Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε τη χώρα μας στην προτελευταία θέση της ΕΕ σε δαπάνες για την υγεία μετά την έναρξη της πανδημίας. Το μόνο που έκανε ήταν να προσπαθήσει να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση επικοινωνιακά. Παρά τις δραματικές εξελίξεις, επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, να μιλήσει για ατομική ευθύνη, να στοχοποιήσει τους νέους, να περιστείλει ακόμα και συνταγματικά δικαιώματα στον όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Και όλα αυτά για να κρύψει την εγκληματική αδράνεια που επιδείκνυε επί οκτώ μήνες, τις ολοφάνερες ευθύνες που δεν οφείλονται μονάχα σε ανικανότητα, αλλά κυρίως στην ιδεοληπτική εμμονή σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας και αυτή την εμμονή διατηρεί ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες της πανδημίας. 

Διαβάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν εάν διαβάσουμε την έκθεση του ο Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης παράλληλα με την εφαρμογή παρακολούθησης των πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας που διαθέτει για κάθε χώρα.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, η χώρα στην έκθεση του ΟΟΣΑ κατατάσσεται δεύτερη από το τέλος, μπροστά μόνο από τη Λετονία, στις πρόσθετες δαπάνες υγείας. Η κυβέρνηση, χωρίς συγκροτημένο σχέδιο, δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιστή στις ιδεοληψίες απέναντι σε καθετί δημόσιο.

, EDITORIAL INDE: Δεν πετάνε εκατομμύρια, πετάνε ανθρώπους…, INDEPENDENTNEWS

Αλ. Τσίπρας: Πότε έλεγαν αλήθεια και πότε ψέματα;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι απλά εγκληματικά ανίκανοι να διαχειριστούν την πανδημία του κορωνοιού, είναι κάτι χειρότερο: εγκληματικά ιδεοληπτικοί» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύσει το αποκαλυπτικό διάγραμμα του ΟΟΣΑ και σημειώνει πως, ακόμα όμως και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ δαπάνης για περαιτέρω εξοπλισμό και υποδομές του ΕΣΥ.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

Πριν λίγες εβδομάδες μας καθησύχαζαν ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε κλίνες και ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε καθοριστικά. Και μέσα σε λίγες μέρες το ΕΣΥ καταρρέει.

Πότε έλεγαν αλήθεια και πότε ψέματα;

Να λοιπόν και ένα διάγραμμα που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ακόμα όμως και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μέσα στο σημερινό δραματικό αδιέξοδο του δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ δαπάνης για περαιτέρω εξοπλισμό και υποδομές του ΕΣΥ.

Αποδεικνύεται λοιπόν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι απλά εγκληματικά ανίκανοι να διαχειριστούν την πανδημία του κορωνοϊού, είναι κάτι χειρότερο: εγκληματικά ιδεοληπτικοί.

Τόσους μήνες δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας από άποψη. Ήταν συνειδητή τους επιλογή. Γιατί να το ενισχύσουν άλλωστε με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, αφού ο σχεδιασμός τους για αύριο είναι να το ιδιωτικοποιήσουν;

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, δίνουν άνιση μάχη, πολύ πέρα από τα ανθρώπινα όρια για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, έχοντας απέναντί τους όχι μόνο την πανδημία αλλά και τις παρωχημένες πολιτικές της κυβέρνησης που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοσκοπίας και όχι δικαίωμα για τον κάθε πολίτη ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Εκεί οφείλεται η εγκληματική της αδράνεια.

Αυτό εξηγεί άλλωστε και την ολιγωρία της τόσο καιρό να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Θεσσαλονίκη. Καθώς και την επιλογή, ακόμη και την καθυστερημένη επίταξη να την δρομολογήσει σε δυο μικρές κλινικές και όχι στο Διαβαλκανικό ή σε άλλες μεγάλες κλινικές. Γιατί εκεί τα συμφέροντα είναι πιο ισχυρά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών και ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη για όσα τραγικά συμβαίνουν τούτη την ώρα.

