EDITORIAL INDE: Ώρα της μάχης, όχι των χαρακτηρισμών…

Posted on 28 Σεπτεμβρίου, 2020, 11:06 πμ
0 secs

Όπως και να χαρακτηρίσουμε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το βέβαιο είναι ότι οι “ανθυγιεινές” πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του οδηγούν πλέον σε καταστροφή: υγειονομική, οικονομική και κοινωνική. Όσο κι αν τα “παπαγαλάκια της λίστας Πέτσα προσπαθούν κα κρύψουν την πραγματικότητα, η κοινωνία μέρα με τη μέρα αντιλαμβάνεται το χάος και μέγεθος της κυβερνητικής ανικανότητας και αναλγησίας. Δεν πείθεται από τις παραινέσεις για αυτοπροστασία και την αποποίηση των ευθυνών με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, οι ακροδεξιές κορώνες και οι προσπάθειες να ωφεληθούν οι “κολλητοί” δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην προπαγάνδα να ευδοκιμήσει, αλλά ούτε και στον λαϊκισμό να χτυπήσει καίρια την ασκούμενη πολιτική.

Ο μόνος δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που πλήττονται, να στηρίξει τους κοινωνικούς αγώνες του κόσμου της εργασίας, καθώς σε μια σειρά από κοινωνικά πεδία που έχει χτυπήσει η κυβερνητική πολιτική αναπτύσσονται αγώνες και κινήματα, και να ασκήσει παράλληλα δομική και καθολική αντιπολίτευση και να αναδείξει την εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Οι κυβερνητικές ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επικοινωνιακά αφηγήματα και τεχνάσματα:

Στο έλεός του το δημόσιο σύστημα υγείας 

Τα νοσοκομεία, ιδίως στην Αττική, αγγίζουν τα όρια των αντοχών τους, οι εργαζόμενοι γονατίζουν, οι ΜΕΘ γεμίζουν. Την ίδια στιγμή, και με την πανδημία να εξαπλώνεται, η κυβέρνηση φροντίζει να φροντίσει για το καλό των κλινικαρχών με τη δήθεν επιστράτευση των ιδιωτικών ΜΕΘ, ενώ διαφημίζει μια υποτιθέμενη αύξηση κλινών που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εκατοντάδες υγειονομικοί βρέθηκαν στους δρόμους την Πέμπτη.

Μετά τις μάσκες – αλεξίπτωτα και τα παγουρίνα ήρθαν οι καταλήψεις

Τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο είτε λόγω κρουσμάτων, είτε λόγω καταλήψεων. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν σαφές πλαίσιο αιτημάτων: 15 μαθητές ανά τάξη, περισσότεροι εκπαιδευτικοί, περισσότερες καθαρίστριες. Αν και το μιντιακό αφήγημα μιλούσε για καταλήψεις κατά της χρήσης μάσκας, οι μεγάλες κινητοποιήσεις έδειξαν ότι χιλιάδες μαθητές με μάσκες ανέτρεψαν τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα της λίστας Πέτσα.

Η καταστροφή των ανθρώπων του πολιτισμού και η κυνική Μενδώνη

Στον πολιτισμό, μετά την οικονομική καταστροφή, τα σχεδόν εκδικητικά μέτρα εις βάρος καλλιτεχνών και εργαζόμενων στον χώρο και την παντελή απουσία στήριξης, η υπουργός Λ. Μενδώνη ήρθε προκλητικά να δηλώσει ότι κινούνται στον χώρο της μαύρης οικονομίας. Οι άνθρωποι του Πολιτισμού αντιστέκονται και παλεύουν στους δρόμους για την αξιοπρέπειά τους.

Στα μέσα μαζικής μεταφορά δεν… κολλάει

Αν υπάρχει ένας τομέας που η αυτοπροστασία μοιάζει ανέκδοτο, αυτός είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες. Αραιά δρομολόγια ακόμα και στις ώρες αιχμές, επιβάτες σαν σαρδέλες σε συρμούς και λεωφορεία, καμία πρόσληψη προσωπικού, καμία αγορά οχημάτων. Παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, που από την 1η Αυγούστου μιλούσε για προσλήψεις και ενισχυμένα δρομολόγια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για τριτοκοσμικές εικόνες συνωστισμού που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

...