COVID-19: Τόσο λίγα,τόσο αργά;

Posted on Μάρτιος 09, 2020, 2:30 μμ
18 secs

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει αποκαλέσει την έξαρση του κοροναϊού (SARS-CoV-2) ως πανδημία, έχει επιβεβαιωθεί πως είναι πιθανό ο ιός να εξαπλωθεί στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις χώρες.

 

COVID-19: Τόσο λίγα,τόσο αργά;

 

Ανεξαρτήτως από την ορολογία, τώρα πια έχει εντοπιστεί η επιδημία του κοροναϊού σε πολλές υποθέσεις εκτός Κίνας. Μέχρι τις 3 Μαρτίου έχουν καταγραφεί και επιβεβαιωθεί πάνω από 90.000 κρούσματα του κοροναϊού σε 73 χώρες συνολικά. Η έξαρση στην Βόρεια Ιταλία, έχει οδηγήσει 11 πόλεις σε επίσημη καραντίνα ενώ οι κάτοικοι απειλούνται με φυλάκιση σε περίπτωση που προσπαθήσουν να δραπετεύσουν, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Το σοκ τους στράφηκε στη φρίκη καθώς είδαν την Ιταλία να γίνεται το επίκεντρο για περαιτέρω εξάπλωση στην ήπειρο. Καθώς κλείνει το παράθυρο για τα παγκόσμιους περιορισμούς, οι Υπουργοί Υγείας προσπαθούν να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα για να καθυστερήσουν την εξάπλωση του ιού αλλά οι ενέργειές τους έχουν υπάρξει αργές και ανεπαρκείς. Υπάρχει πια πραγματικός κίνδυνος οι χώρες να έχουν κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά για να περιορίσουν την επιδημία.  Με εντυπωσιακή αντίθεση, ο WHO-China Joint mission report αποκαλεί τα ισχυρά μέτρα δημόσιας υγείας της Κίνας σε αυτόν τον νέο κοροναϊό, πιθανότατα την πιο «φιλόδοξη, ευκίνητη και επιθετική προσπάθεια περιορισμού της ασθένειας στην ιστορία». Η Κίνα φαίνεται να έχει αποφύγει ένα σημαντικό αριθμό περιπτώσεων και θανάτων, παρόλες  τις  σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του έθνους.

Στην έκθεσή της σχετικά με την κοινή αποστολή, ο ΠΟΥ συστήνει στις χώρες να χρησιμοποιήσουν το υψηλότερο επίπεδο εθνικών πρωτοκόλλων διαχείρισης της ανταπόκρισης, ώστε να διασφαλιστεί η προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων και όλων των κοινωνιών που απαιτούνται για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Η επιτυχία της Κίνας βασίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό σε ένα ισχυρό διοικητικό σύστημα που μπορεί να κινητοποιηθεί σε περιόδους απειλής, σε συνδυασμό με την έτοιμη συγκατάθεση του κινεζικού λαού να υπακούσει σε αυστηρές διαδικασίες δημόσιας υγείας. Αν και άλλα έθνη δεν διαθέτουν την πολιτική οικονομία της Κίνας για εντολή και έλεγχο, υπάρχουν σημαντικά διδάγματα που οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί μπορούν να διδαχθούν από την εμπειρία της Κίνας.

Τα στοιχεία μας δείχνουν πως αυτά τα μαθήματα δεν έχουν μαθευτεί.   Ο ιός SARS-CoV-2 παρουσιάζει διαφορετικές προκλήσεις για τις χώρες υψηλού, χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC). Ένας σημαντικός φόβος για την παγκόσμια εξάπλωση είναι το πώς τα αδύναμα συστήματα υγείας θα αντιμετωπίσουν τον ιό. Ορισμένες χώρες, όπως η Νιγηρία, έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει με επιτυχία μεμονωμένες περιπτώσεις. Αλλά μεγάλες εξάρσεις θα μπορούσαν εύκολα να κατακλύσουν τις υπηρεσίες υγείας χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος (LMIC). Η δύσκολη αλήθεια είναι ότι οι χώρες στην πλειοψηφία της υποσαχάριας Αφρικής, για παράδειγμα, δεν είναι προετοιμασμένες για μια επιδημία όπως ο κοροναϊός.

Όπως και υπάρχουν πολλά έθνη στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή που εξίσου δεν είναι προετοιμασμένα. Τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η παρακολούθηση, ο εξαντλητικός εντοπισμός των επαφών, η κοινωνική απομάκρυνση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την υγιεινή των χεριών, η εξασφάλιση εμβολιασμών κατά της γρίπης για τα ευπαθή και ανοσοκατασταλμένα άτομα και η αναβολή μη βασικών λειτουργιών και υπηρεσιών θα συμβάλουν στην καθυστέρηση της εξάπλωσης της μόλυνσης και της πίεσης διασποράς στα νοσοκομεία.  Οι μεμονωμένες κυβερνήσεις θα χρειαστεί να αποφασίσουν πού θα χρειαστεί να τραβήξουν τη γραμμή για την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Θα πρέπει να σταθμίσουν τους ηθικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους σε σχέση με τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να κινηθούν ταχύτερα και πιο επιθετικά. Όπως έδειξε ο Xiaobo Yang και οι συνεργάτες του, η θνησιμότητα των ασθενών με σοβαρή νόσο με πνευμονία του κοροναϊού SARS-CoV-2 είναι σημαντική.  Όπως έγραψαν πρόσφατα στη The Lancet Respiratory Medicine, «Η σοβαρότητα της πνευμονίας του SARS-CoV-2 προκαλεί μεγάλη πίεση στους πόρους κρίσιμης φροντίδας στα νοσοκομεία, ειδικά αν δεν είναι επαρκώς στελεχωμένοι ή δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους».Αυτός ο κοροναϊός δεν είναι καλοήθης. Σκοτώνει. Επομένως, η πολιτική αντίδραση στην επιδημία πρέπει να αντικατοπτρίζει την εθνική ασφάλεια για την απειλή που αντιπροσωπεύει ο κοροναϊός SARS-CoV-2.

Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν εκδώσει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές για τους επαγγελματίες υγείας, αλλά μόνο οι δημοσιευμένες συμβουλές είναι ανεπαρκείς. Οι οδηγίες για τη διαχείριση των ασθενών με το COVID-19 πρέπει να παρέχονται επειγόντως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με τη μορφή εργαστηρίων, ηλεκτρονικής διδασκαλίας, εμπλοκής των smart phones και εκπαίδευσης από ομότιμους.

Εξοπλισμοί όπως ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας, ανεμιστήρες, οξυγόνο και κιτ δοκιμών πρέπει να διατίθενται καθώς και να πραγματοποιηθεί η ενίσχυση αλυσίδων εφοδιασμού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων –The European Centre for Disease Prevention and Control –  συνιστά στα νοσοκομεία να δημιουργήσουν μια κεντρική ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης νοσοκομείων, ενός μέλους της ομάδας ελέγχου της λοίμωξης, ενός εμπειρογνώμονα για τις μολυσματικές νόσους και ειδικών που εκπροσωπούν τη μονάδα εντατικής θεραπείας και τα τμήματα ατυχημάτων και έκτακτης ανάγκης. Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κολοσσιαίες προσπάθειες δημόσιας υγείας της κινεζικής κυβέρνησης έχουν σώσει χιλιάδες ζωές. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος, που αντιμετωπίζουν τώρα τα ίδια τους τα κρούσματα, πρέπει να παίρνουν αιτιολογημένα ρίσκα και να ενεργούν πιο αποφασιστικά. Πρέπει να εγκαταλείψουν τους φόβους τους για τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες δημόσιες και οικονομικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν σε περιορισμό των δημόσιων ελευθεριών ως μέρος πιο ισχυρών μέτρων καταπολέμησης της λοίμωξης.

 

 

 

 

 

Πηγή: The Lancet

...