Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Εδώ, όμως, είναι και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει αποτύχει παταγωδώς να αντιμετωπίσει τη δραματική κατάσταση λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας, αλλά και -κυρίως- των ιδεοληψιών και των εμμονών της. Τα κέρδη των επιχειρηματικών κύκλων που την στηρίζουν και στηρίζει μπαίνουν πάνω από την υγεία του κόσμου και πάνω από τις ζωές ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας.

Ταυτόχρονα, όσο ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του και έχει αλλού στραμμένη την προσοχή του, φροντίζει επιμελώς να περάσει αντιδραστικά νομοσχέδια, να ενδυναμώσει το κράτος της δεξιάς και να ικανοποιήσει τα ακροδεξιά της ακροατήρια.

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία και μετατοπίζει το βάρος της κατεστραμμένης οικονομίας στον κόσμο της εργασίας, ενισχύοντας την αστυνομοκρατία για να κάμψει τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία παρά το χρόνο που της έδωσε η κοινωνία.

Άνοιξαν τα σχολεία χωρίς μικρότερα τμήματα, χωρίς μαζικά τεστ, χωρίς ιχνηλατήσεις, χωρίς προστασία των παιδιών, των δασκάλων και των γονιών. Ο ιός θέριζε στις σχολικές αίθουσες, την ώρα που στη Βουλή ψηφιζόταν ο νόμος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών κολλεγίων.

Οι κυβερνώντες επιμένουν ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ο κορονοϊός δεν κολλάει, γι’ αυτό τα έχουν αφήσει στην τύχη τους. Όπως είπε ο Μητσοτάκης δεν μπορούν να… γεννήσουν λεωφορεία, όταν η αλήθεια είναι ότι ενδιαφέρονται μόνο να ιδιωτικοποιήσουν τους συγκοινωνιακούς φορείς.

Αν και οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, εργοστάσια, τράπεζες αποτελούν εστία υπερμετάδοσης, η εργοδοτική ασυδοσία καλά κρατεί. Μέλημα των νεοφιλελεύθερων της κυβέρνησης είναι μόνο η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ο εκμηδενισμός των εργασιακών δικαιωμάτων. Διάλυση της αγοράς εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, απολύσεις, κατάργηση της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, μείωση μισθών, απαξίωση του ΣΕΠΕ είναι η αντικοινωνική τους στρατηγική που συντρίβει τον κόσμο της εργασίας.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια ολοένα και αυξάνεται, τα επικοινωνιακά τρικ του επιτελείου του Μητσοτάκη και η ευνοϊκή (σκανδαλώδης) αντιμετώπιση από τα μέσα ενημέρωσης δεν αρκούν για να κρύψουν την πραγματικότητα. Είναι ανιστόρητη η πεποίθηση των κυβερνώντων (ελέω δημοσκοπήσεων) ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην κοινωνία χωρίς απάντηση.

Οι ιδέες της Αριστεράς έχουν διάρκεια

Απέναντι σε αυτό το μίγμα νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών πολιτικών, στη στρατηγική της σκληρής δεξιάς του Μητσοτάκη η Αριστερά είναι η μόνη απάντηση. Το «στρογγύλεμα» των θέσεων και η ιδεολογική απονεύρωση, η αποποίηση των ριζοσπαστικών ιδεών προς χάριν των φιλήσυχων κεντρώων δεν μπορούν να αποτελέσουν την αιχμηρή απάντηση στην πάνοπλη επίθεση του συστήματος. Δεν μπορούν να θέσουν τις αρχές για ένα νέο όραμα, μια στιβαρή στρατηγική ενάντια στις ανισότητες και την κοινωνική αδικία.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας Στο Κόκκινο, «να μη το ξεχνάμε ποτέ αυτό, οι ιδέες μας, οι ιδέες της Αριστεράς έχουν διάρκεια».

«Από την εμμονή στις αρχές και στις αξίες μας, μόνο κερδισμένοι βγαίνουμε, ηθικά και πολιτικά. Αν ο λαός το 3% το έκανε σε τρεις εθνικές εκλογές να ξεπερνάει το 30%, είναι επειδή επιμέναμε στις αξίες μας στα δύσκολα και εξηγούσαμε στον κόσμο που οφειλόταν κάθε φορά η στάση μας.
Μια αντιπολίτευση που θα αναπαρήγαγε σήμερα την παλιά πασοκική αντίληψη “τα λέμε όλα για να ικανοποιήσουμε κάθε δυνατό κοινό και άμα γίνουμε κυβέρνηση ας κρίνει ο αρχηγός τι θα κάνει” δεν ανήκει στην παράδοση της Αριστεράς. Στη δικιά μας παράδοση ανήκουν οι αξίες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, οι αγώνες για δικαιοσύνη και ισότητα, τα προγράμματα, η συζήτηση, η πειθώ. Αυτή είναι η δικιά μας Αριστερά» είπε ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.