Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε τη χώρα μας στην προτελευταία θέση της ΕΕ σε δαπάνες για την υγεία μετά την έναρξη της πανδημίας, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ. Με επικοινωνιακά τερτίπια επιχειρεί να κρύψει την εγκληματική αδράνεια που επιδείκνυε επί οκτώ μήνες και τις ολοφάνερες ευθύνες που δεν οφείλονται μονάχα σε ανικανότητα, αλλά κυρίως στην ιδεοληπτική εμμονή σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας και αυτή τη στρατηγική διατηρεί ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες της πανδημίας.

Την ίδια ώρα γιατροί και νοσηλευτές, εξαντλημένοι και χωρίς ωράριο εδώ και σχεδόν έναν μήνα προσπαθούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές και ό,τι σώζεται από το ΕΣΥ.

Επίταξη του Δημοσίου προς όφελος ιδιωτών

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις εγκληματικές επιλογές στη διαχείριση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Αφού θυμήθηκε στο και πέντε, μετά την κατάρρευση του ΕΣΥ,  να επιτάξει μόνο δύο μικρές ιδιωτικές κλινικές, τώρα παίρνει προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται υπό κατάρρευση για να στελεχώσει τις δύο επιταγμένες κλινικές.

«Με λίγα λόγια, αντί για το αυτονόητο, την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ζούμε την επίταξη του Δημοσίου προς όφελος ιδιωτών» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «η δραματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι η απόλυτη επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ανίκανη και ιδεοληπτική για τη δημόσια Υγεία αλλά και επικίνδυνη».

Αποκτήνωση και χυδαία τυμβωρυχία

Η Ελλάδα έφτασε τη δέκατη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της και ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC τις τελευταίες 14 μέρες η Ελλάδα είναι η 17η χειρότερη στις χώρες ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό, έχοντας αφήσει πίσω της 14 χώρες που ως τα μέσα Οκτώβρη ήταν χειρότερες.

Παρ’ όλα αυτά ο Υπουργός Ανάπτυξης της Προπαγάνδας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε χτες με αδιανόητο θράσος πως πανηγυρίζει γιατί «είμαστε 12 φορές καλύτεροι από το Βέλγιο»,

Στην ίδια γραμμή και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε χτες στη Βουλή ότι «το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται σε διαδικασία απώλειας ελέγχου. Τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά μέχρι στιγμής».

Με μία σκληρή ανακοίνωση σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, αναφέροντας ότι «δεν κατανοούμε πλέον, αν πρόκειται μόνο για αποκτήνωση και χυδαία τυμβωρυχία, ή απλά η κυβέρνηση είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου και κοροϊδεύει τον κόσμο μήπως και καλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ».

Λιγότερες δαπάνες για την υγεία

Εν μέσω πανδημίας, και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως από 4,829 δισ. ευρώ που δόθηκαν φέτος (2020) για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις για τον COVID-19, του χρόνου, το 2021, οι δαπάνες αναμένονται να είναι 4,257 δισ., εκ των οποίων τα 131 εκατομμύρια για τέτοιες παρεμβάσεις.

«Η κυβέρνηση ούτε μπορεί αλλά ούτε θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ»

«Το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν τα όρια του, οφείλουμε να το στηρίξουμε ουσιαστικά, οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την τραγική, δραματική κατάσταση, την τραγωδία αυτή που βιώνει η ελληνική κοινωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του χτες στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», όπου συναντήθηκε με τη Διοίκηση και στη συνέχεια με εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η χώρα βιώνει μια τραγωδία. Επισήμανε ότι ο αριθμός των θανόντων το τελευταίο Σαββατοκύριακο έφτασε σε «αρνητικό, θλιβερό ρεκόρ», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα με τους 211 θανάτους σε δυο μέρες έφτασε στη 10η χειρότερη θέση σε παγκόσμια κλίμακα αναλογικά με τον πληθυσμό της. «Αυτή η τραγωδία πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Είναι γνωστές οι αδυναμίες, γνωστός ο εφησυχασμός, γνωστές οι ευθύνες, το ερώτημα είναι πώς μπορούμε από δω και στο εξής να σώζουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να ενισχύσουμε τον καθημερινό αγώνα γιατρών και νοσηλευτών δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», σημείωσε. Ένας αγώνας, όπως είπε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, «που πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο με χειροκροτήματα και με δηλώσεις, αλλά εμπράκτως».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι ούτε μπορεί ούτε θέλει, δυστυχώς, να ενισχύσει το ΕΣΥ», προσθέτοντας ως προς αυτό ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση στις χώρες της ΕΕ σε δαπάνες για το ΕΣΥ από την έναρξη της πανδημίας και μετά». Τόνισε στο ίδιο πλαίσιο πως «το χειρότερο» είναι ότι «με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και την επόμενη χρονιά, τη χρονιά δηλαδή της πανδημίας, προβλέπονται λιγότερες δαπάνες για την υγεία σε σχέση με το τρέχον έτος».

Δεν ξεχνάμε…

Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, αρχές Μαΐου, όταν εξηγούσε γιατί δεν χρειάζονται επιτάξεις, αφού αυτά τα πράγματα είναι κομμουνιστικά και παρωχημένα…

 

Να θυμηθούμε επίσης ότι ήταν Νοέμβριος του 2013 όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας ήθελε να πάρει πάνω του τις απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ και φώναζε και ξαναφώναζε πως εκείνος θα είναι υπεύθυνος για τις απολύσεις και όχι η Τρόικα. Ήθελα να πάρει, όπως έλεγε, όλη τη δόξα! «Θα κάνω απλά το αυτονόητο, αλλά δεν θέλω να πάρει τη δόξα η τρόικα» έλεγε.