Η ανακοίνωση δεύτερου lockdown αποτελεί εκ των πραγμάτων περίτρανη ομολογία παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και να προετοιμάσει τη χώρα. Ο πρωθυπουργός της «ατομικής ευθύνης» στη συνέντευξη Τύπου επιδόθηκε σε ψευδολογία και επικοινωνιακά τερτίπια -με αποκορύφωμα την προσφώνηση οικειότητας «Σωτήρη» προς τον καθηγητή Τσιόδρα- για να αποκρύψει τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησής του.

Η αλήθεια όμως βοά. Η κοινωνία με θυσίες, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και της καραντίνας, προσέφερε τον πολύτιμο χρόνο των οκτώ μηνών, τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε ανεκμετάλλευτο. Δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και να προετοιμάσει τη χώρα. Έχει αλλεργία στο κοινωνικό κράτος, ακόμα και σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και το απέδειξε.

Η κυβέρνηση, υποτάσσοντας πολλές φορές την επιστήμη στις πολιτικές της σκοπιμότητες και εκθέτοντας πολλές φορές ακόμα και την ίδια την επιτροπή των επιστημόνων, κινήθηκε χωρίς ενιαία πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού, πιστή στις επιταγές των αεροπορικών εταιριών και των τουριστικών πρακτόρων. Προχώρησε χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για το άνοιγμα των σχολείων, με ασυγχώρητη αδιαφορία για την ενίσχυση των ΜΜΜ στα οποία παρατηρούνται ακόμη και σήμερα απαράδεκτες καταστάσεις συνωστισμού, χωρίς μέτρα για τους χώρους εργασίας όπου εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης, χωρίς ελέγχους σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα, χωρίς παρέμβαση για τον έλεγχο των χώρων λατρείας, χωρίς μέριμνα για ευάλωτους πληθυσμούς, έναντι του κορονοϊού.

Ο Μητσοτάκης είπε και πάλι πολλά ψέματα

Ο πρωθυπουργός μάς ενημέρωσε ότι κλείνει για δεύτερη φορά τη χώρα, όχι γιατί δεν φρόντισε να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία που τώρα ήδη ασφυκτιούν, αλλά γιατί ξαφνικά ο ιός έγινε πιο μεταδοτικός. Φταίνε πάντα ή οι πολίτες ή ο ιός. Δεν φταίει ποτέ ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη άφησε ανοχύρωτη τη χώρα και το ΕΣΥ και μας οδήγησε στο δεύτερο lockdown.

Έπρεπε να φτάσουν οι νεκροί τους 700 και τα κρούσματα τα 3.000 τη μέρα για να προχωρήσει στα αυτονόητα και να τα κάνει πράξη κάποιες προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις ΜΕΘ. Όσο για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ ούτε λόγος.

Αποσπασματικά μέτρα στήριξης

Τα ελλιπή και αποσπασματικά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις οδηγούν μετά το lockdown και σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Ούτε τις άμεσες ανάγκες των επιχειρήσεων, των οποίων η επιβίωση βαδίζει επί ξυρού ακμής, αλλά ούτε και οι ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας, η οποία έχει βυθιστεί σε πρωτοφανούς βάθους ύφεση, καλύπτουν τα μέτρα της οικονομικής στήριξης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ως «αντίδοτο» στο lockdown που επιβάλλει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ως δήθεν καινούργια την επανάληψη μέτρων που έχουν προκαλέσει οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Αυτά τα μέτρα που η κυβέρνηση προκλητικά χαρακτηρίζει «έγκαιρα», «αποτελεσματικά» και «κοινωνικά δίκαια», είναι τα ίδια μέτρα που έχουν οδηγήσει ήδη, πριν το νέο lockdown, σε 130.000 νέους ανέργους, στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω από 200 ευρώ, στη μείωση κατά 4 δισ. του εισοδήματος των νοικοκυριών (-12%), σε μία στις τρεις επιχειρήσεις έτοιμη να κλείσει.

