Μετά το κλείσιμο των σχολείων, στα οποία τάχα δεν μεταδιδόταν ο κορονοϊός, αν και άνοιξαν χωρίς καμία προετοιμασία για να αποφευχθεί ο συνωστισμός μέσα στις αίθουσες, ήρθε χτες η ώρα του φιάσκου της τηλεκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση των «αρίστων» και του «επιτελικού κράτους», που τώρα τους χαρίζει το δικό τους «σκοιλ ελικικου», μοιάζει να έχει εμμονή με τους νέους. Τους στοχοποίησε για τη μετάδοση του κορονοϊού, που κολλάει σε πλατείες και μαθητικές διαδηλώσεις, αλλά όχι σε σχολικές αίθουσες 25 και άνω μαθητών, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εκκλησίες… Τους έδωσε τις μάσκες-αλεξίπτωτα για να έχουν… ιδίοις όμμασι μια εικόνα της ανικανότητάς τους. Τους υπόσχεται αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Εν μέσω πανδημίας βρίσκει την ευκαιρία να τους προετοιμάσει μια εργασιακή ζούγκλα χωρίς δικαιώματα. Και ταυτόχρονα ποινικοποιεί τους αγώνες τους. Γιατί το κράτος της δεξιάς φοβάται την οργή της νεολαίας.

Το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης

Πρώτη ημέρα της τηλεκπαίδευσης, λοιπόν, χθες, και τα πάντα κατέρρευσαν. Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της δόθηκε ούτε για την προστασία των μαθημάτων τηλεκπαίδευσης με αποτέλεσμα η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco να «κρασάρει» στις πρώτες ώρες λειτουργίας και να σταματήσουν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο επί 8 μήνες δεν έκανε όσα έπρεπε, αλλά μετά το νέο κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αντί να αφιερώσει μία-δύο ημέρες σε δοκιμή και προσομοίωση του συστήματος, το έθεσε σε πλήρη λειτουργία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με blackout όλο το εθνικό δίκτυο μετάδοσης δεδομένων.

Βέβαια η αρμόδια υπουργός κ. Κεραμέως είχε σπεύσει να δηλώσει πώς όλα θα πάνε καλά, παρά τις γελοίες συστάσεις προς τους πολίτες να μη μπαίνουν στα social media και τις πλατφόρμες streaming τις ώρες αιχμής για να αντέξει το δίκτυο. «Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας, τα στελέχη μας, και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα» ανέφερε πριν από το Βατερλώ η κ. Κεραμέως. Αφού το φιάσκο είχε γίνει σε όλους γνωστό, τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να καλύψουν τις ευθύνες με γελοίες δικαιολογίες.

Ποιος ασχολείται με τα παιδιά των εξαρτημένων από μισθούς…

Το μόνο που φρόντισε η υπουργός Παιδείας ήταν να ρυθμίσει το ζήτημα των απουσιών. Τα υπόλοιπα αφέθηκαν στην τύχη τους. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανικανότητά τους. Αλλά ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, γιατί είναι πολύ μακριά από την καθημερινότητα και τη ζωή τους» όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε σχετική δήλωση.

Και εύλογα τα ερωτήματα:

Έχουν άραγε όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων που απαιτεί η πλατφόρμα του υπουργείου, για να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι στην εκπαιδευτική διαδικασία;
Υπάρχει σε κάθε σπίτι ανάλογος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε να καλύψουν ενδεχομένως δυο ή παραπάνω παιδιά στη τηλεκπαίδευση και ταυτόχρονα κάποιον γονέα που εργάζεται από το σπίτι;
Ή όσοι λόγω οικονομικής δυσχέρειας της οικογένειάς τους δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες, θα αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία και θα τιμωρούνται και με απουσίες από πάνω;
«Κάποιος μάλλον θα πρέπει να εξηγήσει στον κύριο Μητσοτάκη και την κυρία Κεραμέως, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν ιδέα σε ποιους απευθύνονται, ότι στη χώρα που κυβερνούν η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους.
Και ότι υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς γρήγορο Ίντερνετ. Ακόμη και νοικοκυριά που δεν έχουν υπολογιστές. Και δεκάδες χιλιάδες άλλα που δυσκολεύονται να αγοράσουν δεύτερο ή τρίτο για να αντεπεξέλθουν» όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.