Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στο Kozani TV: «Πρέπει να γίνει ενεργειακή μετάβαση, αλλά αυτή απαιτεί σχέδιο, χρήματα, χρόνο και ικανή υλοποίηση εναλλακτικών πολιτικών. Αλλιώς η Δυτ. Μακεδονία κινδυνεύει με ερήμωση».

Σε συνέντευξή του στο Kozani TV ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, επεσήμανε τα εξής:

Πρέπει να γίνει ενεργειακή μετάβαση, αλλά αυτή απαιτεί σχέδιο, χρήματα, χρόνο και ικανή υλοποίηση εναλλακτικών πολιτικών. Αλλιώς η Δυτ. Μακεδονία κινδυνεύει με ερήμωση

Όταν θες να αλλάξεις το ενεργειακό μείγμα και έχεις μια περιοχή, όπως η Δυτική Μακεδονία, όπου το 50% του ακαθάριστου προϊόντος της στηρίζεται στην ενέργεια, χρειάζεσαι έναν σχεδιασμό που θα σου εξασφαλίσει εναλλακτικές επενδύσεις, που θα δώσει δουλειά στους ανθρώπους, προκειμένου να μην τους καταπιεί η «μαύρη τρύπα» της απολιγνιτοποίησης.

Πρέπει να γίνει ενεργειακή μετάβαση, αλλά αυτή απαιτεί σχέδιο, χρήματα, χρόνο και ικανή υλοποίηση εναλλακτικών πολιτικών, αλλιώς η Δυτ. Μακεδονία κινδυνεύει με ερήμωση. Αυτό είναι κάτι που μέχρι σήμερα νομίζω το υποτιμά και η ευρωπαϊκή ηγεσία και η ελληνική κυβέρνηση και η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Δεν αρκεί κ. Κασαπίδη να βγάζεις μια απόφαση και να λες «δεν συμφωνούμε με τον εθνικό σχεδιασμό». Τι προτείνεις, τι και πώς το διεκδικείς, για να μην υπάρξει μια μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου, μια μεγάλη αύξηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού; Ποιο είναι το σχέδιο για τις εναλλακτικές επενδύσεις, ποια τα κίνητρα, από πού θα έρθουν τα χρήματα;

Η κυβέρνηση γιατί, ενώ είχε περιθώριο μέχρι το 2028, το φέρνει πιο νωρίς, μέχρι το 2023; Ό,τι γίνεται πιο γρήγορα και πιο βιαστικά, ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους.

Τρίτον, τα λεφτά που διαθέτει η Κομισιόν αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστα. Είναι 7,5 δισ. για όλη την ΕΕ, που με τη μόχλευση λέει ότι θα γίνουν 100 δισ. Προς το παρόν αυτό δεν το έχουμε δει μεταφρασμένο σε σχέδιο. Και κατά τη γνώμη μου, σωστά ανησυχεί η πλειοψηφία των πολιτών της Δυτ. Μακεδονίας.

Χρειάζεται μια μετάβαση σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας, αλλά δεν μπορείς να πας πατώντας ένα κουμπί μέσα σε 2-3 χρόνια στο μηδέν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύω ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα μέτωπο κοινωνικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επιστημονικών δυνάμεων στη Δυτ. Μακεδονία, που να διεκδικήσει το αυτονόητο.

Το σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να το φτιάξει ο κ. Μουσουρούλης σε ένα κλειστό γραφείο στην Αθήνα. Πρέπει να απαιτήσει η κοινωνία της Δυτ. Μακεδονίας να μετάσχει ενεργά – Δεν βλέπω και δεν ακούω πουθενά τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας

Σε ό,τι αφορά εμάς, πριν λίγες μέρες ψηφίστηκαν δικές μου τροπολογίες, που πλέον αποτελούν θέση του ΕΚ, οι οποίες λένε ότι για να είναι η μετάβαση δίκαιη, για να μη γίνει κι αυτή ένας μοχλός για να χτυπηθούν και να αποκλειστούν τα πιο αδύναμα κοινωνικά περισσότερα χρήματα και χρόνος και ισχυρότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Χρειάζεται, επίσης, και για το πώς θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα μέσα στην Ελλάδα, να υπάρξει δικαιότερη αντιμετώπιση της Δυτ. Μακεδονίας, που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιατί στις περιοχές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης, όσο κι αν σας φανεί περίεργο, περιλαμβάνεται κι η Μύκονος, γιατί έχει ένα εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρικό από μαζούτ. Αλλά στο πώς θα γίνει η μοιρασιά πρέπει να συνυπολογιστεί το βιοτικό επίπεδο της περιοχής, ο δείκτης ανεργίας, αλλά και η ζημιά που θα υποστεί κάποια περιοχή με το κλείσιμο κάποιων ενεργειακών μονάδων. Κι αυτά δεν βλέπω να έχουν μπει στο σχέδιο.

Ξέρω ότι η κυβέρνηση έχει διορίσει τον κ. Μουσουρούλη να ηγηθεί στην προετοιμασία αυτού του σχεδίου. Νομίζω ότι αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να το φτιάξει ο κ. Μουσουρούλης σε ένα κλειστό γραφείο στην Αθήνα. Πρέπει να απαιτήσει η κοινωνία της Δυτ. Μακεδονίας, ανεξαρτήτως κομμάτων, να μετάσχει ενεργά. Κι εκεί, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν βλέπω και δεν ακούω πουθενά τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας. Ήταν βουλευτής της ΝΔ και βγήκε με τη στήριξή της, αλλά έχει υποσχεθεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας και της περιφέρειας που εκπροσωπεί. Πού ‘ντος;