Στα 45 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 14 νέα κρούσματα. Πρόκειται για 11 ταξιδιώτες στο Ισραήλ και τρεις επαφές και αφορούν τους νομούς Αχαίας, Ηλείας και Ζακύνθου.
Μετά και τα νέα περιστατικά παρατείνονται για δύο εβδομάδες τα έκτακτα μέτρα ενώ αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές εξωτερικού από και προς τους τρεις αυτούς νομούς.

Ο 66χρονος από την Αμαλιάδα, που συμμετείχε στην εκδρομή νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο σε κρίσιμη κατάσταση με βαριά πνευμονία. Λαμβάνει το μείγμα φαρμάκων που ενέκρινε για τον νέο κορονοϊό -δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία ακόμα- την Τρίτη το βράδυ εκτάκτως η Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Σε γειτονικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται με πνευμονία δύο συνταξιδιώτες του στους Αγίους Τόπους. Στην Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου, που επιτάχθηκε ως κλινική για κρούσματα του νέου κορονοϊού, νοσηλεύονται ακόμα έξι άτομα από την ίδια εκδρομή. Οι υπόλοιποι 28 έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται από τον ΕΟΔΥ. Στο σπίτι τους παραμένουν και οι 15 γιατροί και νοσηλευτές της Παθολογικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Η ιχνηλάτηση των επαφών των ταξιδιωτών συνεχίζεται και αναμένονται και άλλα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα το πρωί εισηγήθηκε τη λήψη επιπλέον μέτρων λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Με βάση την εισήγηση της επιτροπής αποφασίστηκε:

Παράταση των μέτρων που αφορούν τους τρεις πληττόμενους νομούς (Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου) για δύο εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθούν. Τα μέτρα αυτά αφορούν την αναστολή της λειτουργίας όλων των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στους τρεις πληττόμενους νομούς

Αναστολή όλων των οργανωμένων εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας από και προς τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας.

Κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγή αθλητικών αγώνων όταν συμμετέχουν αθλητικές ομάδες που προέρχονται από τους τρεις νομούς μέχρι νεωτέρας.

Αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό μέχρι νεωτέρας.

Επίσης οι ποδοσφαιρικοί αγώνες των τοπικών σωματείων θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Επιπλέον παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό και μετά τις 15 Μαρτίου και μέχρι νεοτέρας.