Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, βρίσκονται για τρίτη ημέρα εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που πέρασαν ανεμπόδιστα από τις τουρκικές αρχές στην ουδέτερη ζώνη.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

Ομάδες προσφύγων προσπαθούσαν κατά διαστήματα στη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας να περάσουν από διάφορα σημεία της συνοριογραμμής στη χώρα με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 18 άτομα από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, επιχείρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος για να κατευθυνθούν στην Θεσσαλονίκη.

Στον Έβρο βρίσκονται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος. Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ για «οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές που επισημαίνουν ότι έγιναν 73 συλλήψεις ατόμων, που «δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. ‘Έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία. Ο στρατός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες».

Προσθέτουν ότι περίπου «στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση).

Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως. Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος».

Συνολικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια σε 9.972 άτομα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέβασε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των μεταναστών που έφυγαν από την Τουρκία μέσω Αδριανούπολης, κάνοντας λόγο για 76.358.

Καταγγελία για SOS από 50 πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου

Παράλληλα, έντονη ανησυχία προκαλεί η καταγγελία του Watch The Med Alarm Phone ότι ένα σκάφος που μεταφέρει 49 άτομα έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου ανάμεσα σε Σκάλα και Παναγιούσα.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, το σκάφος παρασύρεται πάνω από 4 ώρες αλλά ελληνικές αρχές αρνούνται να δράσουν παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί επανειλημμένα τηλεφωνικά τοποθεσία και αριθμός ατόμων σε έκτακτη κατάσταση.

Στο μεταξύ από το πρωί άνδρες της αστυνομίας έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές εθελοντών και μελών ΜΚΟ, που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του νησιού για έλεγχο διαβατηρίων και εξακρίβωση στοιχείων.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι του χωριού Παναγιούδα ξεκίνησαν διαμαρτυρία ζητώντας να μην πάνε στη Μυτιλήνη οι πρόσφυγες που αφίχθησαν στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες.

Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής τουλάχιστον 12 βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τόσο στη Λέσβο όσο και τη Χίο. Συνολικά 220 άνθρωποι επέβαιναν σε 8 λέμβους που βγήκαν σε παραλίες της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου, στις Σκάλες Συκαμνιάς και στην Εφταλού του Μόλυβου. Επίσης, 4 βάρκες έφτασαν στη Χίο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για περίπου 150 αιτούντες άσυλο.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ NEWS247