Στην καταγγελία ότι αστυνομικός με πολιτικά έβγαλε όπλο και τους απείλησε εντός του χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) πριν φυγαδευτεί με τη βοήθεια των ΜΑΤ προχώρησαν φοιτητές, ενώ σχετικό βίντεο αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διέταξε διερεύνηση του περιστατικού, ενώ υποστηρίζει ότι ο αστυνπμικός ήταν σε άμυνα και τράβηξε το πιστόλι για εκφοβισμό.

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα (24 Φεβρουαρίου 2020) αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά μετέβη, εκτός υπηρεσίας με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα, έξωθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παραλάβει οικείο του πρόσωπο.

Στο σημείο δέχτηκε επίθεση από 30 περίπου άτομα, τα οποία τον χτύπησαν προκαλώντας του σωματικές βλάβες, ενώ επιπλέον προκάλεσαν φθορές στη μοτοσικλέτα και του αφαίρεσαν το προστατευτικό κράνος.

Ακολούθως τον έσυραν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, όπου, αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση.

Ο αστυνομικός απεγκλωβίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και διακομίσθηκε τραυματίας στο 401 ΓΣΝ Αθηνών.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση του περιστατικού», αναφέρεται σχετικά σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών πρόκειται για ειδικό φρουρό, που ανήκει στους 1.500 που προσελήφθησαν πρόσφατα εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και Πανελληνίων, και ήταν εκτός υπηρεσίας, όπως και οι δύο συνάδελφοι που συνεπλάκησαν με πολίτες πρόσφατα στο Γκάζι.

Διαφορετική εκδοχή των γεγονότων έδωσαν οι ίδιοι οι φοιτητές καταγγέλλοντας ότι ένας ασφαλίτης μπήκε στο χώρο του ιδρύματος, έβγαλε όπλο και τους απείλησε, ενώ στη συνέχεια δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη κρότου λάμψης αλλά και σε ξυλοδαρμούς φοιτητών.

Σύμφωνα με την ενωτική πρωτοβουλία της ΑΣΟΕΕ ο άντρας αποπειράθηκε να συλλάβει μικροπωλητή και όταν φοιτητές αντέδρασαν, μπήκε στη σχολή στοχεύοντας με το όπλο, απειλώντας τους ότι θα τους ρίξει. «Στη συνέχεια φυγαδεύτηκε με την βοήθεια διμοιρίας των ΜΑΤ τα οποία πέταξαν κρότου λάμψης και ξυλοκόπησαν φοιτητές φτάνοντας μέχρι την είσοδο της σχολής».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο όργιο αστυνομοκρατίας και καταστολής που βιώνουν από την αρχή της χρονιάς στην σχολή τους.
Παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εξαπολύει επίθεση στην παιδεία και στα συμφέροντα των φοιτητών καταργώντας το άσυλο και προσπαθώντας να επιβάλλει το δόγμα νόμος και τάξη.

Από το σχήμα των ΕΑΑΚ της ΑΣΟΕΕ, οι οποίοι ανήρτησαν και το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι «με πρόσχημα το παρεμπόριο θέλουν να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές και να δείξουν ότι κάνουν κουμάντο! Ωστόσο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα κυκλώματα ναρκεμπορίου και παρεμπορίου δρουν ανενόχλητα. Ο στόχος για αυτούς είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι όπως μικροπωλητές και τοξικοεξαρτημένοι».

Και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις καταγγελίες των φοιτητών υπογραμμίζοντας ότι «η αστυνομία, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης “παλεύει το οργανωμένο έγκλημα” βγάζοντας πιστόλια μέσα στις σχολές μας, ενάντια σε φοιτητές και φοιτήτριες. Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει. Η πραγματική απειλή για την Δημοκρατία, είναι οι μαφιόζικες πρακτικές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης σημειώνοντας ότι «πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως έχει στελεχώσει τη μάχιμη ομάδα ΔΙΑΣ με 1500 ελάχιστα εκπαιδευμένους ειδικούς φρουρούς που αναξιοκρατικά προσέλαβε μετά τις εκλογές. Μάλιστα ένας από αυτούς τις προάλλες έχασε το υπηρεσιακό του όπλο, αφού πρώτα αυτό εκπυρσοκρότησε, έπειτα από συμπλοκή με μπράβους της νύχτας.

Σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής, πριν τις τελευταίες πληροφορίες, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα σε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Ήταν αστυνομικός ο άνδρας αυτός; Ήταν εν υπηρεσία, ήταν εκτός υπηρεσίας; Ήταν μήπως ένας από τους ειδικούς φρουρούς που με ελάχιστη εκπαίδευση έχουν στελεχώσει την ομάδα ΔΙΑΣ;

«Σε κάθε περίπτωση τους καθιστούμε υπευθύνους για οτιδήποτε ο μη γένοιτο τραγικό συμβεί και τους ζητάμε άμεσα να αλλάξουν πορεία, άμεσα να αλλάξουν πολιτική».

Απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητούσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, που σε ανάρτησή του στο facebook έγραψε τα εξής: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να απαντήσει άμεσα: αν αυτός που όπλοφορεί μέσα στην ΑΣΟΕΕ είναι αστυνομικός, με ποια ιδιότητα βρέθηκε, γιατί οπλοφορούσε, τι σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να κάνει από δω και μπρος με τον συγκεκριμένο».