Επιπλεόν 9 εκατ. ευρώ σε καναλάρχες και ΜΜΕ

Posted on 25 Απριλίου, 2020, 4:53 μμ
2 secs

Τα 11 εκατομμύρια για την επικοινωνία του Μένουμε Σπίτι φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ και η κυβέρνηση προχωρά σε νέα ένεση ενίσχυσης ακόμα εννέα εκατομμυρίων για την κατά τα άλλα δωρεάν προσφορά τω κοινωνικών μηνυμάτων.

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσπαθεί να εξηγήσει ότι η νέα ένεση περιλαμβάνεται στις δράσεις της κυβέρνησης γι απαραίτητη εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών ως προς τα αναγκαία μέτρα προστασίας και τις συμπεριφορές για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “μέχρι σήμερα, η σχετική επιτυχία των μέτρων που έχουμε λάβει, σε σύγκριση με άλλες χώρες, βασίζεται, όσον αφορά στην ενημέρωση στους παρακάτω δύο άξονες:

– «Μένουμε σπίτι» παρά την κόπωση, και

– συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε την καθοριστική σημασία που έχει η υπεύθυνη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Είναι αυτονόητο ότι η τήρηση αυτών των δύο κρίσιμων προϋποθέσεων δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στη διάθεση κοινωνικής προσφοράς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο φιλότιμο των εργαζομένων σε αυτά. Είχαμε υποχρέωση ως υπεύθυνη Πολιτεία να διαμορφώσουμε μια επαγγελματική, οργανωμένη και συνεκτική εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ιδιαιτέρως ότι «είναι απαραίτητο, στην κρίσιμη φάση της σταδιακής μετάβασης στην «νέα κανονικότητα», να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σε έναν νέο τρόπο ζωής και να τους προφυλάξουμε από την παραπληροφόρηση και τα «fake news». Διότι, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση, θεριεύουν η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός.

Για τους παραπάνω λόγους, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται σήμερα, η εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης ενισχύεται με 9 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και διαμορφώνεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,29% των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι και τον μήνα Απρίλιο.

Επίσης, όπως τονίζει η ανακοίνωση στο πλαίσιο της απόλυτης διαφάνειας για την καμπάνια, το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει απευθείας όσους συμμετέχουν και λαμβάνουν χρήματα για την καταχώρηση, προβολή ή μετάδοση του μηνύματος στο μέσο τους, χωρίς επιστροφές. Διευκρινίζεται ότι για το πρόσθετο ποσό της εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης η αμοιβή του αναδόχου περιορίζεται στο 1%».

Δηλαδή με λίγα λόγια 20 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση συν 21 της δόσης για την άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών που δεν δόθηκε εφέτος με απόφαση της κυβέρνησης σύνολο 41 εκατομμύρια ευρώ σε καναλάρχες και ΜΜΕ για ένα μονόλογο ενημέρωσης, χωρίς αντίλογο.

...