Με επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στην Κύπρο με πλοιάρια απαντά η κυπριακή κυβέρνηση στις αυξημένες προσφυγικές ροές των τελευταίων ημερών.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για συνολικά 114 άτομα τα οποία προσέγγιζαν τις κυπριακές ακτές με τέσσερα διαφορετικά πλοιάρια τις τελευταίες τρείς μέρες. Στο πρώτο πλοιάριο που προσέγγισε το Σάββατο τα ανατολικά παράλια της Κύπρου, επέβαιναν 33 άτομα στα οποία δεν επιτράπηκε από την κυπριακή λιμενική αστυνομία να αποβιβαστούν στην στεριά.  Οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο υποχρεώθηκαν να ανέβουν σε ιδιωτικό σκάφος που επιτάχθηκε από τις κυπριακές αρχές και επέστρεψαν στον Λίβανο. Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και για τους μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν την Κυριακή στα ανοικτά της Κύπρου με τρία διαφορετικά πλοιάρια. Σε δεύτερο ναυλωμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία πλοιάριο επιβιβάστηκαν 81 πρόσωπα τα οποία επαναπροωθούνται στον Λίβανο.

Κλιμάκιο στον Λίβανο

, DW: Επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Κύπρο – ΜΚΟ καταγγέλλει παραβίαση του διεθνούς δικαίου, INDEPENDENTNEWS

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής επιβεβαίωσε ότι οι κυπριακές αρχές προχώρησαν σε μία επαναπροώθηση και σημείωσε πως προωθείται και μία δεύτερη. Πρόσθεσε ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται σε συνεννόηση με τις αρχές του Λιβάνου. Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η Κύπρος θα αποστείλει ειδικό κλιμάκιο στον Λίβανο ώστε να συμβάλουν για να μην αναχωρούν σκάφη διακινητών από την γειτονική χώρα. Σχετικά με την νομιμότητα των κυπριακών ενεργειών ο Νίκος Νουρής ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί πως υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αφού όλα γίνονται με σεβασμό στην Σύμβαση της Γενεύης του 51’.

ΜΚΟ καταγγέλλει παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Την καινούργια πρακτική της κυπριακής κυβέρνησης καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΜΚΟ ΚΙΣΑ, η οποία κάνει λόγο για παράνομη επαναπροώθηση αφού οι κυπριακές αρχές απαγόρευσαν στους επιβαίνοντες στα σκάφη να προσεγγίσουν την στεριά και να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα παράνομες επαναπροωθήσεις σημειώνει η οργάνωση αφού το δικαίωμα ασύλου συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κύπρου.

Πηγή: DW

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία