Η υγειονομική κρίση χρησιμοποιείται διαρκώς ως άλλοθι για τον περιορισμό δικαιωμάτων. Η οικονομική κρίση που αυτή επιφέρει θέτει σε ετοιμότητα τους κυβερνώντες όχι να την αντιμετωπίσουν αλλά να πάρουν τα μέτρα που θα εμποδίσουν να εκφράζεται η κοινωνική δυσαρέσκεια. Η σκληρή Δεξιά είναι εδώ. Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν επιτρέπουν πολιτικές υπέρ των πολλών, παρά μόνο εξυπηρέτηση των λίγων «φίλων» επιχειρηματιών και εργοδοτών. Οι ακροδεξιές αντιλήψεις, από την άλλη, επιβάλλουν με συνέπεια το δόγμα «νόμος και τάξη», την καταστολή και την παρεμπόδιση των κοινωνικών αγώνων.

Τα δείγματα είναι ήδη πολλά: ο χουντικός νόμος για τις διαδηλώσεις, οι αθρόες προσλήψεις ειδικών φρουρών με ελλιπή εκπαίδευση, η χρηματοδότηση νέων μέσων για την αστυνομία (αυτοκίνητα, μηχανές, δακρυγόνα, εξοπλισμός), η δημιουργία αστυνομίας πανεπιστημίων… Και τώρα, ελέω Χρυσοχοΐδη, έρχεται η ώρα να μπουν σε καραντίνα δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ!

Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ «οριοθετούνται» για το… καλό τους

«Οριοθέτηση» των δημοσιογράφων στις διαδηλώσεις για την «ασφάλειά» τους σε περίπτωση επεισοδίων και για την «ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων» περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων που παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δημοσιογράφοι θα «οριοθετούνται» σε χώρο επιλογής της αστυνομίας και μέσω ενός αξιωματικού, που θα έχει τον ρόλο «συνδέσμου», θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις μέχρι να λήξει η διαδήλωση.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει: «Μία σημαντική πτυχή των συναθροίσεων είναι και η παρουσία δημοσιογράφων σε αυτές. Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων είναι βασική συνιστώσα του νέου σχεδιασμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και παράλληλα, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια.

Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό. Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Γαλλία συγκλονίστηκε από μεγάλες διαδηλώσεις και με αφορμή την απαγόρευση από την κυβέρνηση Μακρόν της οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για τη «διαχείριση συναθροίσεων», ανακοίνωσε επίσης και προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων σε περίπτωση που κατά τη αστυνομία συμμετέχουν «ταραξίες». Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την αστυνομία θα ορίζεται ένας «μεσολαβητής» με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ενώ θα γίνεται χρήση και μεγαφώνων «υψηλής έντασης» από τις αστυνομικές δυνάμεις για την προειδοποίηση των διοργανωτών. Όταν λοιπόν η αστυνομία κρίνει πως «έχουν παρεισφρήσει άτομα με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων» τότε θα ενημερώνει για την «προληπτική διάλυση» της συγκέντρωσης και θα καθορίζονται οι οδοί αποχώρησης των διαδηλωτών.

Επίσης θα γίνεται και χρήση drones, τα οποία θα πετούν πάνω από τις συγκεντρώσεις, προκείμενου, όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το κέντρο επιχειρήσεων να έχει άμεση εικόνα. Ανακοίνωσε ακόμη πως θα ενισχυθεί η χρήση νερού από τα υδροφόρα οχήματα (Αίαντες). Εισάγεται επίσης μεθοδολογία εκτίμησης της επικινδυνότητας μιας διαδήλωσης, βάσει δύο δεικτών, τους κινδύνους από τη συνάθροιση και την τρωτότητά της. Ο δεύτερος σχετίζεται με την «περιφρούρησή» της από τους διοργανωτές και η αστυνομία θα παρεμβαίνει για τη διάλυση της συγκέντρωσης αν κρίνει πως «δεν περιφρουρείται αποτελεσματικά».

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, τίθεται σε εφαρμογή ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο διοργανωτής θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για διαδήλωση μέσω του taxinet. Η αστυνομία θα έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση ή όχι, ενώ οργανωτής υποχρεούται να έχει συνεχή επαφή με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, έχοντας γνωστοποιήσει τα στοιχεία του, ώστε να είναι υπεύθυνος για όσα συμβούν σε αυτήν, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από τη ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

ΕΣΗΕΑ – ΕΦΕ: Πλήγμα στην Δημοκρατία

Συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζήτησαν με κοινή επιστολή τους τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ, ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα που προκύπτουν από το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσιάσατε, όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.

Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Ευχαριστούμε πολύ  εκ των προτέρων.

 

Μερική αναδίπλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Οι έντονες αντιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μερική αναδίπλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι η υποχρεωτική «προστασία» των δημοσιογράφων από τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν τελικώς… προαιρετική:

«Σε συνέχεια Ανακοινώσεων επαγγελματικών Ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1)     oι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση,

2)     επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί,

3)     ο Αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφους – φωτορεπόρτερ ορίζεται ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα, από την πλευρά των δημοσιογράφων – φωτορεπόρτερ.

.Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική.»

 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Φιμώνουν τη Δημοκρατία

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων»:

Μετά την πανεπιστημιακή αστυνομία, έρχεται και προληπτική λογοκρισία των δημοσιογράφων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε χθες το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων», με σκοπό, όπως ο ίδιος δήλωσε,  την προστασία των δημοσιογράφων από τους «επικίνδυνους» διαδηλωτές.

Σκόπιμα όμως ξέχασε να αναφέρει ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων έχει απειληθεί πολλάκις από τις ίδιες τις δυνάμεις της καταστολής των πραιτωριανών του κ.  Χρυσοχοΐδη.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να φιμώσει τις λιγοστές ανεξάρτητες φωνές της ελεύθερης δημοσιογραφίας.

Γνωρίζει ότι θα δώσει ξανά εντολή για υπέρμετρη βία και καταστολή αυτών που ήδη ορθώνουν ανάστημα κόντρα στις ακραία αντικοινωνικές πολιτικές αυταρχισμού, ανισοτήτων και  αποκλεισμού που προωθεί η κυβέρνηση

Γνωρίζει και βαφτίζει «προστασία» τη φίμωση και τον περιορισμό των ελευθεριών των δημοσιογράφων.