EDITORIAL INDE: Ο ανθός της ελληνικής νεολαίας μίλησε

Posted on 02 Οκτωβρίου, 2020, 8:12 πμ
8 secs

Η νεολαία βγήκε στους δρόμους με δίκαια αιτήματα, απέναντι στην κυβέρνηση που αδιαφόρησε προκλητικά για την προετοιμασία των σχολείων εν μέσω πανδημίας. Η υπουργός Παιδείας, σε συνέχεια της αλαζονικής στάσης που τήρησε απέναντι στα αιτήματα των μαθητών, αποφάσισε, αντί του διαλόγου, να προβεί σε απειλές περί μέτρων για όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Με αυταρχισμό επιχειρεί για μία ακόμα φορά να υπονομεύσει τους μαθητικούς αγώνες, ενώ στελέχη της Ν.Δ. επιδίδονται σε αγώνα κατασυκοφάντησης της νέας γενιάς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, που μίλησε για «αλητάκια».

Τι τον νοιάζει τον 17χρονο αν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας δολοφόνησε το 1991 επί Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα;

Παρόμοιο αυταρχισμό με την κ. Κεραμέως είχε επιδείξει το 1991 ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, με την απόφαση να παίρνουν απουσίες όσοι μαθητές συμμετέχουν σε καταλήψεις. Το αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα που χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι από τον Γιάννη Καλαμπόκα, όταν μέλη της τοπικής ΟΝΝΕΔ προσπάθησαν να ανακαταλάβουν σχολείο της Πάτρας.

«Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή»
«Προσλήψεις καθηγητών και καθαριστριών, λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία τώρα», έγραφαν τα πρώτα πανό που υψώθηκαν χθες στα Προπύλαια. Μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, ομοσπονδίες γονέων, μαζί με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ενώθηκαν ξανά για να δείξουν έμπρακτα ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση, υγεία για κάθε μαθητή» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στο χθεσινό συλλαλητήριο,

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικός κυνισμός, αυταρχισμός και fake news

Η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει τη στάση της υπουργού και την πολιτική της κυβέρνησης:

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υπό το βάρος των μαθητικών κινητοποιήσεων και της κοινωνικής κατακραυγής όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις όπου αποδοκιμάζεται, διακίνησε στα ΜΜΕ ανακοίνωση με τίτλο: «Fake News και στην Παιδεία», προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Την ίδια στιγμή, η διαδήλωση χιλιάδων μαθητών στο κέντρο της Αθήνας δεχόταν χημικά -αντί δηλαδή διαλόγου με το πιο ευαίσθητο τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μια δύσκολη για όλους συγκυρία. Αντί συζήτησης με τους μαθητές, απειλές για αποκλεισμό από την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όσων μαθητών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Κρίση πανικού ή ιδεολογική εμμονή;
Στο έγγραφο που διένειμε το υπουργείο αναφέρεται πως «τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου»… Σοκάρει η παραδοχή πως περίπου 40.000 μαθητές αποτελούν για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση μια στατιστική ασημαντότητα.
Ούτε μια λέξη βέβαια για τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές που φοιτούν σε τμήματα των 22, των 23 και των 24 παιδιών. Ούτε μια λέξη και για το γεγονός ότι η ΝΔ ψήφισε την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, ζήτησε τη δραστική μείωση του αριθμού μαθητών στις σχολικές τάξεις. Το ίδιο ζήτησε και η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Όμως η κυβέρνηση αδιαφόρησε, με την υπουργό Παιδείας να τονίζει σε κάθε της τηλεοπτική εμφάνιση πως είναι αδύνατον να χτιστούν νέα σχολεία. Όμως η δημιουργία μικρότερων τμημάτων θα γινόταν με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης αίθουσας σε τοπικό επίπεδο και για το χρονικό διάστημα της πανδημίας. Η μόνη απάντηση του υπουργείου ήταν ο… ιστορικός πλέον «μέσος όρος Κεραμέως».
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας όφειλε να προσλάβει επιπλέον προσωπικό. Ενδεικτικά, το 2019-2020 και με χρήματα που είχε προβλέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσλήφθηκαν 40.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Φέτος, και με τουλάχιστον 7.000 εκπαιδευτικούς να έχουν συνταξιοδοτηθεί ή να αδυνατούν να εργαστούν λόγω κορονοϊού, έχει ανακοινωθεί ως τώρα ότι θα προσληφθούν 32.000 ενώ εξακολουθούν να παραμένουν χιλιάδες κενά. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι!

