Ο χουντικός νόμος Χρυσοχοΐδη, μέσα στο κατακαλόκαιρο, που βάζει φραγμούς στις διαδηλώσεις και τις κοινωνικές διαμαρτυρίες ήταν μόνο η αρχή. Το κράτος της Δεξιάς προετοιμάζεται για το μέλλον.

Οι δεξιοί και ακροδεξιοί κυβερνώντες γνωρίζουν καλά ότι η νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή πολιτική τους προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση της πλειοψηφίας των κοινωνικών δυνάμεων. Επιστρατεύει επομένως όλα τα όπλα τους: τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των μέσων ενημέρωσης, τη διαστρέβλωση των πολιτικών προτάσεων της αντιπολίτευσης, τον ιστορικό αναθεωρητισμό ενάντια στην «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» και -εντέλει- την οικοδόμηση ενός αυταρχικού κράτους περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Η χουντικής έμπνευσης διάταξη απαγόρευσης των συναθροίσεων κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκάλυψε με τον πλέον σαφή τρόπο το ρεβανσιστικό πρόσωπο της Δεξιάς, που εκμεταλλεύεται ακόμα και την πανδημία για τα σχέδιά της. Η ανυπακοή των κομμάτων της Αριστερά, όμως, τους τρόμαξε.

Έτσι φτάσαμε στη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί «αν τελέστηκαν αδικήματα από τους πολιτικούς αρχηγούς Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου». Το ζήτημα προέκυψε μετά από καταγγελία του γνωστού ακροδεξιού δικηγόρου και προέδρου της «Νέας Δεξιάς» Φαήλου Κρανιδιώτη. Η «έρευνα», που παραπέμπει σε μαύρες σελίδες της σύγχρονης Iστορίας, θα γίνει από την Κρατική Ασφάλεια!

Το απόγευμα της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου είχαμε τις συλλήψεις φεμινιστριών που πραγματοποίησαν συμβολική δράση με ένα πανό για λίγα λεπτά στο Σύνταγμα για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην έμφυλη βία. Προσήχθησαν όλες, τους επιβλήθηκαν πρόστιμα και σε βάρος των μισών από αυτές σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των υγειονομικών διατάξεων. Δεδομένου ότι τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα και κράτησαν αποστάσεις, είναι λογική η άποψη που διατυπώθηκε, ότι ουσιαστικά προσήχθησαν και συνελήφθησαν επειδή κρατούσαν πανό.

Η απόλυτη απαγόρευση των συναθροίσεων

Η πανδημία είναι το πρόσχημα. Αν πραγματικά το κράτος ενδιαφερόταν για την υγεία των πολιτών θα φρόντιζε να τηρούνται οι αποστάσεις και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί «να γεννήσει λεωφορεία», μπορεί όμως με μια απλή… καισαρική να γεννοβολάει αυταρχισμό και αστυνομοκρατία. Να ψηφίζει αντεργατικούς και αντικοινωνικούς νόμους και ταυτόχρονα να επιβάλλει απαγόρευση κάθε διαμαρτυρίας και αντίστασης.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του τ. προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, στην Ολομέλεια μετά τη σύλληψη των φεμινιστριών στο Σύνταγμα. «Θα δεχτεί η Βουλή των Ελλήνων ότι απαγορεύεται το συνέρχεσθαι;» ρώτησε τους βουλευτές ο Ν. Βούτσης.

«Είναι δυνατόν να γίνονται προσαγωγές και συλλήψεις όταν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα σε συναθροίσεις διαμαρτυρίας ή προβολής αιτημάτων;» τόνισε.

«Είναι απαράδεκτη ενέργεια, άκρως αντιδημοκρατική, δεν καλύπτεται από καμία νομική ερμηνεία, από καμία διάταξη. Και, μιας και σήμερα ενδεχομένως να γίνουν κάποιες συναθροίσεις δε μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο έτσι ώστε τους επόμενους μήνες ο λαός,  η νεολαία, οι γυναίκες, τα κόμματα να σιωπούν για να προχωράει χωρίς καμία κοινωνική κριτική το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

Εκφράζω τη βαθιά μου απογοήτευση γιατί υπήρξε αυτή η ερμηνεία από μέρους σας που κάλυψε αυτές τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές ενέργειες των συλλήψεων 14 γυναικών μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Να μην αφήσουμε να προχωρήσει έτσι η χώρα για τους επόμενους κρίσιμους μήνες που μέλημα όλων μας είναι πραγματικά η υγεία αλλά και η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία και οι ελευθερίες στη χώρα μας» ανέφερε ο τ. πρόεδρος της Βουλής.

Το μήνυμα εστάλη

, EDITORIAL INDE: Σχέδιο «γύψος» με πρόσχημα την πανδημία, INDEPENDENTNEWS

Μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόζει το δόγμα μηδενικής ανοχής  ακόμα και σε συμβολικές διαμαρτυρίες που τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας λόγω πανδημίας, το χθεσινό απεργιακό μήνυμα όμως εστάλη και ήταν ηχηρό, με μοτοπορείες και συγκεντρώσεις στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και συνδικαλιστικές οργανώσεις και κινήσεις, καθώς και με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και νοσοκομεία.

 

Φωτογραφίες: Μάριος Λώλος