Χρήστος Καραπάνος – Στις 7 Μαίου  2014 έσκασε η  είδηση  ότι έγινε αγοραπωλησία ενιαίας έκτασης 15000 στρεμμάτων στο ΒΔ τμήμα της Ζακύνθου που περιλαμβάνει διάσημες παραλίες (Ναυάγιο), μοναστήρια, μνημεία, καλλιέργειες και ιδιωτικές περιουσίες .  Αν ήταν πρωταπριλιά πολλοί στο νησί  θα έβρισκαν την είδηση αστεία, άλλοι ίσως λίγο χοντροκομμένη για να γίνει πιστευτή.

Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν 15000 στρέμματα ενιαίας ιδιοκτησίας  στο νησί όταν οι μεγαλύτερες περιουσίες δεν ξεπερνούν  τα 100-150 στρέμματα, ήταν το  πρώτο ερώτημα.  Μπορεί σε αυτή την έκταση να περιλαμβάνονται παραλίες που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, μνημεία που στέκουν επί αιώνες, λιοστάσια που καλλιεργούνται από γενιές των ίδιων οικογενειών, σπίτια κατοίκων, δάση και να πωλούνται από έναν ιδιώτη, ήταν το αμέσως επόμενο. Η είδηση ότι ο φερόμενος πωλητής ήταν κάποιος Γεώργιος Χάρος, άγνωστος στην τοπική κοινωνία έκανε τα πράγματα ακόμα πιο μυστηριώδη. Πρόκειται τελικά για ιδιοκτήτη έκτασης 79 στρεμμάτων  που κληρονόμησε η θεία του  το 1961 από το τελευταίο μέλος της οικογένειάς του που κατοίκισε στο νησί, και αυτός στη συνέχεια από αυτήν το 1989.

Αναζητώντας τον τρόπο που η ιδιοκτησία του Γ.Χάρου εικοσαπλασιάστηκε μέσα σε 25  χρόνια οι θιγόμενοι πλέον κάτοικοι , Μητρόπολη , Ι.Μονή Αγ. Γεωργίου Κρημνών, Δήμος Ζακύνθου (οι  νόμιμοι δηλαδή ιδιοκτήτες 13500 στρεμμάτων), ανακάλυψαν προσφεύγοντας μαζί με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στη δικαιοσύνη εναντίον της Λιβανέζικης εταιρίας Pimana SA  ότι ως τεκμήριο ιδιοκτησίας του Γ.Χάρου οι αρχές είχαν αποδεχθεί διάταγμα της Ενετικής Πολιτείας του 1783 που κατ’ αυτόν έχριζε κληρονόμο της έκτασης κάποιον πρόγονό του. Λέω κατ’ αυτόν , γιατί το  διάταγμα έγινε αποδεκτό αμετάφραστο κι όπως αποδείχθηκε αργότερα που μεταφράστηκε παραχωρούσε την έκταση της Ι.Μ Αναφωνήτριας στον Στ. Φλαμπουριάρη (πρόγονο του Χάρου) για επιστασία και όχι για κυριότητα.

Στις 20/7/2015 το μονομελές πρωτοδικείο Ζακύνθου εκδίδει απόφαση στην αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων καταρίπτωντας τους ισχυρισμούς του πωλητή περί ιδιοκτησίας κι απαγορεύοντας στην Πιμάνα οποιαδήποτε  πράξη μεταβολής ή νομής μέχρι τελικής απόφασης του δικαστηρίου. Επίσης αποδείχθηκε ότι έχει διαπραχθεί σειρά αξιόποινων πράξεων κατά  τη σύνταξη του συμβολαίου προκειμένου ο Γ.Χάρος να εμφανιστεί ως νόμιμος κληρονόμος της τεράστιας αυτής έκτασης. Συγκεκριμένα υπήρξε αλλοίωση του περιεχομένου της διαθήκης του 1961  ώστε  να φαίνεται κληρονόμος η μητέρα του Γ.Χάρου κι όχι η θεία του, ενώ στα τοπογραφικά του συμβολαίου δεν αποτυπώνονται, οικίες, μονές, μνημεία, το οδικό δίκτυο, κατοικίες, λιοστάσια, λαγκάδια. Μηχανικοί, τοπογράφοι, συμβολαιογράφος, υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών όπως φαίνεται στο 27σέλιδο πόρισμα του εισαγγελέα κ.Μπρη έχουν παρανομήσει με διάφορους τρόπους για να εμφανίσουν ιδιόκτητα τα 15000 αυτά στρέμματα. Ασκούνται εν τέλει βαριές ποινικές διώξεις σε 10 άτομα, ανάμεσα στα οποία και η συμβολαιογράφος, ενώ  αυτή τη στιγμή διεξάγεται εισαγγελική έρευνα από την εισαγγελία του Άρειου Πάγου.

Διαβάζοντας κάποιος τα παραπάνω  αντιλαμβάνεται αμέσως ότι έχουμε να κάνουμε με μία καραμπινάτη περίπτωση παράνομης αγοραπωλησίας όπου πολλοί παρανόμησαν για να την πραγματοποιήσουν. Εδώ είναι όμως που  εμφανίζονται οι διάφοροι αυτόκλητοι νονοί , πολιτικοί της ΝΔ και  δημοσιογράφοι γνωστών μέσων για να βαφτίσουν την πώληση επένδυση. Ναι επένδυση και μάλιστα μεγάλη, εμβληματική που θα φέρει τεράστια ανάπτυξη στη Ζάκυνθο, επένδυση εθνικής σημασίας. Επένδυση που δεν θα κάνει κάποιος τυχαίος αλλά ο πάμπλουτος εμίρης του Κατάρ. Τι κι αν δεν υπάρχει καμία επενδυτική πρόταση διατυπωμένη έστω και προφορικά? Τι κι αν μέχρι σήμερα  απλά εικάζεται ότι κάποιος εμίρης βρίσκεται πίσω από την Πιμάνα χωρίς αυτό να αποδεικνύεται? Το αφήγημα είναι εύκολο η ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (τότε) παγώνει τις μεγάλες επενδύσεις. Για τους νεοφιλελεύθερους υποστηρικτές της επένδυσης είναι προφανώς περιττό να υπάρχει κάποια επενδυτική πρόταση ώστε να την αξιολογήσουν και να την υπερασπιστούν. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι όντως ο πάμπλουτος εμίρης του Κατάρ θέλει να αγοράσει την τεράστια αυτή έκταση μαζί με τα σούπερ φιλέτα του Ναυαγίου κι άλλων 2 παραλιών σκοπεύοντας να κάνει μέσα  την φαραονική κατοικία του για να απολαμβάνει ιδιωτικά με τους φίλους και συγγενείς του το ειδυλλιακό τοπίο ,  αποτελεί αυτό επένδυση?

Έρχεται λοιπόν  ο αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ.Μητσοτάκης να αναρωτηθεί από το βήμα της Βουλής  κατά τη συζήτηση της ψήφισης του προυπολογισμού του 2017  γιατί δεν προχωράει η εμβληματική επένδυση του εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο, κατακεραυνώνοντας την αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι  γνώριζε ότι η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια κι ότι έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές  διώξεις για τη σύνταξη του συμβολαίου της αγοράς των 15000 στρεμμάτων. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α.Γεωργιάδης φρόντισε να το πάει ακόμα παραπέρα σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον τοπικό ΡΣ Στίγμα FM , προτείνοντας σε αυτή την περίπτωση να μην τηρηθούν οι νόμοι ώστε να πραγματοποιηθεί η σπουδαία, αν και άγνωστη επένδυση. Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι οι νόμοι για τους οποίους προτείνει τη μη εφαρμογή τους είναι βασικά το σύνταγμα που καθορίζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας αλλά και την προστασία του δάσους ο αντιπρόεδρος επανέλαβε κυνικά “να μην τηρηθούν οι νόμοι σε αυτή τη περίπτωση” κάνοντας, πλην των άλλων, και ξεκάθαρη παρέμβαση  στη δικαιοσύνη.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ ήταν αναμενόμενη η αναθέρμανση της δήθεν επένδυσης παρότι η δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί ακόμα και η νομική έκβαση της υπόθεσης , τουλάχιστον κατ΄αυτούς που την παρακολουθούν δημοσιογραφικά ή νομικά, φαίνεται να απογοητεύει τους επίδοξους αγοραστές. Είναι χαρακτηρηστικό ότι οι εκπρόσωποι της Πιμάνα προσθαφαιρούν κάθε τόσο στρέμματα μεταβάλλοντας την επίδικη έκταση από 15000 σε 9000 και μετά σε 11 και μετά πάλι σε 9 είτε για νομικούς είτε για επικοινωνιακούς λόγους.

Τα χαρμόσυνα νέα της  μεγάλης τύχης που ξημερώνει για την Ζάκυνθο ανέλαβε να τα κομίσει στο νησί η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων κ.Ρόδη Κράτσα πριν 2 μήνες με την σουρεαλιστική  δήλωση “δεν ξέρω καθόλου για τι επένδυση πρόκειται αλλά είμαι σίγουρη ότι αποτελεί μεγάλη τύχη για το νησί”. Στο νεοφιλελεύθερο αυτό σουρεαλισμό προστέθηκαν και οι επιπλήξεις του υπουργού ανάπτυξης  που μάλωσε τους Ζακυνθινούς τις Ζακυνθινές που δεν καταλαβαίνουν το καλό τους κι ότι όταν τους χαρίζουν γάιδαρο δεν τον κοιτάν στα δόντια.

Δυναμικά και άμεσα τοποθετήθηκαν απέναντι σε αυτές τις προθέσεις οι κάτοικοι του νησιού, ο δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης και το δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο Σύριζα δια του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη έφερε το θέμα στη Βουλή. Ο δήμαρχος με σαφείς δηλώσεις του τοποθετήθηκε ενάντια στην επένδυση που δεν τηρεί τη νομιμότητα και δεσμεύτηκε για την υπεράσπιση αλλά και κατοχύρωση  των 8500 περίπου στρεμμάτων δημοτικης περιουσίας που βρίσκονται μέσα στην επίδικη έκταση (κάποια από τα οποία παρεπιπτόντως είναι και τα φιλέτα της έκτασης). Οι κάτοικοι που αρνούνται να αποδεχθούν την κλοπή των περιουσιών τους  για χάρη μιας επένδυσης – φάντασμα   διοργάνωσαν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυναμικά  συλλαλητήρια που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί στέλνοντας μαζί με την πλειονότητα των Ζακυνθινών το ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση κι επενδυτές: “Ούτε να το διανοηθείτε” . Στο πλευρό τους όλες οι δημοτικές παρατάξεις , ο πρώην περιφερειάρχης Θ.Γαλιατσάτος και η ΑΝΑΣΑ, στον αντίποδα η νυν περιφερειακή αρχή.

Ο υπουργός ανάπτυξης αντί απάντησης στη βουλή την περασμένη εβδομάδα στην σχετική ερώτηση του Π.Σκουρλέτη επέλεξε μία συρραφή ψευδών και διαστρεβλώσεων παίζοντας πότε το ρόλο του εκπροσώπου της αγοράστριας εταιρίας και πότε του δικαστή ανακοινώνοντας δικαστικές αποφάσεις που ακόμα δεν έχουν ληφθεί. . Συγκεκριμένα εμφάνισε δικαιωμένη την Πιμάνα για την αγορά λέγοντας ότι το δικαστήριο τις κατοχύρωσε 11.000 στρέμματα , παρότι η απόφαση για την προσφυγή του 2015 με την οποία  κερδήθηκαν  τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έχει βγει ακόμα,και παρά το γεγονός ότι η Πιμάνα μιλάει για 9000 στρέμματα μόνο πλέον. Για να το κάνει αυτό επικαλέστηκε μία απόρριψη πρόσθετης προσφυγής από το δικαστήριο που έκαναν οι κάτοικοι το 2018 εναντίον της Πιμάνα που δεν εκδικάστηκε γιατί απορρίφθηκε το δικαίωμα τους να προσφύγουν επειδή είχαν οικονομικές εκκρεμότητες με το υποθηκοφυλακείο, δηλαδή για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους. Αυτό και παρουσίασε με θράσος στο κοινοβούλιο ως θρίαμβο της Πιμάνα και απόδειξη της ιδιοκτησίας της. Δεν είχε πρόβλημα επίσης να μεταφέρει στο χρόνο τις ραδιοφωνικές προτάσεις που έκανε το 2017 για μη τήρηση της νομιμότητας στο ραδιόφωνο 2 χρόνια αργότερα, αφού δηλαδή (κατά τη διαστρέβλωσή του ) το 2018 το δικαστήριο τελεσιδίκησε υπέρ της Πιμάνα. Αφήγημα ψεύδους που σίγουρα τον εκθέτει στην τοπική κοινωνία που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα γεγονότα  αλλά αποτελεί κι  ευθεία παρέμβαση τόσο στους δικαστές που καλούνται να αποφασίσουν για την εγκυρότητα της αγοραπωλησίας , όσο και σε αυτούς που θα καλεστούν να δικάσουν όσους έχουν ασκηθεί διώξεις για τη σύνταξη των συμβολαίων αλλά και σε όσους θα ασκηθούν ακόμα αφού η εισαγγελική έρευνα που διέταξε ο Άρειος Πάγος είναι εν εξελίξει.

Αυτή είναι η  ανατομία μιας υπόθεσης που αποτελεί αιχμή του αναπτυξιακού οράματος της ΝΔ για την Ελλάδα. Με την ανάπτυξη στο 1,5 % , τις μπουλντόζες να έχουν μπλέξει στην κίνηση και να μην μπορούν να προσεγγίσουν το Ελληνικό , τον τουρισμό να κινδυνεύει να βρεθεί θετικός στον κοροναιό και θεοκρατικές αντιλήψεις  να κυριαρχούν μες την κυβέρνηση παρεμποδίζοντας την επιστημονική πρόληψη της πανδημίας εντός της χώρας , μάλλον δεν θα δούμε τον ήλιο της ανάπτυξης να ανατέλλει και τις  καλές και πολλές δουλειές που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης. Αντ’ αυτού κινδυνεύουμε να ξαναβρεθούμε στη νύχτα κάποιου νέου μνημονίου και μιας νέας οικονομικής κρίσης, κάτι στο οποίο η τωρινή κυβέρνηση διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία , όπως μας έδειξε στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Σχετικές Ειδήσεις:

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