EDITORIAL INDE: Η ελληνική δικαιοσύνη αναμετράται με την Ιστορία

Posted on 07 Οκτωβρίου, 2020, 8:07 πμ
14 secs

Η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με 68 κατηγορούμενους (την ηγεσία και μέλη της) άρχισε στις 20/4/2015 και ολοκληρώνεται σήμερα με την απόφαση του δικαστηρίου.
Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και άλλοι φορείς έχουν από νωρίς το πρωί κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο, στέλνοντας το μήνυμα: «Οι ναζί στη φυλακή», απαιτώντας συνολική καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος και την αναγνώριση ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που η θέση των μελών της είναι στη φυλακή.

Το αίτημα για συνολική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας των δολοφόνων είναι πάνδημο. Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Για να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, για τον Σαχζάτ Λουκμάν, για τους Αιγύπτιους ψαράδες, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τους μετανάστες θύματα του φασισμού.

Είναι σαφές όμως ότι μια δικαστική απόφαση δεν αρκεί για να σταματήσει την εγκληματική δράση του φασισμού. Ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό, πρέπει να είναι καθημερινός για τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Η ώρα της έδρας

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώνεται σήμερα ύστερα από 5,5 χρόνια και 453 δικασίμους. Στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να ανέβει στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη για να ανακοινώνει την απόφαση.

Η ανάγνωση της απόφασης για τους ναζί της Χρυσής Αυγής
Το δικαστήριο πιθανότατα θα αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τρίτη την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια, θα αναγνώσει την απόφασή του για το μείζον ζήτημα αυτής της δίκης, δηλαδή το αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί ή όχι «εγκληματική οργάνωση».

Αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους) είναι καταδικαστική, τότε ίσως απαιτηθούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την έκδοση της απόφασης και των ποινών, καθώς η διαδικασία της κρίσης επί των ελαφρυντικών είναι μακρά.

Αντιθέτως αν υπάρξει αθωωτική απόφαση για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τότε υπάρχουν δύο τινά: Σε περίπτωση που η απόφαση έχει ληφθεί ομόφωνα, τότε θεωρείται τελεσίδικη και κανείς δεν δικαιούται να την προσβάλλει. Αν όμως η απόφαση ληφθεί πλειοψηφικά (ψήφοι 2 προς 1), τότε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών δικαιούται (δεν υποχρεούται) να ασκήσει έφεση εντός 10 ημερών αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων, καθώς και ποικιλία κατηγοριών που αντιμετωπίζουν περιπλέκει αρκετά τη διαδικασία, αφού ακόμη και οι κατηγορούμενοι για ένταξη ή/και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν και άλλες ελαφρύτερες κατηγορίες (απλή/διακεκριμένη οπλοκατοχή, κατοχή πυρομαχικών κλπ.)

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία πριν καταλήξει το δικαστήριο στις ποινές είναι μεγάλη, καθώς θα πρέπει να παρεμβληθούν οι επιμέρους συζητήσεις για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Πιο αναλυτικά την ανακοίνωση της απόφασης στις περιπτώσεις καταδίκης των κατηγορουμένων ακολουθούν τα εξής στάδια:

– Αγορεύσεις της υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά

– Εισαγγελική πρόταση για τα ελαφρυντικά

– Δευτερολογία υπεράσπισης για ελαφρυντικά

– Απόφαση δικαστηρίου για ελαφρυντικά

Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδιασία για την απόφαση επί των ποινών των κατηγορουμένων που έχουν κριθεί ένοχοι. Συγκεκριμένα:

– Εισαγγελική πρόταση για ποινές

– Αγορεύσεις υπεράσπισης για ποινές

– Απόφαση δικαστηρίου για ποινές

Ακολουθεί η εισαγγελική πρόταση για την ανασταλτική δύναμη της Έφεσης:

– Εισαγγελική πρόταση για ανασταλτική δύναμη της έφεσης

– Αγορεύσεις υπεράσπισης

– Απόφαση δικαστηρίου

Τέλος, της λύσης της συνεδρίασης προηγούνται οι επιμέρους αποφάσεις για τα παρεμπίτοντα ζητήματα (κατασχεθέντα, εγγυήσεις, έξοδα κλπ.).

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η σημερινή κρίσιμη ημέρα, είναι απλώς η αρχή του τέλους για τη δίκη των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μακρά αυτή διαδικασίας που περιγράφηκε παραπάνω οδηγεί το δικαστήριο στην απόφαση να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο… χωρίς ωράριο.

Η ταυτότητα της δίκης

Κατηγορούμενοι: 68

Κατηγορίες: Εγκληματική οργάνωση: Συνολικά 65 κατηγορούμενοι .

Διεύθυνση Οργάνωσης: 18 κατηγορούμενοι (Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 17 εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος).

Μέλη: 47 κατηγορούμενοι (39 κατηγορούμενοι δικάζονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής ενώ οι υπόλοιποι δικάζονται και για άλλα κακουργήματα για παράδειγμα ανθρωποκτονία και απόπειρες, διακεκριμένη οπλοκατοχή κλπ.

Δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι για την οποία δικάζονται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 16 ως συνεργοί.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων (12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα) 5 κατηγορούμενοι.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα) 4 κατηγορούμενοι.

Έναρξη δίκης: 20 Απριλίου 2015 στην αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Έδρα: Πρόεδρος είναι η κ. Μαρία Λεπενιώτη, που έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη από τον Μάιο του 2019.

Τακτικοί δικαστές οι Εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου.

Εισαγγελέας Έδρας είναι η κ. Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή της τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.

Οι δικαστές απαλλάχθηκαν κάθε άλλου καθήκοντος τους για να επιταχυνθεί η δίκη το Νοέμβριο του 2018

Συνεδριάσεις: Συνολικά έγιναν 453 συνεδριάσεις.

Τον Ιανουάριο του 2016 η δίκη διακόπηκε για περίπου 4,5 μήνες λόγω αποχής των δικηγόρων. Διακόπηκε επίσης επί τρεις και πλέον μήνες λόγω του κορονοϊού.

Μάρτυρες: Εξετάστηκαν σχεδόν 150 μάρτυρες κατηγορίας και περίπου 70 υπεράσπισης.

Υλικό δικογραφίας: Εκατοντάδες στοιχεία που αφορούν ολόκληρη την πορεία της Χρυσής Αυγής από τα έτη 1980-1984 που αποτελούσε τίτλο περιοδικού με εξυμνητικά κείμενα για τον Χίτλερ, την περίοδο “απαλλαγής” της, μετά το 1990, από τον όρο “εθνικοσοσιαλισμός” και την υιοθέτηση του όρου “λαϊκός εθνικισμός” έως τον παρόντα χρόνο .

Πλήθος και οι δικαστικές αποφάσεις με ενέργειες της οργάνωσης που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο και αφορούν επιθέσεις από το 1992 και μετά, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή το 1998 από στέλεχος της Χρυσής Αυγής και δέκα μέλη της, κ.ά.
Μόνο το παραπεμπτικό βούλευμα ξεπερνά τις 1.000 σελίδες.

Το ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) ξεπερνά τα δύο terrabyte.

Συνολικά τα στοιχεία, όλων των ειδών, που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο ήταν 438.

Λήξη αποδεικτικής διαδικασίας: 7 Νοεμβρίου 2019 οπότε και απολογήθηκε τελευταίος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

...