Δικαίωση για τον Βασίλη Δημάκη.Επιστρέφει στον Κορυδαλλό και σταματά την απεργία πείνας και δίψας

Posted on April 30, 2020, 6:16 pm
2 secs

Το Συμβούλιο των φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημα του απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, για επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού


Αποδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά το Συμβούλιο των φυλακών Γρεβενών αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου, απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, για επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Το Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει για την επιστροφή του αριστούχου φοιτητή στον Κορυδαλλό και επί της ουσίας να ακυρώσει την παράνομη απόφαση που πήρε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, παρακάμπτοντας την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών.

Το βράδυ της 16ης Απριλίου άνδρες των ΕΚΑΜ εισέβαλαν στο κελί του Δημάκη, τον μετέφεραν στα κρατητήρια της  Πέτρου Ράλλη και ύστερα στις φυλακές Γρεβενών, χωρίς να έχει υποπέσει σε κανένα αδίκημα, ούτε καν σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε προηγηθεί ειρηνική κινητοποίηση των κρατούμενων με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω πανδημίας, αλλά, κυρίως, είχε προηγηθεί η συνάντηση του Β. Δημάκη με τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στην οποία μετέφερε το ίδιο αίτημα εκ μέρους των συγκρατουμένων του.

Μετά τη συνάντηση ο Δημάκης μετέφερε στους συγκρατουμένους του τις διαβεβαιώσεις της κ. Νικολάου, αλλά ύστερα από λίγα 24ωρα απομακρυνόταν άρον άρον από τον Κορυδαλλό με δική της απόφαση.

Επειδή η Σοφία Νικολάου δεν μπορούσε να στηρίξει την απόφασή της σε αυτό που ορίζει ο νόμος, δηλαδή σε επείγουσα μεταγωγή λόγω απειλής διασάλευσης της τάξης, επικαλέστηκε στο σκεπτικό της απόφασής της «αξιόπιστες πληροφορίες».

Πρόκειται προφανώς για μία μεταγωγή εκδικητική αφού, όπως όλα δείχνουν, ο Δημάκης μετήχθη στα Γρεβενά επειδή υποστήριξε το αίτημα της αποσυμφόρησης, όπως έχουν κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρόλαβε σε ανακοίνωσή του να καλύψει τη γενική γραμματέα, επικαλούμενο με τη σειρά του «λόγους ομαλής λειτουργίας» στη φυλακή και «στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό». Αλλά είναι ακριβώς αυτά τα έκτακτα μέτρα που οδήγησαν την κυβέρνηση να απαγορεύσει όλες τις μεταγωγές.

Ευτυχώς το Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών ευαισθητοποιήθηκε για το δίκαιο αίτημα του κρατούμενου φοιτητή και συντάχθηκε με τους περισσότερους από 10.000 πολίτες που αγωνιούσαν για τη ζωή του.

 

 

Άρθρο της ΕΦΣΥΝ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 

Σπαρακτική έκκληση Πέτρου Δαμιανού: «Η ζωή του Βασίλη Δημάκη κρέμεται από μια κλωστή,κάνω έκκληση για τη ζωή του»


 Αντικείμενο μιας εκδικητικής μανίας o απεργός πείνας και δίψας Β. Δημάκης


Παρέμβαση Νίκου Βούτση (Audio) για τον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη


Ν. Φίλης: Τυχόν απώλεια της ζωής του Βασίλη Δημάκη θα στοιχειώσει τον πολιτισμό μας αλλά και την εκπαίδευση


Π. Σκουρλέτης: Η Πολιτεία να μη μετατρέψει την ποινή του Βασίλη Δημάκη σε θάνατο


Απεργία πείνας από τον αριστούχο φοιτητή κρατούμενο Βασίλη Δημάκη


Καταστολή αντί για μέτρα


Επιστολή του καθηγητή Π. Δαμιανού προς τον Σωτήρη Τσιόδρα

...