Ένας ακήρυχτος πόλεμος με θύματα πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη διεξάγεται τις τελευταίες ώρες στο συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου.

Από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς οι Τούρκοι σε μια προσπάθεια εκβιασμού προς την Ευρώπη μετά τις μάχες στο Ιντλιμπ άνοιξαν την μπάρα αφήνοντας ελεύθερη την πρόσβαση προς την Ελλάδα.

Στον Έβρο αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδό τους στην Ελλάδα, με την χρήση χημικών απαγορεύοντας με κυβερνητική εντολή την διέλευση τους.

Η παρουσία της αστυνομίας στην μεθόριο του Έβρου αυξάνεται προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής, ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών και προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Μερικές δεκάδες ατόμων έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα -όχι από το τελωνείο- από παράπλευρους δρόμους χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.

Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Με το πρώτο φως της ημέρας, το Σάββατο, πρόσφυγες-μετανάστες έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για πούλμαν που τους μετέφεραν. Αποτέλεσμα να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου. Πηγές της αστυνομίας μιλούν για συγκέντρωση περίπου 5000 προσφύγων και μεταναστών.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αυξήσει την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλώντας με «καραβάνια» προσφύγων και μεταναστών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα ενώ ακύρωσε την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σάμο.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μια οργανωμένη μαζική παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων τονίζοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό, τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα μας».

Ο πρωθυπουργός είχε, την Παρασκευή, μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με στόχο να αναπτύξει τις θέσεις της Αθήνας, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να καλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τη μεταφορά της επιχείρησης «Σοφία» από τη Λιβύη στο Αιγαίο.