Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια λεπτομερή επισκόπηση της νέας νομοθετικής πρότασης

  • Αύριο Παρασκευή, στις 14.00, την ημέρα της ψήφισης του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης με τίτλο «Βελτίωση Μεταναστευτικής Νομοθεσίας», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, και η HumanRights360, οργανώνουμε διαδικτυακή συζήτηση/ενημέρωση με αφορμή τα ζητήματα που θίγονται στο νομοσχέδιο, αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο προσφυγικό γενικότερα. Η συζήτηση θα προβληθεί παράλληλα μέσω facebook live, από τις σελίδες των οργανώσεων: https://www.facebook.com/events/710303673059341/ Μπορείτε να την παρακολουθήσετε από τη σελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ: https://www.facebook.com/amnestygreece/posts/10158110977622209

  • ​Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει παγκόσμια δράση για τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι/ες σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, με έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Οι τροποποιήσεις της ελληνικής νομοθεσίας για τη μετανάστευση και το άσυλο, οι οποίες θα ψηφιστούν αύριο από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα επιτρέπουν την αυτόματη κράτηση των αιτούντων/ουσών άσυλο των οποίων οι προσφυγές έχουν απορριφθεί και εκείνων που υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής. Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει επίσης την πρόθεση αντικατάστασης ανοιχτών καταυλισμών στα νησιά με «κλειστά ελεγχόμενα κέντρα».

«Ο εξαναγκασμός ομάδων ανθρώπων σε παραμονή σε περιορισμένους και συχνά πολυπληθείς χώρους δεν είναι συμπεριφορά μιας υπεύθυνης κυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτός ο νέος νόμος δεν είναι μόνο επικίνδυνος για την υγεία των κρατούμενων, αλλά έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με το οποίο η κράτηση μεταναστών/τριών πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση,» δήλωσε η Adriana Tidona, Ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία.

Ο νέος νόμος θα επιβάλλει επίσης νέους περιορισμούς στα δικαιώματα των αιτούντων/ουσών άσυλο σε διάφορα στάδια των διαδικασιών ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων όπου οι προσφυγές εξετάζονται μόνο από μια επιτροπή ενός/μίας δικαστή, μια διαδικασία που παρέχει ασθενέστερες διαδικαστικές εγγυήσεις για τους αιτούντες/ούσες άσυλο. Η πρόταση καταργεί επίσης τη δυνατότητα για άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται, να εξεταστεί ως αίτηση για λόγους ανθρωπιστικής προστασίας, μια εναλλακτική μορφή προστασίας που αφορά συνήθως άτομα που ζητούν ασφάλεια.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύει πάντοτε τους αιτούντες/ούσες άσυλο και τους μετανάστες/τριες, αλλά έχει αυξημένη ευθύνη κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις εξαιρετικά ανεύθυνες προτάσεις  για αυτόματη κράτηση αιτούντων/ουσών ασύλου, και αντίθετα να εξετάσει άλλες ασφαλείς, μη στερητικές του δικαιώματος σε προσφυγή, εναλλακτικές.»

·         Τον Νοέμβριο, η Ελλάδα θέσπισε νέο νόμο για το άσυλο ο οποίος περιορίζει τα ουσιαστικά και διαδικαστικά δικαιώματα των ατόμων που ζητούν ασφάλεια. Αυτή η νέα πρόταση τροποποιεί αυτόν τον νόμο και άλλα τμήματα της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

·         Η πρόταση βρίσκεται υπό συζήτηση στο κοινοβούλιο από τις 5 Μαΐου. Η ψηφοφορία αναμένεται την Παρασκευή 8 Μαΐου.

·         Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια λεπτομερή επισκόπηση της νέας νομοθετικής πρότασης.

·         Οι αιτούντες/ούσες άσυλο θα μπορούσαν να κρατηθούν για έως και 36 μήνες στην Ελλάδα: το πολύ 18 μήνες για σκοπούς ασύλου και στη συνέχεια επιπλέον 18 μήνες για σκοπούς απέλασης.

 

ΜΚΟ και νομικοί ζητούν να καταψηφιστούν διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο

, Διεθνής Αμνηστία: Ανεύθυνη η στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα ασύλου, INDEPENDENTNEWS

 

Είκοσι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και νομικοί, σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν να καταψηφιστούν, αύριο, στη Βουλή διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο, που «θέτουν σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία».

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα διατηρούν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου των ασυνόδευτων παιδιών με ταχύρρυθμες διαδικασίες (νόμος 4636/2019), καταργούν την προτεραιοποίηση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, συρρικνώνουν περαιτέρω τις προθεσμίες, ιδίως της προσφυγής, καταργούν τη δυνατότητα των Επιτροπών Προσφυγών να παραπέμπουν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την έκδοση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και γενικεύουν περαιτέρω την επιβολή της διοικητικής κράτησης, καθιστώντας το εν λόγω μέτρο τον κανόνα, έναντι της εξαίρεσης που προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο.

Την ίδια ώρα σημειώνουν ότι βήματα όπως η σύσταση της νέας Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Παιδιών μπορεί να λειτουργήσουν θετικά, εφόσον παράλληλα δρομολογηθεί ο θεσμός της επιτροπείας και γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον τερματισμό της προστατευτικής φύλαξης των ασυνόδευτων παιδιών, ενώ ζητούν να διασφαλιστεί η έγκαιρη στελέχωση της νέας Γραμματείας με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και ο συντονισμός με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι οργανώσεις καλούν τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην ψήφιση των επίμαχων διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ActionAid Hellas, ΑΙΤΗΜΑ, ΑΡΣΙΣ, ASB, Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Defence for Children International Greece, ΔΙΟΤΙΜΑ, Equal Rights Beyond Borders, International Rescue Committee, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, HIAS Ελλάδας, HumanRights360, Legal Center Lesvos, Μητρώο Δικηγόρων Νομικής Συνδρομής Υπηρεσίας Ασύλου, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, SolidarityNow, Terre des Hommes Hellas και The HΟΜΕ Project.