Το αίτημα για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με αφορμή τις πυκνές εξελίξεις στον Έβρο αλλά και στα νησιά για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρκείται σε ευρωπαϊκή στήριξη επικοινωνιακού χαρακτήρα μόνο για τα σύνορα και για να μετατραπεί η χώρα μας σε αποθήκη ψυχών».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «οφείλει άμεσα να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και να πιέσει ακόμα και με βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την τήρηση της Κοινής Δήλωσης και ακόμα και κυρώσεις προς την Τουρκία για τον ωμό εκβιασμό, καθώς και δέσμευση για δίκαιο διαμοιρασμό στα κράτη-μέλη».

Στο εσωτερικό, σημείωσε κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση οφείλει «να σταματήσει επιτέλους τις τραγικές καθυστερήσεις και να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κατάσταση στη Λέσβο με 25.000 ανθρώπους, συνεχιζόμενες ροές και με πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ, τόνισε και αυτός από την πλευρά του ότι η μη τήρηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να συζητηθεί σε Σύνοδο Κορυφής, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι κατώτερος των περιστάσεων».

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη τα οποία δεν έχουν αναλάβει το μερίδιο που τους αναλογεί και σχολίασε ότι «έρχονται τώρα και χτυπάνε φιλικά στον ώμο την ελληνική πλευρά και της λένε “σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό που κάνετε, διότι και το ζήτημα δεν λύνεται κι εσείς δέχεστε τις πιέσεις κι εμάς μας αφήνετε ήσυχους. Πάρτε και 700 εκατομμύρια για τη δουλειά που κάνατε». «Είναι λύση αυτή;», αναρωτήθηκε.

Είπε ότι δεν έχει ζητηθεί Σύνοδος Κορυφής και ότι εκεί η ελληνική πλευρά «πρέπει να πάει με μια αποφασιστικότητα για να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που έχει για να μπλοκάρει διάφορες αποφάσεις».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ταυτίζεται με εκείνες τις χώρες που εδώ και πάρα πολύ καιρό -όχι τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια- συντάσσονται με την πρακτική των κλειστών συνόρων».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «όταν υπάρχει αυξημένη ροή προς τα σύνορα, ακόμη και με βάση το διεθνές δίκαιο υποχρεούσαι να ασκήσεις τον απαιτούμενο έλεγχο. Αυτό θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση». Σημείωσε ότι όμως «αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να μιλάς για ασύμμετρη απειλή ή για σχέδιο εισβολής», τα οποία «είναι επικίνδυνες προσεγγίσεις και λάθος περιγραφή του προβλήματος».

Έκανε λόγο για «σειρά αντιφατικών και λανθασμένων χειρισμών» εκ μέρους της παρούσας κυβέρνησης και έθεσε το ερώτημα: «Σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Μητσοτάκης να πάρει τον κ. Ερντογάν και να του πει “τι κάνεις;”». Πρόσθεσε δε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχοντας ανοίξει όλα τα μέτωπα τα τελευταία χρόνια, αξιοποιεί το προσφυγικό για να κερδίσει αλλού».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την απόφαση για «πάγωμα» της εκδίκασης των υποθέσεων ασύλου ως «παράνομο» που «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στις συνθήκες», προσθέτοντας ότι πέραν των άλλων δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερες συνθήκες συγκέντρωσης πληθυσμού. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτές είναι αστείες πράξεις, αν όχι επικίνδυνες, που το μόνο που κάνουν είναι να χαϊδεύουν τα αυτιά ορισμένων ακραίων κύκλων στους οποίους φαίνεται ότι ολοένα και περισσότερο παραδίνεται η ελληνική κυβέρνηση».

Υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο έπρεπε να έχει ήδη γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα, και που τώρα ακόμη πρέπει να το βάλει μπροστά η κυβέρνηση, είναι το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών». Διότι, είπε, θα επανέλθει το θέμα στα νησιά.
Τη σύγκληση του ευρωπαϊκού συμβουλίου προκειμένου η Τουρκία να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της ζήτησε νωρίτερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας μας να αποκτήσει χαρακτηριστικά ενεργητικής και συστηματικής διπλωματίας. Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν τηρηθούν κάποιοι παράμετροι και κάλεσε να αποκατασταθεί η ενότητα του ελληνικού λαού.

«Δεν πρέπει να αρκεστούμε σε απλές κινήσεις συμβολισμού» τόνισε ενώ παράλληλα έκανε λόγο για εκβιασμός της Τουρκίας που «θα ανατραπεί με το να προσδοθεί ξεκάθαρα ευρω-τουρκική διάσταση στο ζήτημα γιατί δεν πρόκειται για μονομερή διαφορά», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει χαράξει σοβαρή στρατηγική για τη διαχείριση του θέματος. Πρόσθεσε ότι η ανησυχία προκύπτει από «τη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν, ο οποίος εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για να ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα».