Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Ο έλεγχος έχει αρχίσει και ξεφεύγει με ευθύνη της κυβέρνησης. Στους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν από το πρώτο κύμα, δεν έκανε ό,τι ήταν αναγκαίο για να προετοιμαστεί. Μίλησε μόνο για «ατομική ευθύνη». Τα νέα lockdown μαρτυρούν την ολική αποτυχία της.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η απόφαση της κυβέρνησης για αναβολή του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων είναι αδιάψευστη ομολογία ότι από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας.

Οι προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αναγκαίες καινούργιες ΜΕΘ και κλίνες Covid, καθώς και προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, χαρακτηρίστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, «πεταμένα λεφτά».

Ήδη τα νοσοκομεία είναι στο όριό τους, με πληρότητά 100%, και οι αναγκαίες ειδικότητες δεν υπάρχουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Την ίδια ώρα ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω πανδημίας είναι καθημερινό φαινόμενο, καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης οι αστικές συγκοινωνίες παραμένουν χωρίς ενίσχυση και χωρίς καν σχέδιο ενίσχυσης και λειτουργίας υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Με τον ελλιπή αριθμό λεωφορείων/συρμών και την έλλειψη προσωπικού, η κατάσταση προκαλεί μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο μάλιστα φέρνει στη Βουλή ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

Στα σχολεία, που ο κορονοϊός δεν… κολλάει σε αίθουσες με 25 και πλέον μαθητές, ο έλεγχος τείνει να χαθεί. Επισήμως περισσότερα από 530 σχολεία ή τμήματα είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων, καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, αγγίζοντας τα ποσοστά του γενικού πληθυσμού. Το υπουργείο Παιδείας αντί να αραιώσει τα σχολικά τμήματα μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, αντί να μεριμνήσει για την ενίσχυση του συστήματος καθαριότητας, εξαερισμού και απολύμανσης των εκπαιδευτικών χώρων καθώς και για τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό του εκπαιδευτικού συστήματος προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα εκ περιτροπής διδασκαλίας, να τηρούνται οι αποστάσεις και να περιορίζονται οι πιθανότητες μετάδοσης, στοιβάζει 27 παιδιά σε αίθουσες των 30 τετραγωνικών μέτρων, μειώνει κατά 20.000 τους εκπαιδευτικούς και προσλαμβάνει ακριβώς τον ίδιο αριθμό προσωπικού καθαριότητας με πέρυσι, σαν να μην υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Ο νεοφιλελευθερισμός δείχνει τα δόντια του στον κόσμο της εργασίας

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σαφές ταξικό πρόσημο μεροληψίας, σε βάρος των αδυνάτων και των υποψήφιων νεόπτωχων. Η λογική της κυβέρνησης είναι η επιβίωση του ισχυρότερου.

Με τον πτωχευτικό νόμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχτισε το προεκλογικό της αφήγημα πάνω στη μεσαία τάξη, τώρα δείχνει τις πραγματικές προτεραιότητές της. Επιλέγει τη ρευστοποίηση των περιουσιών των ανθρώπων, αντί για την αναδιάρθρωση των χρεών τους. Επιλέγει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζών και να οδηγήσει μερίδα του κόσμου σε απώλεια κατοικίας.

Και έπεται συνέχεια…

«Έχουμε μια σειρά από εμβληματικά νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν, κάποια από αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και πριν από τα Χριστούγεννα και είναι πολύ σημαντικό σε καμία περίπτωση να μην ανασταλεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης λόγω Covid», είπε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί την πανδημία για να περάσει όλα τα νομοσχέδια που έχει συνεννοηθεί με εργοδότες, επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Νομοσχέδια που αφορούν τη δεκάωρη εργασία χωρίς υπερωριακές αμοιβές, την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιώτες, την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων όπως τα δίκτυα της ΔΕΗ…

Όλα αυτά ευελπιστούν ότι θα περάσουν απαρατήρητα, δεδομένου ότι η δεύτερη λίστα Πέτσα είναι ήδη στα σκαριά, αφού το κόστος της προπαγάνδας δεν θεωρείται «πεταμένα λεφτά».

Όσα δεν φτάνει η προπαγάνδα, τα αναλαμβάνει η καταστολή

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε την κατάπτυστη «θεωρία των δύο άκρων» για προετοιμάσει ακόμα περισσότερο το έδαφος της πολιτικής καταστολής. Προηγήθηκε ο χουντικής κοπής νόμος περιορισμού των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε από την κυβέρνησή του εν μέσω πανδημίας, αλλά και τα αστυνομικά μέτρα για τα πανεπιστήμια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι έτοιμος για ανεξέλεγκτη κρατική καταστολή και αστυνομική αυθαιρεσία και πάντα πρόθυμος να ικανοποιήσει τα ακροδεξιά ακροατήρια της Ν.Δ. Η δράση των οργάνων της τάξεως με τα… λυμένα χέρια, όπως την είδαμε το προηγούμενο διάστημα, θα ενταθεί για να χτυπήσει τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: