούνε. Ορισμένες φήμες και ψεύτικες συμβουλές που έχω ακούσει περιλαμβάνουν πόσιμο νερό κάθε 15 λεπτά για να αποφευχθεί η μόλυνση του ιού, όπώς και η λήψη μιας βαθιάς αναπνοής για να καταλάβει κανείς αν έχει τον κοροναϊό. Για να είμαι απολύτως σαφής, τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια», τονίζει ο γιατρός Amir Khan στο aljazeera.com

Οι άνθρωποι που δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο, στη συγκέντρωση και στην επίτευξη της καθημερινής ζωής τους. Όσοι έχουν προηγούμενο ιστορικό άγχους ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) πιθανότατα έχουν παρατηρήσει ότι τα συμπτώματά τους έχουν επιδεινωθεί από τα νέα του COVID-19. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από αγχώδη διαταραχή. Χρειάζεται όμως το ευρύ κοινό να ανησυχεί για τα αυξανόμενα ανησυχητικά νέα σχετικά με τη διάδοση του COVID-19; Η απάντηση είναι ναι: Ενημέρωση αλλά με μέτρο. Χρειάζεται επίσης γυμναστική ή μια βόλτα σε εξωτερικό χώρο (τηρώντας τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης).

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι ο ρυθμός με τον οποίο διαδίδονται οι ειδήσεις σχετικά με τον κοροναϊό και το πόσο γρήγορα αλλάζουν οι πληροφορίες. Η αβεβαιότητα και η αίσθηση της έλλειψης ελέγχου είναι αυτό που πυροδοτεί το άγχος των περισσότερων ανθρώπων. Περιμένετε κάτι να συμβεί και αυτό από μόνο του τροφοδοτεί περαιτέρω άγχος. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα νέα «πρωτόκολλα» σχετικά με το πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή επαφής με το πρόσωπά μας, μπορεί να ενισχύσουν την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σε κάποιους ανθρώπους.

Τα άτομα που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συχνά εκδηλώνουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές καθαρισμού, όπως καθαρισμό λαβών θυρών, κουζίνας και μπάνιου ξανά και ξανά. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται κακό, αλλά όταν τους εμποδίζει να κάνουν άλλα πράγματα, γίνεται ένα σημαντικό πρόβλημα στη ζωή τους. Εάν αυτοί οι άνθρωποι ενημερώνονται τώρα ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με ένα συγκεκριμένο τρόπο κάθε δύο ώρες ή να καθαρίζουν τακτικά τις επιφάνειες, μπορεί να έχουν πιο ένονα συμπτώματα και τότε αισθάνονται χάνουν τον έλεγχο.

Εθελοντική ομάδα για την ψυχική φροντίδα και την ενδυνάμωση στον κοροναϊό

Ο κοροναϊός μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μια καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας. Σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι καλό που δημιουργούνται εθελοντικές ομάδες από ειδικούς για να στηρίξουν ψυχολογικά όσους το έχουν ανάγκη.

«Θεωρούμε πως είναι αναπόφευκτο όλοι, ως ένα βαθμό, να βιώσουμε συναισθήματα που συνδέονται με τον φόβο, την αγωνία και το θυμό, αλλά και ότι ίσως σε κάποιους από μας ο ιός θα ενεργοποιήσει βαθύτερους υπαρξιακούς φόβους που αφορούν θέματα θανάτου και απώλειας. Σ ΄αυτό το πλαίσιο, μοιραζόμαστε ελεύθερα τους φόβους μας, με το να μιλάμε για αυτό που νιώθουμε. Είναι μέσο προστασίας, ενώ το να κυριαρχούμαστε απ΄αυτούς είναι απειλητικό για τον εαυτό μας και τους άλλους. Καθώς βιώνουμε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα , είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε ούτε να ενοχοποιούμε τον εαυτό μας ή τους άλλους για αυτά που νιώθουμε και νιώθουν, καθώς είναι ανθρώπινα και αφορούν όλους μας», αναφέρει ο ψυχοθεραπευτής – οικογενειακός θεραπευτής, Ηλίας Γκότσης.

Και προσθέτει:«Εκτιμούμε ότι η κρίση αυτή είναι ταυτόχρονα ένας κίνδυνος και μια ευκαιρία να συνδεθούμε όλοι με την προοπτική ενός πιο φωτεινού μέλλοντος. Η αποδοχή της ρευστότητας και της αβεβαιότητας είναι αναπόφευκτες στον κόσμο που ζούμε. Αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι δυό συνθήκες είναι τρομακτικές  ωστόσο γίνονται ευκαιρίες για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, την διεύρυνση των οριζόντων μας και τη δημιουργία καινούργιων πεδίων δράσης και δημιουργικότητας. Αρκεί να κατανοήσουμε τις ανάγκες μας και να συνδεθούμε με τις επιθυμίες μας. Να ελπίσουμε ότι οι αλλαγές και οι μετασχηματισμοί είναι δυνατόν να συμβούν. Η ελπίδα μπορεί να αποτελεί συχνά τη μοναδική μας  διέξοδο σε δύσκολες ώρες αλλά χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι οι κίνδυνοι και οι ματαιώσεις μας αποτελούν τη μήτρα απ΄την οποία μπορούν να γεννηθούν καινούργιοι κόσμοι.

Η εθελοντική ομάδα για την ψυχική ανακούφιση και την ενδυνάμωση στον κοροναϊό, αποτελείται από επαγγελματίες και συμβούλους ψυχικής υγείας, από εκπαιδευτικούς/ες, από ανθρώπους που ασχολούνται με τη δημιουργική απασχόληση, ή από  κινητοποιημένους ανθρώπους  που θέλουν να προσφέρουν ανακούφιση και ενδυνάμωση σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Μάρθα Κίσκιλα

* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στη σελίδα στο facebook και στο email  info@synixiseis.gr και στο τηλέφωνο: Γκότσης Ηλίας 6908372437

...