Νέα ένταση στην ουδέτερη ζώνη στις Καστανιές, όπου εδώ και μια εβδομάδα τα επεισόδια κατά μήκος του φράκτη συνεχίζονται ενώ πλήθος προσφύγων και μεταναστών παραμένει πίσω από τα συρματοπλέγματα.

Το μεσημέρι ερρίφθησαν πέτρες από την τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής προς τις δυνάμεις της ελληνικής πλευράς που απάντησαν με ρίψεις νερού και δακρυγόνων.

Νωρίτερα, άνδρες του τουρκικού στρατού εκτόξευσαν μεγάλο όγκο δακρυγόνων και καπνογόνων προς τους Έλληνες στρατιώτες και αστυνομικούς. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια της νύχτας οπότε εκδηλώθηκαν και μικρές εστίες φωτιές τις οποίες κατέσβεσε η πυροσβεστική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες κινήθηκαν κατά μήκος του φράχτη προσπαθώντας να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση του φράκτη τμηματικά και σε περιοχές όπου, είτε η στάθμη του Έβρου είναι χαμηλή είτε υπάρχει στεριά. Ως τέτοιες περιοχές έχουν υποδειχθεί τμήματα στις τοποθεσίες Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια, Νέα Βύσσα κ.α.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς στόχος είναι η επέκταση του υπάρχοντος φράκτη των 12 χιλιομέτρων, κατά σχεδόν 40 χιλιόμετρα, ώστε, σε λίγο καιρό, να εκτείνεται σε μήκος 50 χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ σε μια ακόμα προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η ακτοφυλακή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού. «Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.