«Συνιστά πρόκληση τη στιγμή που έχει επιβάλει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων να ζουν με 534 ευρώ τον μήνα και πολλές να μένουν χωρίς ούτε αυτά επί μήνες, τη στιγμή που έχει ήδη μειώσει με δική της απόφαση το δώρο Χριστουγέννων, η κυβέρνηση να εμφανίζει τα 8,8 ευρώ επιπλέον τη μέρα για κάποιους και μόνο για έναν μήνα, ως τη μεγάλη παροχή προς τους πολίτες. Είναι πρόκληση για τους ανθρώπους που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς καμιά βοήθεια, η κυβέρνηση να διαφημίζει τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος για μόλις 1 στους 7 μη επιδοτούμενους ανέργους, ως τη σημαντική ενίσχυση» όπως τόνισε σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Τι ισχύει για αποζημίωση και επιδόματα

Αρχικά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αποζημίωση 800 ευρώ για όσους τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, για να αποδειχθεί τελικά ότι οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπεράσουν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 600 ευρώ.

Ακολούθως ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, θα δοθεί αναλογικά για όσους τεθούν σε αναστολή τον Νοέμβριο και ολόκληρη για όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για όλο τον μήνα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια, καθώς, όπως διευκρινίστηκε, η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορά τις προσλήψεις εργαζομένων μέχρι τις 4.11 που θα μπουν σε αναστολή.

Για παράδειγμα, τι ισχύει για τους εργαζόμενους στην εστίαση που τα μαγαζιά έκλεισαν στις 2 Νοεμβρίου; Αν απολύθηκε την περασμένη Δευτέρα ένας εργαζόμενος της εστίασης -επειδή το μαγαζί έκλεισε-, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις παραμένει εντελώς ακάλυπτος, ενώ, αν διατηρεί τη σχέση εργασίας του, θα λάβει μέρος της αποζημίωσης των 534 ευρώ και μέρος της αποζημίωσης των 800 ευρώ όταν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας;

“Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και (προ)χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή” σημείωσε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Με άλλα λόγια, το ανώτερο ποσό που θα λάβει ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 611 ευρώ. Και αυτό καθώς, όπως διευκρινίζει ο δικηγόρος – εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας: “Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης από το Σάββατο, που ισχύουν τα νέα μέτρα, δεν πρόκειται να λάβουν επ’ ουδενί 800 ευρώ αποζημίωση (με εξαίρεση πιθανόν μόνο για όσους ήδη είναι σε αναστολή σύμβασης τον Οκτώβριο και θα παραταθεί η αναστολή τους) διότι θα έχουν ήδη εργαστεί μέχρι και αύριο 6.11.2020. Στην καλύτερη περίπτωση θα λάβουν 611,8 ευρώ για 23 ημέρες αναστολής (με ημερήσια αποζημίωση 26,6 ευρώ), καταδικασμένοι και πάλι στην απόλυτη φτώχεια”!

Όσον αφορά τα επιδόματα, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογίαν της ενίσχυσης του Απριλίου, αφορά μόλις 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Με αυτό τον τρόπο το 70% των μακροχρόνια ανέργων μένουν εκτός οικονομικής ενίσχυσης. Τέλος, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατά 2 μήνες.

Οικειοποιείται το μαξιλάρι των 37 δισ. του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει για τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών οικειοποιούμενος τόσο τις προσπάθειες του ελληνικού λαού όσο και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησαν το μαξιλάρι ασφαλείας της χώρας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ανερυθρίαστα ότι «ήταν χρέος τους να κρατήσουν εφεδρείες»  και ισχυριζόμενος ότι «σήμερα η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα και γι’ αυτό και έχει τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξει όλους τους συμπολίτες».

Σε τόσους μήνες ίσως και να μπορούσε να… γεννήσει

Χρειάστηκε η έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατήγγειλε τη φυγομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή, για να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ότι θα μεταβεί στο Κοινοβούλιο την Τρίτη, έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών

Προηγουμένως αρνήθηκε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον συνωστισμό των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης προτιμά το μονόλογο και τη μονοφωνία των επιχορηγούμενων από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ και δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος και επιχειρήματα για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Η απαράδεκτη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

«Τα πρώτα πράγματα τα οποία μας είπαν οι ειδικοί, νομίζω ήταν απολύτως λογικό, είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Διότι, εκεί εκ των πραγμάτων υπάρχει συγχρωτισμός. Και το κάναμε αυτό. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαμε προσθέσει και περισσότερα λεωφορεία, αλλά δεν ξέρω αν αυτό ήταν εφικτό» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Κάναμε το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε. Αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των λεωφορείων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιήσαμε καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης, κάναμε το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε. Προφανώς θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, να κάνουμε και κάτι περισσότερο. Δεν ξέρω τι θα ήταν αυτό, γιατί δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά».