Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα του κορονοϊού που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό για τη χώρα μας στα 228, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγεία.

Από αυτά, 22 είναι “ορφανά” και στην πλειοψηφία τους εντοπίστηκαν στην Αθήνα.

Από τα 228 κρούσματα τα 57 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, ενώ πέντε είναι διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση.

Ωστόσο μέχρι σήμερα 8 πολίτες νόσησαν, θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

Το 51% των κρουσμάτων είναι άτομα άνω των 65 ετών, ενώ η πλειονότητα των διαγνώσεων αφορούν την Αθήνα.

Ο κ Τσιόδρας ανέφερε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν νέα αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και με τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα του βήχα, του πυρετού ή της δύσπνοιας, κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19.

Αυτό σημαίνει άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες, καθώς και λήψη ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας.

Ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι διασφαλίζεται η θεραπευτική αγωγή των χρονίως πασχόντων μέσω του συστήματος συνταγογράφησης.

Οι ασθενείς θα αιτούνται τηλεφωνικά, με φαξ ή με email τη φαρμακευτική τους αγωγή την οποία θα παραλαμβάνουν εξουσιοδοτημένα άτομα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ζήτημα του συνωστισμού που παρατηρείται στα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χώροι που θα λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να προστατεύεται ο ευπαθής πληθυσμός αλλά και οι εργαζόμενοι.

Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τα μέτρα για την τήρηση απόστασης και αφορούν τη δική τους προστασία και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοΙό στην Ελλάδα.

Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ζακύνθου, άφησε ένας 67χρονος.

Αυτό ήταν το τρίτο θανατηφόρο κρούσμα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας, 90 ετών, κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Σχετική είδηση: Τρεις οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα