EDITORIAL INDE: Ζήτημα ζωής και θανάτου… Η δικαιοσύνη ακούει;

Posted on 30 Νοεμβρίου, 2020, 7:43 πμ
4 secs

Σε δημοσιεύματα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας και του Βήματος της Κυριακής γίνεται λόγος για ένα «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα ημερήσια πραγματικά.

Έντονα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται τόσο ο Σωτηρης Τσιόδρας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς δεν λαμβάνουν τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων αλλά ετεροχρονισμένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα που καλούνται να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, όταν δύο εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει λανθασμένα και ελλιπή στοιχεία στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, κάτι που συνεπάγεται ότι κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή, αλλά και την οικονομία, δεν αποκλείεται να πάρθηκαν στηριγμένες σε εσφαλμένη πληροφόρηση.

Δεδομένου ότι έχουμε ενορχηστρωμένη επίθεση από δύο εφημερίδες, είναι φυσικό να διατυπώνονται υπόνοιες και ερωτήματα για το ζήτημα, όσον αφορά την πολιτική-επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την αναζήτηση, δηλαδή, αποδιοπομπαίων τράγων για την αποτυχία στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ακόμα, όμως, και αν τα δημοσιεύματα διοχετεύτηκαν από κακόβουλους και έχουμε να κάνουμε με fake news, είναι σαφές ότι με την πρακτική αυτή αίρεται η απαραίτητη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές και στις αποφάσεις της Πολιτείας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή έξαρσης της υγειονομικής κρίσης.

Οι δηλώσεις για fake news

Τα δημοσιεύματα διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε σχετική δήλωσή του αναφέρει ότι «η διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει  μάχη με το δεύτερο κύμα της  πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια».

Για άδικα και αβάσιμα δημοσιεύματα κάνει λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» αποτελούν δημοσιεύματα και για τον ΕΟΔΥ που «φιλοξενούνται» σε κυριακάτικα έντυπα, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων».

 

Πλέον τον λόγο πρέπει να έχει η δικαιοσύνη

«Ο κ. Πέτσας μέχρι στιγμής δεν έχει πει ψέματα μόνο για το από πού ανατέλλει ο ήλιος. Οπότε ο λόγος του δεν έχει καμία αξία γιατί επί 8 μήνες διαψεύδεται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα. Ωστόσο έχουμε δύο εφημερίδες οι οποίες, όχι μόνο δείχνουν εγκληματικά λάθη διαχείρισης της πανδημίας με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων συνανθρώπων μας καθημερινά, αλλά και κάτι χειρότερο: ότι μαγειρεύονται στοιχεία με πολιτική σκοπιμότητα για να μην αναδειχθεί το ακριβές μέγεθος της τραγωδίας που ζούμε», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πλέον το λόγο πρέπει να έχει η δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι η εισαγγελική παρέμβαση για απόκρυψη, συσκότιση και διαστρέβλωση στοιχείων είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα κιόλας να μοιράσει στα κόμματα της Βουλής τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που αρνείται εδώ και έξι μήνες», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε

«Οι καταγγελίες των εφημερίδων Βήμα και Δημοκρατία οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα», τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και καθημερινά καταγράφουμε αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία. Απαιτούμε εδώ και τώρα τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται. Τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 

...