Τους πιο ακραίους σχεδιασμούς, αυτούς της δημιουργίας κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια, φαίνεται ότι επαναφέρει η κυβέρνηση.

Αλλά επειδή δεν θέλει να το χρεωθεί η ίδια, θα επιδιώξει το ακραίο αυτό σχέδιο να φανεί ως πρόταση των αυτοδιοικητικών του Βορείου Αιγαίου, την οποία και θα κάνει αποδεκτή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Αρης Χατζηκομνηνός, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη στο Μαξίμου, δήλωσε στον Alpha TV, ότι εξέφρασε στον πρωθυπουργό την προσωπική του θέση για τη μεταφορά προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά και «ο κ. Μητσοτάκης άκουσε προσεκτικά όλες τις προτάσεις».

Όταν ρωτήθηκε δε αν ο πρωθυπουργός ενστερνίστηκε την άποψή του, απάντησε: «Αυτό που κατάλαβα εγώ, είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να συζητήσει οποιαδήποτε λύση δώσει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Το σχέδιο αυτό μεθόδευε και ο πρώην συντονιστής της κυβέρνησης στο προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος χρησιμοποιούσε ως μοντέλο για τους σχεδιασμούς του το ερημονήσι Λέβιθα.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιστρέφει εκεί μετά τη μερική αναδίπλωσή της, δηλαδή μετά το πάγωμα των επιτάξεων για τις νέες δομές, στο οποίο αναγκάστηκε να προχωρήσει, προκειμένου να εκτονωθεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση ωμής βίας που η ίδια δημιούργησε στα νησιά με την αποστολή των ΜΑΤ. Το πάγωμα των επιτάξεων αποφασίστηκε βέβαια στη σύσκεψη με τους δημάρχους των νησιωτικών δήμων και τους αντιπεριφερειάρχες Χίου και Λέσβου.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης μάλισα δήλωσε ότι «δεν υφίσταται πλέον ζήτημα επίταξης οικοπέδου αφού η διαδικασία θα ακυρωθεί με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε (stonisi.gr) ότι «παγώνει η επίταξη».

Την ίδια ώρα, από το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι από την πλευρά του πρωθυπουργού τέθηκε η θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να γίνουν «κλειστά κέντρα» και ότι αυτό το αποδέχτηκαν και οι δήμαρχοι. Μάλιστα προς επίρρωσιν αυτού, από το Μαξίμου έδειχναν την αναφορά των δημάρχων, στην κοινή τους δήλωση, περί «εξεύρεσης ρεαλιστικής λύσης». Αυτό που, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ξαναβρέθηκε σε εκκρεμότητα, είναι οι τοποθεσίες των νέων κέντρων, με το μέγαρο Μαξίμου να περιμένει τώρα τους δημάρχους να επιστρέψουν με τις προτάσεις τους.

Αν λοιπόν μέσα από αυτόν τον τρόπο επανέλθει και επισήμως το θέμα των ξερονησιών, το οποίο βρίσκεται -όπως λένε οι πληροφορίες- ήδη στο τραπέζι, τότε μιλάμε ασφαλώς για de facto καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που θα βρεθούν σε ένα απομακρυσμένο γκέτο χωρίς καμία προσβασιμότητα.

Ζήτημα αποτελεί βέβαια και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε τέτοια σχέδια και στη χρηματοδότησή τους, με δεδομένο ότι είναι η ίδια που είχε αντιταχθεί και στα κλειστά κέντρα κράτησης και στη χρηματοδότησή τους ως κύριου εργαλείου πολιτικής. Και βέβαια μιλάμε για πάρα πολύ κοστοβόρες δομές που πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή σε ακατοίκητα νησιά, κάτι που προφανώς εκτός από το τεράστιο κόστος είναι και χρονοβόρο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