7.8 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Ένα εμβόλιο για την COVID-19 δεν είναι αρκετό χωρίς σχέδιο για τη διανομή του

ΑΠΟΨΕΙΣΈνα εμβόλιο για την COVID-19 δεν είναι αρκετό χωρίς σχέδιο για τη διανομή του

της Hina Tai

Στις 25 Απριλίου 2019, δύο ένοπλοι πυροβόλησαν μια ομάδα εμβολιαστών σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο Chaman του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν. Η Nasreen Bibi, 35 ετών, σκοτώθηκε ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Αυτή ήταν μία από τις πολλές επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με στόχο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν λόγω της αυξανόμενης δυσπιστίας γύρω από τα εμβόλια.

Η δυσπιστία για τους εργαζομένους στο εμβόλιο αυξάνεται σταθερά από το 2012, όταν αποκαλύφθηκε ότι η CIA χρησιμοποίησε προγράμματα εμβολίων ως κάλυψη κατασκοπείας, ειδικά όταν προσπαθούσε να ανακαλύψει πού κρύβεται ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Έκτοτε, οι Ταλιμπάν και οι σκληροπυρηνικοί κληρικοί έχουν επιδοθεί σε μια προπαγάνδα παραπληροφόρησης, ισχυριζόμενοι ότι τα εμβόλια είναι ξένα σχέδια για στείρωση των παιδιών μουσουλμάνων. Αν και οι προσπάθειες της CIA ήταν άκαρπες, είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα προγράμματα εμβολιασμού με στόχο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας τόσο στο Πακιστάν όσο και στο Αφγανιστάν.

Η δυσπιστία και η παραπληροφόρηση γύρω από τα εμβόλια είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που έχουν στοιχειώσει εδώ και πολύ καιρό τις παγκόσμιες προσπάθειες ανοσοποίησης και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν (ή εάν) βρεθεί ένα εμβόλιο για την COVID-19. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους για την καταπολέμηση της ασθένειας στην ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του κοροναϊού. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι ένα ενδεχόμενο εμβόλιο θα γίνει ο μαγικός μας σωτήρας από τον αόρατο δολοφόνο. Ωστόσο, ιστορικά, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι αυτή που έρχεται, αφού θα αποκτήσουμε ένα εμβόλιο – και θα πρέπει να διανεμηθεί έχοντας απέναντί του ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών εμποδίων προς την ανοσοποίηση που συχνά οδηγούν σε άνιση πρόσβαση στο εμβόλιο και σε παγκόσμιες ανισότητες στην υγεία.

Πρέπει να αποφύγουμε αυτό που συνέβη με την πανδημία H1N1 το 2009, δήλωσε η Marian Wentworth, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Management Sciences for Health, μια μη κερδοσκοπική παγκόσμια οργάνωση υγείας. Με τον H1N1 η σύντομη παροχή εμβολίων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πληθυσμού. Τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν την ικανότητα της παραγωγής εμβολίων κατά της γρίπης στον κόσμο: η GlaxoSmithKline, η Sanofi-Aventis και η Novartis. Αυτή η παραγωγική ικανότητα ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Αντ ‘αυτού, οι πλουσιότερες χώρες παρήγγειλαν και αγόρασαν εκ των προτέρων το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς εμβολίων. Αυτό το μοντέλο «πρώτης προτεραιότητας», πιθανότατα θα ισχύει και για ένα εμβόλιο COVID-19. «Ανεξάρτητα από την κλιμάκωση της παραγωγής ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων δόσεων θα είναι μικρότερος από την συνολική ανάγκη», δήλωσε η Wentworth.

Το κύριο μέλημα είναι ότι η πρόσβαση στο εμβόλιο COVID-19 θα είναι μια άλλη ευκαιρία για την αύξηση των κερδών των εταιρειών, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών για την προμήθεια ποσότητας εμβολίων που θα εξασφαλίζει τις ανάγκες τους για εμβολιασμό μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού τους, θα αυξήσουν την τιμή. Οι χώρες με υψηλό εισόδημα θα βγουν νικητές, ξεπερνώντας τις χώρες μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτές οι ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες παρότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Johnson & Johnson, διαβεβαιώνουν το κοινό ότι το εμβόλιο θα είναι προσιτό. Η Gilead Sciences ιδιωτικοποίησε ένα πολλά υποσχόμενο αντιιικό φάρμακο κατά του COVID-19 μέσω του Orphan Drug Act. Το καθεστώς «ορφανό φάρμακο», που παραχωρήθηκε στην Gilead Sciences από την κυβέρνηση Trump, θα επέτρεπε στην εταιρεία να επωφεληθεί αποκλειστικά από το φάρμακο για επτά χρόνια και θα εμπόδιζε άλλους κατασκευαστές να αναπτύξουν οικονομικά προσιτές εκδόσεις του φαρμάκου. Επιπλέον, Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Trump προσπάθησε να αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα ενός εμβολίου που παράγεται από τη γερμανική εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων CureVac.

Αν και αυτές οι κατηγορίες απορρίφθηκαν αργότερα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της CureVac, οι φόβοι των χωρών που συσσωρεύουν εμβόλιο για τον δικό τους πληθυσμό παραμένει πηγή ανησυχίας. Ένας συντάκτης της Guardian έγραψε για μια υποθετική κατάσταση όπου η Ινδία, γνωστή ως «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου», να χρησιμοποιήσει την παραγωγική της ικανότητα για να δημιουργήσει εμβόλια για να προστατεύσει πρώτα τον δικό της πληθυσμό πριν την εξαγάγει στον υπόλοιπο κόσμος.

Αυτό παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα όταν η Ινδία απαγόρευσε την εξαγωγή υδροξυχλωροκίνης για να εξασφαλίσει τον δικό της εφοδιασμό. Αφού ο Τραμπ απείλησε με αντίποινα, η Ινδία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι άρχισε την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας του φαρμάκου δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά θεωρείται ως φάρμακο διάσωσης και θα μπορούσε να αποδειχθεί επικερδές για ορισμένους κοντά στον Τραμπ.

Σε συνεργασία με οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και η Παγκόσμια Τράπεζα, ο παγκόσμιος όμιλος υγείας Gavi, μια εταιρία δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, συνέβαλε στα μέγιστα στην εισαγωγή εμβολίων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, μοιράζοντας ένα μέρος του κόστους εμβολίων μιας χώρας με την δημιουργία προγραμμάτων υπεράσπισης. Αλλά ακόμη και με αυτόν καινοτόμο τρόπο διάθεσης, χρειάστηκαν 10 χρόνια για να φτάσουν τα εμβόλια ανθρώπινου θηλώματος ή HPV στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τον Wentworth. Για να το θέσουμε σε σωστή βάση, πριν από το Gavi, χρειάστηκαν 25 χρόνια για να φτάσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, εμβόλια για την ηπατίτιδα Β. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό χρονικό κενό.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η Gavi δεν υποστηρίζει χώρες μεσαίου εισοδήματος και ως εκ τούτου διατρέχουν τον κίνδυνο αυτές οι χώρες να αγνοηθούν, δήλωσε ο Lois Privor-Dumm, διευθυντής επικοινωνίας στο Διεθνές Κέντρο Πρόσβασης Εμβολίων του Johns Hopkins. «Οι χώρες μεσαίου εισοδήματος είναι αυτές όπου ζουν οι περισσότεροι φτωχοί του κόσμου και συχνά δεν έχουν την πολιτική δύναμη ή τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις», είπε.

