Την ευκαιρία που ζητούσαν για να δρομολογήσουν κατασταλτικά μέτρα μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, βρήκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την άθλια επίθεση κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη.

Μπορεί οι κυβέρνηση να είναι φειδωλή όταν πρόκειται για τη δημόσια υγείας και να μην «πετάει λεφτά» σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως μας δήλωσε ο κ. Πέτσας, μπορεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας να την βρήκε απροετοίμαστη, αν και ήταν αναμενόμενο, με δεδομένη και την απερίσκεπτη πολιτική της στο άνοιγμα του τουρισμού, είναι όμως σπάταλη και επιδεικνύει εξαιρετική ετοιμότητα όταν πρόκειται για ακροδεξιάς κοπής αποφάσεις με… άρωμα ΕΡΕ και κατασταλτικά μέτρα, ειδικά για τα δημόσια πανεπιστήμια και τη νεολαία.

Ο κ. Μητσοτάκης, που άφησε ανεκμετάλλευτους τους καλοκαιρινούς μήνες για να θωρακίσει το ΕΣΥ, επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά με αφορμή την απαράδεκτη δράση των χρήσιμων ηλίθιων στην ΑΣΟΕΕ. Όσο για τα λεφτά, υπάρχουν για security, κάρτες εισόδου, αλλά λείπουν όταν πρόκειται για διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ΑΕΙ. Τυχαίο;

Ο Κυρ, Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρεις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καταστολής και της κρατικής βίας σε βάρος των φοιτητικών αγώνων:

– Θα ιδρυθεί σώμα «προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων». Αυτό θα είναι «ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας» όπως είπε.

– Θα «αναβαθμιστούν» τα «μέτρα ασφαλείας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια, από τον « έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

– Θα αυστηροποιηθεί η ποινική νομοθεσία για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας, θεσπίζοντας ένα ακόμη ιδιώνυμο.

Το σίγουρο είναι ότι οι νέοι μηχανισμοί καταστολής και τα ειδικά σώματα που στήνει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, δεν φτιάχνονται για να αντιμετωπίσουν τη δράση αυτών των ομάδων, όπως άλλωστε δεν την αντιμετώπισε και η άρση του ασύλου, που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως η λύση του προβλήματος. Όλα αυτά έχουν στόχο το φοιτητικό κίνημα. Τη νεολαία φοβούνται…

«Τι διατυμπάνιζε η Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια; Ότι φταίει το άσυλο! Ποιος ήταν ο πρώτος νόμος που ψήφισε, μόλις εκλέχτηκε κυβέρνηση; Η κατάργησή του, για να μπαίνει (μας έλεγε) η αστυνομία ελεύθερα και να κάνει το καθήκον της! Και τι αποδείχθηκε με την προχτεσινή αγριότητα; Ότι το ζήτημα δεν είναι η αστυνόμευση. Και πριν εξάλλου μπορούσε να μπει σε σοβαρές παραβάσεις του νόμου, αλλά τέλος πάντων τώρα μπαίνει όποτε θέλει. Και να που είδαμε ένα γεγονός πρωτοφανές» δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Είναι λοιπόν βαθύτερο το ζήτημα της βίας που βρίσκει έκφραση σε κάποιες κοινωνικές ομάδας. Η επίλυσή του δεν πρόκειται να έρθει με τυφλό βούρδουλα, όπως έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιστάσεις, στην Αθήνα. Στο πανεπιστήμιο χρειάζεται κλίμα περιφρούρησης και κανόνων, από την ίδια την κοινότητά του. Υπάρχει διεθνής εμπειρία, τα πανεπιστήμια έχουν αυτοτέλεια, μπορούν να οργανωθούν μαζί με τους φοιτητές και να λύσουν τέτοια ζητήματα» επεσήμανε ο Ν. Φίλης.

Με τον μανδύα της «θεωρίας των δύο άκρων»

Όταν η κυβέρνηση ετοιμάζει ακροδεξιές πολιτικές, που θυμίζουν ΕΡΕ και χωροφυλακίστικες πρακτικές του ’60, τις επενδύει με θεωρίες περί «αριστερού φασισμού» Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, επιστράτευσε τη «θεωρία των δύο άκρων».

«Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προσέθεσε πως «αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει».