Κείμενο ενάντια στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει τον αγωνιστικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη διακινείται και υπογράφεται από εκπροσώπους συνδικάτων, μαζικών φορέων, νομικούς, δημοσιογράφους, αιρετούς κ.ά.

Το κείμενο υπογράφηκε από βουλευτές και τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25, ενώ η Φώφη Γεννηματά αρνήθηκε να συνυπογράψουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».

Αντιπροσωπεία των υπογραφόντων προχώρησε σήμερα το πρωί σε διάβημα διαμαρτυρίας και επίδοση του παρακάτω ψηφίσματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.

Το αυτονόητο, αλλά ιστορικό κοινό κείμενο αποδεικνύει περίτρανα ότι τα δημοκρατικά ανακλαστικά υπερίσχυσαν.

Στη χώρα μας που ο Μητσοτακισμός ξεπερνάει καθημερινά τον Ορμπανισμό, παρακολουθούμε το έργο να εξελίσσεται. Η αστυνομοκρατία έρχεται για να μείνει και να μην αφήσει περιθώρια -έτσι τουλάχιστον πιστεύουν- για κοινωνικές αντιδράσεις. Οι ελευθερίες και τα δικαιώματα πέφτουν σαν γκρεμισμένα κάστρα. Από το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, από την καταστολή πορειών εργατών, μαθητών και φοιτητών, από τις εισβολές σε πανεπιστημιακές σχολές περάσαμε πλέον στη δεύτερη φάση του καλά οργανωμένου σχεδίου τους…

Η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης, ασφαλώς χουντικής έμπνευσης, για απαγόρευση των συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και πάνω είναι πρωτοφανής. Άρθρα του Συντάγματος μπαίνουν στο ψυγείο, καταπατώνται δημοκρατικές ελευθερίες, η ίδια η Δημοκρατία. Η χώρα γίνεται χώρα της αστυνομοκρατίας, η οποία μετατρέπεται αργά και σταθερά -βάσει σχεδίου με τη σφραγίδα του «κεντροαριστερού» Χρυσοχοΐδη- σε στρατονομία. Πρόκειται για ολοφάνερη συνταγματική εκτροπή σε μια προσπάθεια να δείξουν πυγμή και να κρύψουν τις εγκληματικές ανεπάρκειες στη διαχείριση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βρει πεδίον δόξης λαμπρόν να απευθυνθεί στα ακροδεξιά της ακροατήρια, να κλείσει το μάτι στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Είναι η Ν.Δ. που παίρνει πάνω της μαζί με Μπογδάνους, Αδώνιδες και Βορίδηδες τον βαρύ ιστορικό ρόλο της δεξιάς να ξεκαθαρίσει με τον «μύθο» του Πολυτεχνείου και των νεκρών του μια και καλή.

Το Πολυτεχνείο όμως δεν είναι μια «κρατική» γιορτή, αλλά λαϊκή επέτειος εξέγερσης υπέρ της Δημοκρατίας κι ενάντια σε κάθε είδους φασισμό. Και όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα η ζωντανή μνήμη της εξέγερσης του Νοέμβρη νίκησε.

 

Το κείμενο που υπογράφηκε από βουλευτές και τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.»