Η νεοφιλελεύθερη και επικίνδυνη εμμονή της κυβέρνησης με τα βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά πλήττει εν μέσω πανδημίας τους πιο ευάλωτους. Αφού εξαιτίας της πολιτικής στρατηγικής της αδράνειας έχασε τον έλεγχο της διαχείρισης της πανδημίας, αφού αρνήθηκε εμμονικά να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, τώρα ολιγωρεί στη συγκράτηση της ανεργίας και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Την ώρα που ο κόσμος ολόκληρος βρίσκονται εντός μιας μείζονος υγειονομικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, η δυστυχία της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μισεί το κοινωνικό κράτος και βρίσκει μόνο ευκαιρίες στήριξης των οικονομικά ισχυρών και των μεγάλων επιχειρήσεων, αφήνει τους πιο αδύναμους στη μοίρα τους.

Οι μικρές επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν ενίσχυση, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά η ΝΔ για τη μεσαία τάξη, η στήριξή της τώρα, σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητές της. Κάθε άλλο… Παρατηρείται μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά 50%, και 1 στις 3 εξ αυτών είναι έτοιμη για λουκέτο.

Διαβάστε για το τελευταίο δείγμα κυβερνητικής αναλγησίας: 

Είσαι φτωχός; Είσαι ανασφάλιστος; Ατομική σου ευθύνη ο θάνατος…

Επιδοτείται η ανεργία και όχι η εργασία με αναστολή σύμβασης εργασίας χωρίς καμία προστασία της σχέσης εργασίας για την επόμενη μέρα, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν απώλεια 1,3 δισ. ευρώ από το εργατικό εισόδημα κατά το διάστημα της πρώτης καραντίνας, μείωση κατά 4 δισ. ευρώ του διαθέσιμου εισοδήματος του συνόλου των νοικοκυριών, τους τελευταίους μήνες, μέση μείωση των μισθών κατά 10%, αμοιβή μόλις 200 ευρώ για το 12% των εργαζομένων.

Στον αέρα το (μειωμένο) δώρο Χριστουγέννων για 1,5 εκατ. εργαζομένους

Πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ενταγμένες στους ΚΑΔ και όσοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το μειωμένο κατά 50% δώρο Χριστουγέννων, με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

Επίσης, το δώρο Χριστουγέννων 2020 θα είναι μειωμένο πάνω από 50%, καθώς θα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Δεν θα υπολογιστεί, δηλαδή, επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου, αλλά για όσο διάστημα αυτός τελεί σε αναστολή, αυτό θα υπολογίζεται, επί του επιδόματος των 534 ευρώ. Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για τις ημέρες εργασίας από 1η Μαΐου 2020 και το κράτος την αναλογία επί των 534 ευρώ για το διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Αποκλεισμός 440.000 μακροχρόνια ανέργων από την έκτακτη επιδότηση

Η κυβέρνηση προχωρά σε αποκλεισμό 440.000 μακροχρόνια ανέργων από την έκτακτη επιδότηση των 400 ευρώ που εξήγγειλε, εν μέσω υγειονομικής ανασφάλειας και την ώρα που η οικονομική πίεση παίρνει πολύ σοβαρές διαστάσεις για τα περισσότερα νοικοκυριά. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ζητεί «να επιδοτηθούν χωρίς αποκλεισμούς όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι» και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «αδιαφορεί και για τις δυσμενέστερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί συνολικά στην οικονομία, με αποτέλεσμα να πλήττονται με πολλούς τρόπους οι οικογένειες που στηρίζουν τους μακροχρόνια άνεργους». «Η απόφαση αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα. Να επιδοτηθούν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, χωρίς αποκλεισμούς. Κανείς δεν παραμένει στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ χωρίς να έχει ανάγκη» υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απροστάτευτοι 12.000 έγκλειστοι στις φυλακές

Με την πανδημία να προελαύνει, με το φόβο και τη νέα φτώχεια να κυριαρχούν, η κυβέρνηση αδιαφορεί, όχι τυχαία, για την τύχη χιλιάδων ανθρώπων, που η ίδια τους η ζωή, εξαρτάται απόλυτα από άλλους, στην προκειμένη από την Πολιτεία. Πάνω από 12.000 έγκλειστοι στις φυλακές της χώρας βιώνουν απροστάτευτοι τον τρόμο της επέλασης του κορονοϊού, μέσα σε τραγικές συνθήκες υπερπληθυσμού, με πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται στο πάτωμα ή ο ένας πάνω στον άλλον, με την υγιεινή να είναι ανύπαρκτη και τις συναθροίσεις, που ως γνωστόν στην… ελεύθερη κοινωνία απαγορεύονται, εκεί να είναι υποχρεωτικές, όπως επισημαίνει ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απευθείας ανάθεση της Σοφίας Νικολάου σε …μανάβικο

Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση, μια ευκαιρία δεν πήγε χαμένη. Όπως αποκαλύπτει η «Αυγή», η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, σύμφωνα με δύο διαφορετικά έγγραφα που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, αποφάσισε με τη γνωστή μέθοδο της απευθείας ανάθεσης να προμηθεύσει τις φυλακές με αντισηπτικά και μάσκες από μίνι μάρκετ …με ειδικότητα στη μαναβική και με το αδιανόητο ποσό των 291.659,00 ευρώ!