Με απουσίες και αποβολές από την τηλε-εκπαίδευση απειλεί η Κεραμέως

Ενώ πληθαίνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα που τελούν υπό κατάληψη, καθώς ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 700, επιτείνεται η προσπάθεια κατασυκοφάντησης και τρομοκράτησης των μαθητών από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μίντια, που επιχείρησαν αρχικά να τους παρουσιάσουν ως «αρνητές της μάσκας».

Η υπουργός Παιδείας επιχειρεί για μία ακόμα φορά να υπονομεύσει τους μαθητές με προκλητικές δηλώσεις, εκείνοι τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή της η κ. Κεραμέως επέβαλε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, καταλύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες των μαθητών και ακυρώνοντας τους αγώνες τους. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, «τιμωρώντας» μαθητές και εκπαιδευτικούς. Και για ακόμα μία φορά δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με προειλημμένες αποφάσεις.

Μάλιστα η κ. Κεραμέως έβγαλε και νέα ανακοίνωση, κατά την οποία αναφέρει πως, «σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές». Ταυτόχρονα, γίνεται φανερό πως σκοπός της είναι να στοχοποιήσει τους μαθητές, καθώς επισήμανε πως «μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας». Και με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να στρέψει τους εκπαιδευτικούς εναντίον των μαθητών που πραγματοποιούν καταλήψεις, ενώ εκείνοι έχουν δείξει έμπρακτα ότι βρίσκονται στο πλευρό τους και συμμετέχουν στα συλλαλητήρια. «Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο στις υπηρεσίες της κυβερνητικής προπαγάνδας

Με «φωτογραφία αρχείου» με συγκρούσεις φοιτητών με χειμωνιάτικη περιβολή το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάλυψε την μαζική πορεία μαθητών, προσπαθώντας να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα, αν και είναι γνωστό ότι χτες πραγματοποιήθηκαν μαζικές ειρηνικές μαθητικές πορείες.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος κατήγγειλε σε ανακοίνωση την επίμαχη φωτογραφία:

Κατόπιν καταγγελίας μέλους του Προεδρείου της ΕΦΕ αλλά και κατόπιν επισήμανσης από πλευράς πολιτών, έπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα του ΑΠΕ σχετικά με το «Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 1η. Οκτωβρίου του 2020.

Στο εν λόγω δημοσίευμα χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που πρώτον, δεν απεικονίζει μαθητές αλλά φοιτητές και δεύτερον δεν απεικονίζει σημερινά αλλά παλαιότερα γεγονότα, με τη χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών που εμφανίζονται να υψώνουν κοντάρια σημαιών ως «ρόπαλα». Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων.

Αναζητήσαμε τη δημοσίευση στον ιστότοπο του ΑΠΕ, συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://www.amna.gr/home/article/492669/Panekpaideutiko-sullalitirio-sto…, ελπίζοντας να βρούμε μια εξήγηση ή έστω την επιγραφή «φωτογραφία αρχείου».

Ωστόσο δεν βρέθηκε, ως της 4:20 μ.μ. καμία αντίστοιχη εξήγηση.

Θέλουμε με την παρούσα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.

«Προπαγάνδα με φωτογραφίες αρχείου. Αυτό δεν είναι ενημέρωση»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε:

...