Ανάλογα με την κατάσταση της νόσου, θα δοθεί ελάχιστη προτεραιότητα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το COVID-19, επειδή οι επιζώντες τους πιθανότατα θα έχουν οικοδομήσει ανοσία, χωρίς να απαιτείται επειγόντως εμβόλιο, δήλωσε το Wentworth. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χώρες με εύθραυστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, όπως το Ιράν, το οποίο υποφέρει οικονομικά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ αλλά και κατεστραμμένα από τον πόλεμο εδάφη όπως το Κασμίρ και η Παλαιστίνη, ή πιθανώς οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πλέον γίνει το επίκεντρο της πανδημίας κοροναϊού.

Παρόλο που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο οι Η.Π.Α. θα λάβουν τελευταίες τα εμβόλια, ωστόσο δημιουργείται δυνητικά μια κατάσταση όπου τα εμβόλια δεν θα διοχετευτούν σε χώρες όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη.

Όμως ακόμα και σε χώρες, που οι πληθυσμοί θα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων λόγω της περιορισμένης προσφοράς, αναμένεται ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτα θα είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και μετά το εμβόλιο θα χορηγηθεί ανάλογα με τις τοπικές πολιτικές προτεραιότητες. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα παρέχουν γενικές συστάσεις, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω πληροφορίες από κάθε μεμονωμένη πολιτεία και κρατικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας που θα λαμβάνουν αποφάσεις για τη συγκεκριμένη δικαιοδοσία τους ελλείψει επιστημονικών στοιχείων. «Σε αυτήν την περίπτωση, οι πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια διανέμονται όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά σε μικρές ποσότητες. Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν ξέρουμε », υποστηρίζει η Wentworth.

Ήδη πρέπει να αναρωτιόμαστε σε ποιες κοινότητες θα δοθεί προτεραιότητα σε σχέση με άλλες στις ΗΠΑ Με το τρέχον σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ευάλωτες κοινότητες όπως οι μετανάστες χωρίς έγγραφα και οι έγχρωμοι θα συνεχίσουν να παραμελούνται, και θα πεθαίνουν δυσανάλογα ακόμη και όταν η κρίση του κοροναϊού θα εκθέτει βίαια τις υγειονομικές ανισότητες,. Αυτές οι ανισότητες δεν είναι βιολογικές, αλλά εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα σαφώς συνειδητά λαμβανόμενων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών αποφάσεων σχετικά με την πρόσβαση, ή μάλλον την έλλειψη – εάν πρόκειται για πρόσβαση σε ασφάλιση υγείας, στέγαση, δικαιώματα ψήφου, ελέγχους ερεθίσματος ή εμβόλια.

Κοιτώντας προς το μέλλον, πολλές χώρες εφαρμόζουν προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι έχουν ανοιχτή πρόσβαση σε οποιαδήποτε δεδομένα, δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, τεχνολογίες, φάρμακα και εμβόλια που σχετίζονται με κοροναϊούς. Ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Carlos Alvarado έστειλε μια πρόταση ζητώντας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να συγκεντρώσει «υπάρχοντα και μελλοντικά δικαιώματα σε πατενταρισμένες παρεμβάσεις, σχέδια, καθώς και δικαιώματα σε ρυθμιστικά δεδομένα δοκιμών, τεχνογνωσία, πνευματικά δικαιώματα, σχεδιαγράμματα για την κατασκευή διαγνωστικών τεστ, συσκευές, φάρμακα ή εμβόλια. Η ΠΟΥ ενέκρινε την πρόταση την περασμένη εβδομάδα.

Η διεθνής επιστημονική συνεργασία για την εξεύρεση εμβολίου ήταν εξαιρετική, δήλωσε η Wentworth. Επαίνεσε τους ερευνητές της Κίνας για τον διαμοιρασμό της γενετικής ακολουθίας του SARS-CoV-2 στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να αρχίσουν να ερευνούν πιθανά εμβόλια. «Αυτό είναι καλύτερο από ό, τι το έχω δει ποτέ», υποστήριξε.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι η αποτελεσματικότητα αυτής της εθελοντικής κοινοπραξίας. Η επιτυχία τους στην επέκταση της πρόσβασης σε θεραπείες και στα δεδομένα εμβολίων θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από την προθυμία των φαρμακευτικών εταιρειών να επιλέξουν και να συμμετάσχουν στην εθελοντική συγκέντρωση.

