Η φιέστα παρουσία του πρωθυπουργού για την έναρξη λειτουργίας των νέων κρεβατιών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» είναι ένα ακόμα δείγμα της κεντρικής επιλογής της κυβέρνησης να διαχειρίζεται σοβαρά θέματα απλώς και μόνο επικοινωνιακά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε ακόμα μια ευκαιρία να κόψει κορδέλες και εγκαινίασε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, μετά από δωρεά της Βουλής. Από αυτές τις κλίνες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης, σε πρώτη φάση και από αυτή την εβδομάδα θα λειτουργήσουν οι 12. Άλλες 12 θα λειτουργήσουν σε δύο εβδομάδες και έως το τέλος του έτους θα λειτουργούν και οι 50 νέες μονάδες ΜΕΘ. Σύμφωνα επίσης με δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, έως το τέλος του έτους οι κλίνες ΜΕΘ θα φθάσουν στον μέσο όρο του αριθμού των κλινών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός είναι για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ χρειάζονται το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χρειάζονται εργαζόμενους μόνιμους και όχι ανακυκλώσιμους συμβασιούχους οι οποίου θα ζούνε με την ανασφάλεια. Χρειάζεται εργαζόμενους με δικαιώματα και όχι μετακινούμενους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.  

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα και για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό είναι εάν θα φθάσει και ο αριθμός των γιατρών του ΕΣΥ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης το πώς, και με ποιους γιατρούς, θα λειτουργήσουν οι νέες κλίνες ΜΕΘ.

Με δανεικό προσωπικό

Με επίσημο έγγραφό του ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, διατάσσει την αναγκαστική μετακίνηση 25 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου προς το «Σωτηρία»,
Οι γιατροί που διατάχθηκαν να μετακινηθούν στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι γιατροί που δεν διαθέτουν εμπειρία ΜΕΘ. Δηλαδή, αποδυνάμωσαν άλλα νοσοκομεία για να στήσουν ένα επικοινωνιακό σόου. Από την αρχή της πανδημία δεν έχουν προστεθεί παρά ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ, ενώ οι διαπλεκόμενοι κυβερνώντες χαρίζουν χρήματα στις ιδιωτικές κλινικές που μετονομάζουν τα κρεβάτια νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν έχουν κάνει. Δεν είναι στη φιλοσοφία της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, οι 12 πρώτες νέες κλίνες στο «Σωτηρία» θα λειτουργήσουν με «δανεικό προσωπικό» από άλλα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στα νοσοκομεία όλης της χώρας υπάρχουν αυτή τη στιγμή 80 κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες αλλά κλειστές λόγω έλλειψης του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, επίσης, ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, ενώ η κυβέρνηση αθροίζει ως κλίνες ΜΕΘ ακόμη και την προσωρινή μετατροπή, λόγω κορονοϊού, των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των μονάδων  αρνητικής πίεσης και άλλων.

«Εάν δεν βιαστεί το υπουργείο Υγείας να λειτουργήσουν περισσότερες ΜΕΘ με τη κατάλληλη στελέχωση το χειμώνα πάλι θα είμαστε αντιμέτωποι με την τραγική κατάσταση να  επιλέγουν οι εντατικολόγοι ποιοι από τη λίστα αναμονής θα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ», είπε ο κ. Γιαννακός τονίζοντας: «Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο. Συμβαίνει κάθε χειμώνα στα νοσοκομεία  με την εποχική γρίπη και τις άλλες παθήσεις. Πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία.  Με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ».

Α. Ξανθός: Οι 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία είναι στον αέρα γιατί έχουν στελεχωθεί με εσωτερικές μετακινήσεις

Στο ραδιόφωνο του Alpha και στην εκπομπή «Ραντάρ» και τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο μίλησε ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη  της πανδημίας και για την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από την Κυβέρνηση.

Τόνισε ότι «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προ πανδημίας είδε διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Μέχρι τον Μάρτη και την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα δεν είχε προστεθεί ούτε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας στη χώρα, είχαν παγώσει όλες οι μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είχε εξασφαλισμένη ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου), άρα και δεσμευμένη χρηματοδότηση, η πανδημία ήταν που ανάγκασε την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και αυτό γίνεται περιορισμένα και πολύ φοβάμαι με ημερομηνία λήξης».

Συμπλήρωσε ότι «ακόμη και θετικά βήματα που αναγκάστηκε η Κυβέρνηση να κάνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως τα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ που εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός, προκύπτουν από μετακινήσεις προσωπικού και από αποψίλωση άλλων κρίσιμων τομέων και δομών υγείας του συστήματος». «Τα εγκαίνια των 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία είναι προφανώς ένα βήμα, όμως κ αυτές είναι στον αέρα γιατί έχουν στελεχωθεί με εσωτερικές μετακινήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι «η δική μας μέριμνα είναι η πανδημία να αξιοποιηθεί ως μία ευκαιρία μόνιμης επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας και να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει η Κυβέρνηση στον δικό της σχεδιασμό για την υγεία»

Άσκησε κριτική στην απουσία οποιουδήποτε πλάνου μόνιμων προσλήψεων για το ΕΣΥ, διερωτώμενος αν «είναι δυνατόν στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός να εξαγγέλλει 15.000 μόνιμες προσλήψεις για τις ένοπλες δυνάμεις και σε περίοδο πανδημίας να μην ανακοινώνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη για το ΕΣΥ;»

Συνηγόρησε στο αίτημα των υγειονομικών για ένταξή τους σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών, επισημαίνοντας ότι «…μία τέτοια εξέλιξη καθιστά, λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ακόμη περισσότερο αναγκαία, την ενίσχυση του συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό», ενώ επανέλαβε την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη θεσμοθέτηση αυτόματης προκήρυξης (χωρίς την ανάγκη έγκρισης από συναρμόδια υπουργεία) των θέσεων που κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης προσωπικού του ΕΣΥ.

Στηλίτευσε την πολιτική της Κυβέρνησης στην υγειονομική φροντίδα των προσφυγικών πληθυσμών, για τους οποίους η κατάργηση του ΑΜΚΑ και η απουσία υγειονομικής φροντίδας είναι προβληματική και σε όρους κοινωνικής συνοχής, αλλά και δημόσιας υγείας.

Ενώ έκλεισε την παρέμβασή του, υπενθυμίζοντας ότι «…παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της προηγούμενης περιόδου, στον τομέα της υγείας υπάρχει αναγνωρίσιμο έργο από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: διασφαλίσαμε την επιβίωση του ΕΣΥ, αυξήσαμε οριακά τη χρηματοδότηση του συστήματος, καλύψαμε υγειονομικά τους ανασφάλιστους, ανοίξαμε 127 νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις ΤΟΜΥ. Προφανώς παρέμειναν προβλήματα και δυσλειτουργίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά είναι προφανές ότι υποστηρίζουμε και προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.»

«Όταν η πραγματικότητα δεν βολεύει την κυβέρνηση τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα»

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), λίγες μέρες πριν, στις 16 Οκτωβρίου, τα λέει όλα:

«Στις 13/10 ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης στην επίσημη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας κατέφυγε για μία ακόμη φορά, στην προσφιλή τακτική της κυβέρνησης: πλήρης και προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Απαντώντας στις καταγγελίες της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε και της Ε.Ι.Ν.Α.Π ότι οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία στις Μ.Ε.Θ του νοσοκομείου «Σωτηρία» θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωση ήδη τραγικά υποστελεχωμένων κλινικών, υποστήριξε ότι δεν διαταράσσεται η λειτουργία των νοσοκομείων από τα οποία προέρχονται. Επίσης, υποστήριξε πως δήθεν έχουν εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία όλοι οι γιατροί στους οποίους δόθηκε πρόσφατα εντολή να μετακινηθούν στην ΜΕΘ του «Σωτηρία».

Στις 14/10 η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξέδωσε non paper στο οποίο αναφέρεται ότι οι μετακινήσεις αφορούν 16 γιατρούς. Είναι προφανές ότι, κάτω από την παρέμβαση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε και της Ε.Ι.ΝΑ.Π, το Υπουργείο Υγείας οδηγήθηκε σε μερική αναδίπλωση. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε τη μετακίνηση 25 γιατρών πολλοί από τους οποίους δεν ήταν εξειδικευμένοι στην εντατικολογία αλλά ούτε καν είχαν εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία (έγγραφο με ημερομηνία 01/10 του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλου που κοινοποιήθηκε 5/10).

Στο non paper αναφέρεται ότι οι μετακινήσεις γιατρών με εμπειρία στις ΜΕΘ και στις ΜΑΦ από άλλα νοσοκομεία, γίνονται με σκοπό να εκπαιδευτούν οι νέοι γιατροί που θα προσληφθούν για τη στελέχωση των κρεβατιών Μ.Ε.Θ. Παρατίθενται μάλιστα ορισμένα στοιχεία στην προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου να πείσει ότι δεν αποδυναμώνονται οι κλινικές στις οποίες υπηρετούν οι γιατροί που μετακινούνται.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η ασφαλής λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ απαιτεί κατάλληλο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η εντατικολογία είναι εξειδίκευση και η εκπαίδευση διαρκεί 2 χρόνια και όχι 3 μήνες. Πολύ περισσότερο δε δεν διαρκεί μόνο… 2 ώρες (!) όπως επιχειρήθηκε να γίνει με «ταχύρρυθμα σεμινάρια» σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αναγκαστικής μετακίνησης συναδέλφων. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ. Όχι μόνο δεν το έκανε, όχι μόνο δεν υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός αλλά σταθερά προσηλωμένη «στη λογική κόστους – οφέλους» υπεραμύνεται της πολιτικής των μετακινήσεων, των «μπαλωμάτων» που μισοκλείνουν τρύπες για να ανοίξουν άλλες. Στην έγγραφη εντολή του Γ.Γ Υπουργείου Υγείας 1/10 (κοινοποιήθηκε 5/10) περί αναγκαστικής μετακίνησης γιατρών προς ΜΕΘ «Σωτηρία», περιλαμβάνονταν πολλοί γιατροί χωρίς εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία. Γι’ αυτό άλλωστε με δημόσια ανακοίνωση στις 8/10 ακόμα και η πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ΜΕΘ η ορισμένη από το ίδιο το υπουργείο δηλώνει (από κοινού μαζί με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας) πως δεν είχε ανάμειξη ούτε καν ενημέρωση γι’ αυτή τη μεθόδευση.

2. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να μας πείσει ότι στα νοσοκομεία από τα οποία μετακινούνται οι γιατροί υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών.

Αναφέρει ενδεικτικά ότι στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» από το οποίο μετακινείται (σύμφωνα με το non paper 14/10) ένας παθολόγος (αντί για τους τρεις που αναφέρονταν στην έγγραφη εντολή 1/10) υπηρετούν 49 γιατροί Ειδικής (Εσωτερικής) Παθολογίας. Παραλείπει το υπουργείο να πει ότι από τους 49 γιατρούς μόνο οι 22 είναι ειδικευμένοι και ότι οι υπόλοιποι 27 είναι ειδικευόμενοι. Παραλείπει να αναφέρει ότι από τους 22 ειδικευμένους μόλις 12 (μόνιμοι και επικουρικοί) είναι στις 2 παθολογικές κλινικές οι οποίες έχουν 12 κενές οργανικές θέσεις σε σύνολο 24, δηλ. το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Παραλείπει να αναφέρει ότι οι υπόλοιποι 10 ειδικευμένοι Παθολόγοι υπηρετούν σε άλλα τμήματα (ΤΕΠ, ΜΕΘ κλπ.) και όχι στις 2 Παθολογικές κλινικές. Παραλείπει να αναφέρει πως η εντολή μετακίνησης που δόθηκε πρόσφατα (1/10, κοινοποιήθηκε 5/10) από το υπουργείο αφορούσε 3 από τους 12 συνολικά ειδικευμένους Παθολόγους των 2 παθολογικών κλινικών. Γιατί το υπουργείο δεν αναφέρει πόσες κενές οργανικές θέσεις γιατρών υπάρχουν στις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται γιατροί και πόσες εφημερίες το μήνα κάνουν οι γιατροί στις αντίστοιχες κλινικές;

3. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2020 το Ε.Σ.Υ. θα έχει ενισχυθεί με 1.381 μόνιμους γιατρούς. Ας υποθέσουμε ότι οι κρίσεις για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί θα ολοκληρωθούν μέσα σε 2 μήνες, πράγμα απίθανο, δεδομένου ότι από τις 940 θέσεις που προκηρύχθηκαν τον 2/2020 μόλις οι 500 έχουν ολοκληρωθεί 8 μήνες μετά. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ενισχύεται το σύστημα με 1.381 γιατρούς δεδομένου ότι ένα ποσοστό αναπληρώνει γιατρούς που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης. Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τα ανεπαρκέστατα οργανογράμματα (του 2012) είναι πάνω από 6000.

4. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθυστέρησε απαράδεκτα να προκηρύξει τις θέσεις για μόνιμους γιατρούς ΜΕΘ ώστε να στελεχωθούν οι κλίνες που προσπαθεί τώρα να στελεχώσει με αναγκαστικές μετακινήσεις. Η προκήρυξη έγινε μόλις πριν λίγες εβδομάδες και με τέτοιο τρόπο (π.χ. αποκλεισμό των Αναισθησιολόγων και Παθολόγων Εντατικολόγων στην 7η ΥΠΕ και αλλού) που πιθανότατα θα μπλοκαριστεί από δικαστικές προσφυγές.

Συμπέρασμα: όταν η πραγματικότητα δε βολεύει την κυβέρνηση τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μετά τις παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ υπαναχώρησε από την αρχική εντολή αναγκαστικής μετακίνησης 25 γιατρών (έγγραφο του Γ.Γ κ. Κωτσιόπουλου 1/10/20 που κοινοποιήθηκε 5/10/20 για το οποίο είχε αντιδράσει ακόμα και η πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ΜΕΘ την οποία το ίδιο το υπουργείο έχει ορίσει) δεν ομολογεί την υπαναχώρηση αλλά εξακολουθεί τα ψέματα και τις αλχημείες επιμένοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα εξωραϊσμού «της αντιλαϊκής πολιτικής» και όχι στην ουσία της ασφάλειας των ασθενών, τόσο όσο αφορά τις ΜΕΘ του «Σωτηρία» όσο και τα τμήματα των υπόλοιπων νοσοκομείων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, για την κάλυψη του συνόλου των 6.000 κενών οργανικών θέσεων, για την ανάπτυξη και στελέχωση των ΜΕΘ και των υπόλοιπων τμημάτων και κλινικών. Με αλχημείες και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας».