, Costantino Sacchetto*: Η Τέταρτη Μαφία, INDEPENDENTNEWS

Costantino Sacchetto*

Η μαφία στην Ιταλία έχει προέλευση και παραδόσεις αιώνων και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ενοποίηση της Ιταλίας. Η γέννηση του φαινομένου εξακολουθεί να θεωρείται αβέβαιη: στην πραγματικότητα, οι οργανώσεις με παράδοση αιώνων είναι η Camorra (Νάπολι), η ‘Ndrangheta (Καλαβρία,Απουλία) και βέβαια η Cosa Nostra (Σικελία). Η  διακλάδωση τους  γέννησε τη Sacra Corona Unita (Μπάρι) , ενώ τελευταία  γεννήθηκε η «τέταρτη μαφία», αυτή της Foggia.


 

Σήμερα η μαφία υπάρχει, αντιστέκεται, επεκτείνεται, μεταλλάσσεται. Η μαφία είναι φυσικά αποδυναμωμένη, έχοντας δεχθεί σκληρά πλήγματα. Όχι μόνο οι πολυάριθμες συλλήψεις, αλλά και οι κατασχέσεις παράνομα συσσωρευμένων περιουσιακών στοιχείων την έχουν αποδυναμώσει. Παραμένει όμως ενεργή. Επιδιώκει, έστω και σε ηπιότερη  μορφή,  να επηρεάσει και να διαμορφώσει τον κοινωνικό, διοικητικό και οικονομικό ιστό της επικράτειας …

Η Ndrangheta, με ετήσιο τζίρο 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προεκτάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου (είναι η μόνη μαφία που υπάρχει και στις 5 ηπείρους), θεωρείται η πλουσιότερη και ισχυρότερη μαφία στην Ιταλία και μια από τις πλουσιότερες και πιο ισχυρό στον πλανήτη.

Μόλις πρόσφατα, ο Εθνικός Εισαγγελέας κατά της Μαφίας και της Αντιτρομοκρατικής, Φεντερίκο Καφιέρο ντε Ράχο, είπε ξεκάθαρα ότι οι μαφίες, στην περίοδο του Covid ,έχουν ενισχυθεί και αυτές της Foggia πρέπει να συγκαταλέγονται στους πρωταρχικούς εχθρούς του Ιταλικού Κράτους. Η Foggia  είναι ο τελευταίος δήμος που διαλύθηκε για σχέσεις με τη Μαφία στην Ιταλία, στις 6 Αυγούστου 2021.

Ανθρωποκτονίες, βόμβες, εκβιασμοί: H «Τέταρτη Μαφία» της Foggia

Η «Τέταρτη Μαφία» είναι το όνομα που έδωσαν τα ΜΜΕ στις μαφιόζικες μυστικές οργανώσεις της Foggia, της μεγαλύτερης πόλης της Β. Απουλίας (Πούλια) και πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας με περίπου 700 χιλιάδες πληθυσμό. Πρόκειται για μια  αναδυόμενη εγκληματικότητα που συνδυάζει ττον αρχαϊσμό και την νεωτερικότητα, τον τοπικισμό και την παγκοσμιοποίηση. Ένας εγκληματικός οργανισμός που είχε μείνει αόρατος για πολύ καιρό, σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς, μόνο και μόνο επειδή ήταν  ελάχιστα γνωστός εκτός της περιοχής. Ωστόσο, η μαφία της Foggia (όπως η Μάφια,η Καμόρα και η Ντραγκέτα) έχει την ικανότητα να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και να καταστρέψει τη δημόσια ασφάλεια ακόμη και σε εδάφη μακριά από την περιοχή καταγωγής της.
Με τον καιρό, η «Τέταρτη Μαφία» κατάφερε να κάνει το ποιοτικό άλμα, να μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη μαφία, ικανή να διαποτίσει την οικονομία και τη δημόσια ζωή των υποκείμενων κοινοτήτων. Διείσδυσε έτσι σε υγιείς εταιρείες, επέβαλε τους στόχους της και τους διαχειριστές της και άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού για πάντα.
Τα τελευταία χρόνια, η διάλυση των δήμων, λόγω σχέσεων με την Μαφία, (Monte Sant’Angelo, Mattinata, Manfredonia, Cerignola , Foggia),και η ξαφνική αύξηση της δολοφονικής βίας, επέτρεψαν σε ένα ευρύτερο κοινό να δει  καταστροφές αντίστοιχες μιας εμφύλιας διένεξης.

Από το 2007 μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν συνεργάτες της δικαιοσύνης στην περιοχή της Φότζα. Από το 1978 έως σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 300 δολοφονίες που σχετίζονται με τη μαφία στη Φότζα και μόνο το 20% από αυτές έχουν εξιχνιαστεί. Μέχρι πρότινος, κανένα θύμα της μαφίας της Φότζα δεν συνήθιζε να καταγγέλλει τους δήμιούς του. Και αυτοί οι λίγοι γενναίοι άνθρωποι, στίς δίκες, σχεδόν πάντα ανακαλούσαν. Σε ορισμένες περιοχές  η καταβολή των χρημάτων προστασίας συνεχίζει να υφίσταται και να γίνεται αποδεκτή με την ίδια κανονικότητα που το κράτος προχωρά στην είσπραξη φόρων.

Οι μαφίες της Foggia

  • Cerignola: στον μεγάλο δήμο της επαρχίας Φότζα (60.000 κάτοικοι) που διαλύθηκε λόγω διεισδύσεων της μαφίας δραστηριοποιείται ένας εγκληματικός υπόκοσμος, με παραστρατιωτική δομή, που έχει κάνει σήμα κατατεθέν του την επίθεση σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς χρημάτων.
    • Mafia del Gargano: το επίκεντρό της βρίσκεται στο Monte Sant’Angelo, όπου δραστηριοποιείται το Clan  των Li Bergolis-Miucci, με το παρατσούκλι  “οι Βουνίσιοι” ( i Montanari), ιστορικά σε πόλεμο με τo Clan του Romito di Manfredonia (και οι δύο δήμοι διαλύθηκαν για σχέσεις με τη μαφία). Η περιοχή αυτή της Ιταλίας είναι το πιο σημαντικό σημείο προσέγγισης για τους Αλβανούς διακινητές ναρκωτικών, τόσο που η τοπική μαφία έχει γίνει σημαντικός παράγοντας στις μπίζνες των ναρκωτικών. Το μεγαλύτερο λαθρεμπόριο της κάνναβης  στην Ιταλία περνά από εδώ και, μέσω μιας εξαιρετικά οργανωμένης αλυσίδας εφοδιασμού και χωρίς κέντρα αποθήκευσης, ταξινομείται και διανέμεται στις άλλες μαφίες.
    • Η μαφία του San Severo της ομάδας Ναρντίνο, μια εξαιρετικά εξελιγμένη οργάνωση – αυτόνομη και ανεξάρτητη από τις άλλες μαφιόζικες οργανώσεις που δρουν στη Φότζια – που έδιωξε τους Casalesi (Clan της Κοζέντσα που ανήκει στην Καμόρα) απο την  πώληση ναρκωτικών σε όλο το μήκος της  Αδριατικής, μέχρι το Ρίμινι, έχοντας σταθερές επαφές με την Nτραγκέτα.
    • Κοινωνία της Φότζια: στην πόλη υπάρχουν δύο κύρια Clan εχθρικά μεταξύ τους, οι Φρανκαβίλα-Σινέζι και οι Λάντζα-Πελεγκρίνο-Μορέτι. Η ομάδα Trisuoglio-Prencipe εντάχθηκε πρόσφατα στην τελευταία ομάδα, έχοντας με δεσμούς με το clan  Romito di Manfredonia.

Οι σχέσεις μεταξύ αυτών των ομάδων έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, με πολλά αφεντικά της τοπικής μαφίαςνα είναι μέλη παλιάς περιφερειακής μαφιόζικης ομάδας. Μπροστά σε μια τόσο μεγάλη διαφοροποιημένη εγκληματικότητα, στην οποία προστίθεται εκείνη του Clan του Vieste , κάθε μία με τον δικό της  τρόπο λειτουργίας, δυσχεραίνει το ρόλο του κράτους για την αντιμετώπιση της. Πρόκειται για διαφορετικές εγκληματικές οντότητες που λειτουργούν αυτόνομα στην επικράτεια , ακόμα κι αν έχουν μεταξύ τους συγκεκριμένα σημεία συνάντησης και συνεργασίας.

Σε τι χρησιμεύουν οι βόμβες?

Στη Foggia βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οργάνωση που θέλει να κάνει ένα ποιοτικό άλμα στο έγκλημα και να μεταμορφωθεί σε μεγάλη μαφιόζικη οργάνωση μέσω της εκφοβιστικής της δύναμης. Η δημιουργία της εγκληματικής φήμης είναι ένα ουσιαστικό σημείο του φαινομένου της μαφίας. Πρόκειται για μια θορυβώδης μαφία, που προκαλεί την προσοχή. Δεν είναι η επιχειρηματική μαφία για την οποία μιλάμε συχνά όταν μιλάμε για την Κόζα Νόστρα, την Ντραγκέτα, την μαφία του Μπάρι ή του Σαλέντο, που έχουν σημαντική οικονομική διάσταση και θέλουν να αποφύγουν τον θόρυβο που προσελκύει υπερβολικά την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Η κύρια δραστηριότητα της μαφίας της Φότζα είναι αυτή της βίας και του εκβιασμού εναντίον τοπικών οικονομικών φορέων, έχοντας  στενή σχέση με τον τραπεζικό χώρο, τους ελεύθερους επαγγελματίες και το μασονικό σύστημα. Η τοποθέτηση εκρηκτικών και η πυρπόληση επιχειρήσεων για την εκβίαση χρημάτων προστασίας είναι, για τα τοπικά Clan , ένας τρόπος ερήμωσης της δυνατότητας νόμιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας και διοχέτευσης της τοπικής οικονομίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν εκβιάζονται γιατί ξεπλένουν χρήματα ή έχουν τη συμπάθεια των διαφόρων Clan.

Λαθρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμός, εκατοντάδες φόνοι που διαπράχθηκαν με ωμή αγριότητα. Αυτη την περίοδο ως τα τέλη Οκτώβρη, γινόταν μια επίθεση κάθε τέσσερις μέρες,στην οποία πρέπει να προστεθούν οι ισχυρές ρίζες της μαφίας στην επικράτεια και η σιωπή του κοινωνικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με συνεργάτη της δικαιοσύνης,: «ο πόλεμος στη Φότζα δεν θα τελειώσει ποτέ. Υπάρχουν πάρα πολλοί θάνατοι που θα προκαλέσουν βεντέτες».

Στην περιοχή δύσκολα βρίσκεις πολιτικούς συνομιλητές που να μην είναι κοντά στα μαφιόζικα Clan. Δεν είχε συμβεί ποτέ δύο μεγάλοι δήμοι όπως η Cerignola και η Manfredonia να διαλυθούν την ίδια χρονιά και στη συνέχεια η ίδια η πρωτεύουσα της επαρχίας της Φότζα. Η μία δημαρχία ήταν κεντροδεξιά, η άλλη κεντροαριστερά: αυτή η εγκάρσια σχέση δημιουργεί ένα αίσθημα σύγχυσης στους πολίτες.

“Η μαφία είναι ένα ανθρώπινο γεγονός, και όπως όλα τα ανθρώπινα γεγονότα έχει αρχή και θα έχει επίσης ένα τέλος”: αυτά είναι τα περίφημα λόγια του Τζιοβάνι Φαλκόνε, του δικαστή που είχε συμβάλει περισσότερο από όλους στην Ιταλία στον αγώνα κατά της μαφίας – σε σημείο να γίνει σύμβολο – πριν σκοτωθεί βάναυσα σε μια βάναυση επίθεση τον Μάιο του 1992. Ήταν η απάντηση του σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε εάν ήταν δυνατό για το ιταλικό κράτος να νικήσει οριστικά την ισχυρή εγκληματική οργάνωση που γεννήθηκε στη Σικελία και ήταν γνωστή ως «Cosa nostra».

 

**Costantino Sacchetto: Από το 2008 στην Ιταλική Βουλή, ως συνεργάτης της Kοινοβουλευτικής Eπιτροπής κατά της μαφίας.


, Costantino Sacchetto*: Η Τέταρτη Μαφία, INDEPENDENTNEWS
#independent news greece
Ιστοσελίδα: https://independe