Η Χιλή, ο Ισημερινός, ο Καναδάς και η Γερμανία εξέδωσαν πρόσφατα ψηφίσματα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζεται με το εμπόριο, προτρέποντας τις κυβερνήσεις τους να ζητήσουν υποχρεωτική άδεια για φάρμακα και εμβόλια για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η Βραζιλία σκέφτεται επί του παρόντος να εγκρίνει μια παρόμοια πρόταση. Η υποχρεωτική αδειοδότηση επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να αγγίξει ένα τρίτο μέρος για να παράγει ένα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακο χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης προκειμένου να έχει πρόσβαση σε πολύ απαραίτητα φάρμακα.

Η υποχρεωτική αδειοδότηση δημιουργήθηκε αρχικά ως μέσο για την εξισορρόπηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με τις παγκόσμιες προτεραιότητες υγείας, ιδίως με γνώμονα τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, στην πράξη, πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν την κατασκευαστική υποδομή ή την τεχνογνωσία για την παραγωγή αυτών των φαρμάκων και επομένως η υποχρεωτική αδειοδότηση δεν έχει βελτιώσει την πρόσβαση στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επιπλέον, αυτά τα μέτρα θα έχουν μικρό αντίκτυπο στα εμβόλια προφύλαξης επειδή είναι δύσκολο να αναπαραχθούν, τονίζει η Wentworth.

Οι ΗΠΑ έχουν κανονισμούς που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παρέμβει σε ιδιωτικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χρηματοδοτούνται από χρήματα των φορολογουμένων κατά τη διάρκεια εθνικών κρίσεων βάσει του νόμου Bayh-Dole. Με τα εκατομμύρια των φορολογουμένων δολαρίων να διοχετεύονται σε φαρμακευτικές εταιρείες που υπόσχονται εμβόλια μέσω των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και του Υπουργείου Άμυνας, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν υποθετικά να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους βάσει αυτού του νόμου για να καταστήσουν το εμβόλιο προσιτό ή να παρέχουν άδεια σε τρίτο μέρος κατασκευαστή για την παραγωγή γενικών προμηθειών. Ενώ υπάρχει κάποια ιστορική προτεραιότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει στη μείωση των τιμών των φαρμάκων όπως το 2001 με τον φόβο του άνθρακα, θεωρείται απίθανο η κυβέρνηση Τραμπ, να παρέμβει και να κόψει κέρδη από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πέρα από την πρόσβαση στο εμβόλιο και την προσιτή τιμή σε διαρθρωτικό επίπεδο, οι προσπάθειες για την εμβολιασμό θα απαιτούν οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των ευάλωτων κοινοτήτων που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν και συχνά εμποδίζονται περαιτέρω από το κράτος.

Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ευρώπη, τα κινήματα κατά των εμβολίων απειλούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες ανοσοποίησης. Η επιδημία ιλαράς του 2019 αποδόθηκε εν μέρει στις προσπάθειές αυτών των ανθρώπων να αποτρέψουν τον εμβολιασμό, και ακόμη και τώρα συνεχίζουν να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας που μειώνουν τη σοβαρότητα της πανδημίας. Σίγουρα δεν βοηθά και το γεγονός ότι στο παρελθόν, ο Τραμπ επιβράβευσε ισχυρισμούς που συνδέουν τα εμβόλια με τον αυτισμό βάσει του επιστημονικά αβάσιμου εγγράφου του Andrew Wakefield που δημοσιεύθηκε το 1998 στο Lancet .