 

Ευ. Τσακαλώτος: Προφανώς ο κ. Πέτσας είχε άλλα σχέδια για τα δεκάδες εκατομμύρια

Σε ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Συντονιστή Οικονομικού Κύκλου ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουμε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εδώ και μήνες την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας λέει ότι «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει (!) δεκάδες εκατομμύρια.» Προφανώς ο κ. Πέτσας είχε άλλα σχέδια για τα δεκάδες εκατομμύρια. Χθες (σ.σ. προχθές) με έγγραφο του ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας ψάχνουν 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με περιθώρια ωρών.

, EDITORIAL INDE: Δεν πετάνε εκατομμύρια, πετάνε ανθρώπους…, INDEPENDENTNEWS

Οι κλινικάρχες απαντούν μεταξύ άλλων ότι η νοσηλεία ασθενών Covid κοστίζει πολύ. Αυτή είναι προφανώς η δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που μας έλεγε ο κύριος Στυλιανίδης και την οποία αμφισβητεί η αριστερά. Σήμερα (σ.σ. χτες)  το πρωί μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε επίταξη 2 κλινικών. Το μεσημέρι θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι όλα τα κάνανε στην ώρα τους.

Τα στιγμιότυπα αυτά εξηγούν ακριβώς τι εννοούμε όταν τόσα χρόνια λέμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός, η εμπορευματοποίηση παιδείας και υγείας κοστίζουν ζωές.

Θα μου πείτε ναι αλλά τουλάχιστον η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε.

Όπως φαίνεται από το γράφημα 1 η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας για το έτος 2020 (πηγή: OECD/European Union (2020), Health at a Glance: Europe 2020: State of Health in the EU Cycle, OECD Publishing, Paris,https://doi.org/10.1787/82129230-en.)

, EDITORIAL INDE: Δεν πετάνε εκατομμύρια, πετάνε ανθρώπους…, INDEPENDENTNEWS

Θα μου πείτε: Ναι, αλλά τουλάχιστον αξιοποιήσαμε καλά τα χρήματα και κάνουμε πολλά τεστ για παράδειγμα όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως φαίνεται στο γράφημα 2 (πηγή: ίδια) στα τεστ είμαστε πάλι στον πάτο. 8οι από το τέλος.

, EDITORIAL INDE: Δεν πετάνε εκατομμύρια, πετάνε ανθρώπους…, INDEPENDENTNEWS

Ναι αλλά τι νόημα έχουν όλα αυτά θα ρωτήσει κάποιος; Η απάντηση είναι το γράφημα 3 (πηγή: ίδια). Τα περιοριστικά μέτρα τα παίρνουμε ώστε να προλάβουμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες του συστήματος υγείας (Γκρι περιοχή). Αν παίρνουμε περιοριστικά μέτρα χωρίς να βελτιώνουμε το σύστημα υγείας κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Μια τρύπα με τεράστιο κόστος, σε όρους οικονομικούς, κοινωνικούς, ψυχικής υγείας.

, EDITORIAL INDE: Δεν πετάνε εκατομμύρια, πετάνε ανθρώπους…, INDEPENDENTNEWS

Ναι θα μου πείτε, μπορεί να μην έκαναν όσα πρέπει στο υγειονομικό αλλά τουλάχιστον προστάτευσαν την οικονομία. Κι όμως και εδώ είναι πάλι πρωταθλητές από το τέλος. Γράφημα 4 (πηγή: ίδια). Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι βαδίζουμε για διψήφια ύφεση το 2020 και ασθενική ανάπτυξη το 2021. Απέναντι σε κάθε πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Και έχουν κάνει δεκάδες. Άλλωστε είναι πλέον γνωστό ότι αν δεν είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μαξιλάρι η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει.

, EDITORIAL INDE: Δεν πετάνε εκατομμύρια, πετάνε ανθρώπους…, INDEPENDENTNEWS

Μήπως όμως δεν φταίνε; Μήπως είχαν όλες τις καλές προθέσεις; Γράφημα 5 (πηγή: ίδια). Από το 2008 ως το 2013 οι δαπάνες υγείας μειώνονταν κατά 7,3% τον χρόνο. Πρωταθλητές Ευρώπης. Αρχίσαν να αυξάνονται από το 2015 και μετά.

, EDITORIAL INDE: Δεν πετάνε εκατομμύρια, πετάνε ανθρώπους…, INDEPENDENTNEWS