EDITORIAL INDE: Φαίνεται στο χειροκρότημα…

Posted on 01 Οκτωβρίου, 2020, 8:28 πμ
3 secs

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι είναι η πανδημία του κορωνοϊού ειδικά στην Αττική. Καθημερινά, παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων, αναδεικνύεται το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι “ανθυγιεινές” πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Επιλογές που οδηγούν πλέον στην καταστροφή: υγειονομική, οικονομική και κοινωνική.

Η αποτυχία της Ν.Δ. στην αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε δεν οφείλεται μόνο σε αδυναμία και ανικανότητα των στελεχών της, αλλά κυρίως στην ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εφαρμόζει πολιτικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού και αξιοποιεί ακόμη και την υγειονομική κρίση σε αυτή την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση με τις πράξεις και τις παραλείψεις της σπέρνει η ίδια την ανησυχία και τον πανικό
Όταν ήρε το lockdown, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να μετατρέψει σε προσωπικό του θρίαμβο την υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού. Και στη συνέχεια, έσπευσε να δημιουργήσει άρον άρον την εικόνα μιας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. Με μοναδικό του γνώμονα την επικοινωνία και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, η κυβέρνηση δείχνει πως άγεται και φέρεται από επιμέρους συμφέροντα και πλέον δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στους πολίτες.
Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες είναι ο απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής τους μήνες μετά την άρση της καραντίνας. Τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επικαλούνται μονίμως την ατομική ευθύνη και συστήνουν αυτοπροστασία.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το πλεονέκτημα που κέρδισε ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει εξανεμιστεί. Όπως έδειξε η έρευνα της Prorata που ανακοινώθηκε χθες, η δημοτικότητα των υπουργών που εμπλέκονται στη διαχείριση της κατάστασης κατακρημνίζεται.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη δυσφορία και την ανησυχία που συσσωρεύονται στην κοινωνία από την έξαρση της πανδημίας, καθώς επίσης και την αγωνία μπροστά στην κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.

Είναι η ώρα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει για το δικό του ανταγωνιστικό πολιτικό σχέδιο, τη δική του πολιτική πρόταση που πρέπει να φτάσει πειστικά και αποτελεσματικά στην κοινωνία. Είναι η ώρα οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στους κοινωνικούς αγώνες.

Η κοινωνία βράζει

Αντί για χειροκροτήματα σε γιατρούς και υγειονομικούς ήρθαν τα κλομπ του Χρυσοχοΐδη, την ώρα που η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει την κυβερνητική ρητορική για ένα ΕΣΥ έτοιμο να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα πανδημίας. Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, με την Αττική να χτυπάει “κόκκινο” και τις κενές κλίνες ΜΕΘ να μειώνονται δραματικά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, μιλώντας για προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού  προσωπικού που γίνονται αλλά ακόμα δεν έγιναν, για κλίνες ΜΕΘ που από τον Μάιο αναπτύσσονται αλλά τελικά είναι λιγότερες σε σχέση με εκείνη την περίοδο, για υγειονομικά πρωτόκολλα που δεν υφίστανται, για μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που όμως έχουν αφήσει στο έλεος της πλήρους υποβάθμισης. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιλέγει να μην προσχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις γιατί το σχέδιο της είναι η είσοδος ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα είναι ολοφάνερες οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδεία που δεν προετοιμάστηκε για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο  κύμα πανδημίας. Λιγότεροι καθηγητές, περισσότεροι μαθητές στις αίθουσες, όχι δωρεάν τεστ για τους καθηγητές και τους μαθητές, την εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά και μάσκες-αλεξίπτωτα. Εγκληματικά λάθη τα οποία τροφοδότησαν μία δικαιολογημένη αγανάκτηση στον μαθητικό κόσμο με την Κεραμέως να εκτοξεύει απειλές προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που ζητούν ασφαλή σχολεία, επιχειρώντας να εκφοβίσει με τελεσίγραφο που εξέδωσε το υπουργείο.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι άνθρωποι του Πολιτισμού που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που ο Πολιτισμός βρέθηκε σε lockdown και οι εργαζόμενοι σε αυτόν σε αναγκαστική ανεργία. Για τον πολιτισμό δεν εφευρέθηκε «κανονικότητα», είναι ο πρώτος που «κλείνει» και είναι ο τελευταίος που «ανοίγει». Το εύκολο θύμα και αυτό που ίσως «χρησιμοποιεί» η κυβέρνηση για να δείξει ότι  «κάτι κάνει». Οι χώροι Πολιτισμού και οι εκδηλώσεις στοχοποιούνται διαρκώς ως εστίες μετάδοσης του ιού. Δεν είναι τυχαίες οι συμβάσεις και οι αναθέσεις σε Ιδρύματα και Ιδιωτικούς φορείς ως «σωτήρες» του Πολιτισμού, οι παράνομοι διαγωνισμοί που, τελικά, ματαιώνονται, τα ακέφαλα μουσεία, οι εξαγγελίες προγραμμάτων που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, η απίστευτη καθυστέρηση καταβολής όσων λίγων υποσχέθηκαν. Δεν είναι, τελικά, τυχαίος ο από την υπουργό κ. Μενδώνη χαρακτηρισμός των καλλιτεχνών ως «φοροφυγάδων» και εργαζόμενων με «μαύρα» .

 

 

 

...