Ο πόλεμος του Τραμπ προς την επιστήμη έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην αξιοπιστία των εμβολίων και αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί ακόμη και τώρα που ζητά την ταχεία ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η διστακτικότητα έναντι του εμβολίου ήταν μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για την υγεία του 2019.

Οι πολιτισμικά ευαίσθητες προσεγγίσεις για τα εμβόλια που λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες συγκεκριμένων πληθυσμών θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της διστακτικότητας των εμβολίων. Για παράδειγμα, στην Ινδονησία, οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς έχουν μειωθεί αφού ο μεγαλύτερος ισλαμικός οργανισμός της πολιτείας, το Ινδονησιακό Συμβούλιο Ουλαμά, εξέδωσε φετφαα για την απαγόρευση των εμβολίων κατά της ιλαράς-ερυθράς, επειδή περιείχαν ζελατίνη χοίρου.

Μια παρόμοια τάση παρατηρήθηκε σε υπερ-Ορθόδοξες εβραϊκές κοινότητες στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Bill de Blasio να κηρύξει έκτακτη ανάγκη για δημόσια υγεία για να περιορίσει την εξάπλωση της ιλαράς πέρυσι. Μία πρόταση ήταν η δημιουργία εμβολίων με συστατικά που επιτρέπονται από την μουσουλμανική ή εβραϊκή θρησκεία ώστε να βελτιωθεί το ποσοστό εμβολιασμού στις κοινότητες αυτές.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να είναι μέρος του προφίλ του προϊόντος-στόχου από την αρχή της ανάπτυξης», δήλωσε ο Privor-Dumm. «Αυτές είναι ευκαιρίες για να φανταστούμε ξανά τη χορήγηση εμβολίων με τρόπους που είναι πολιτισμικά ευαίσθητοι και προσεγγίζουν περισσότερους ανθρώπους, ωφελώντας όλους».

Η διανομή εμβολίων COVID-19 θα είναι ένα πολιτικό σχέδιο που θα απαιτήσει το ξεπέρασμα των νεοφιλελεύθερων λογικών που επιδιώκουν να περιορίσουν την πρόσβαση σε ευάλωτους πληθυσμούς παγκοσμίως προς όφελος των κερδών εταιρειών. Δεν θα είναι αρκετό να έχουμε ένα εμβόλιο COVID-19 εάν δεν μπορούμε να το προσφέρουμε σε άτομα σε δυσπρόσιτα σημεία εγκαίρως, όπου η ανάγκη είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) τρομερή.

Αυτό θα είναι ένα εξαντλητικό καθήκον με βάση και την εμπειρία από τα προηγούμενα παγκόσμια προγράμματα ανοσοποίησης. Παρ ‘όλα αυτά, αυτό δεν μετριάζει το πόσο σημαντικό είναι να συντονίσουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε όταν ένα εμβόλιο είναι έτοιμο, να μπορεί να γίνει εξίσου προσβάσιμο και προσιτό. Αυτό θα είναι σημαντικό τόσο για τη μείωση του ατομικού πόνου όσο και για τη βελτίωση της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, επιτρέποντας στις χώρες να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομίες τους, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, να μειώσουν τα οικονομικά βάρη και να επιστρέψουν στην «ομαλότητας».

«Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο που πρέπει να εξετάζει πόσο καλά μπορεί να προλάβει και διαχειριστεί ασθένειες σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Privor-Dumm.
«Αυτό που συμβαίνει σε ένα μέρος του κόσμου δεν είναι κάτι που μπορούμε [να αγνοήσουμε]».

Αυτό είναι ένα μάθημα που μαθαίνουμε έναν τραγικά σκληρό τρόπο.

Μετάφραση: independentnews

ΠΗΓΗ: TRUTHOUT

H Hina Tai έχει μεταπτυχιακό τίτλο στις κοινωνικοϊατρικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και πτυχία στην ανθρωπολογία και τη δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: