Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση (Βίντεο): Με Ν/Σ “σκούπα” απορρυθμίζεται το προστατευτικό πλαίσιο για το περιβάλλον

Posted on 05 Μαΐου, 2020, 7:39 μμ
10 secs

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το νομοσχέδιο προκαλεί ριζικές ανατροπές που επηρεάζουν το μέλλον της χώρας, ενώ στηλίτευσε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι το έφερε προς ψήφιση με το Κοινοβούλιο σε υπολειτουργία με την παρουσία 60 μόνο βουλευτών από τους 300.

 

“Πρόκειται για παραβίαση του κανονισμού. Επιστολική ψήφος προβλέπεται μόνο για αποστολές της Βουλής ή της κυβέρνησης στο εξωτερικό. Ακόμη και στο νοσοκομείο να βρίσκεται ένας βουλευτής ο κανονισμός δεν προβλέπει επιστολική ψήφο”, τόνισε.

Συνεχίζοντας την ομιλία του σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε “Εσείς αποφασίσατε εδώ τη παραβίαση του κανονισμού χωρίς μάλιστα τη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στην ουσία εκχωρείτε τη ψήφο του βουλευτή στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και το κάνετε αυτό στο όνομα της έκτακτης κατάστασης. Μα ξέρετε εσείς καμία έκτακτη κατάσταση όπου η κυβέρνηση να προγραμματίζει 26 νομοσχέδια μέσα σε τρείς μήνες;

Από τη μεριά μας σας δηλώνουμε ξεκάθαρα: Δεν θα συναινέσουμε να κανονικοποιήσετε την κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλετε τη μόνιμη περιστολή της λειτουργίας των εκλεγμένων δημοκρατικών θεσμών. Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνάτε διαδικασίες-εξπρές, με την κοινωνία στο περιθώριο. Γιατί μέχρι και η συγκέντρωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έξω από τη Βουλή τον πείραξε τον κο Μητσοτάκη. Και προφανώς δεν τον πείραξε γιατί ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για τις αποστάσεις.

¨Όταν καλούσε στο τηλέφωνο το δήμαρχο να αλλάξει δρομολόγιο και να περάσει έξω από το Μαξίμου το φορτηγό με τη συναυλία και καλούσε και τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία να τον απαθανατήσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πειράζανε οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν. Και δεν είχε αρθεί ακόμη η καραντίνα. Τώρα τον πείραξε η διαμαρτυρία. Μη τυχόν και χαλάσει τη σούπα της ομοφωνίας που επι πληρωμή 20 εκατομμυρίων διαφήμισης έχετε κατασκευάσει σε δεκάδες σαιτ και μέσα ενημέρωσης. Για να δημιουργήσετε την εικονική πραγματικότητα. Της επιτυχίας και της κανονικότητας. Μόνο που δεν είναι κανονικότητα ούτε η μισή δουλειά ούτε η μισή ζωή”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για νομοσχέδιο “σκούπα” που “καθαρίζει” τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον.

“Καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας.

Η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», μη βιώσιμης ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία. Καθώς οι εισηγητές του κόμματος μας έχουν αποδομήσει άρθρο-άρθρο το σχέδιό σας, θα αναφερθώ μόνο σε ορισμένα σημεία και διατάξεις, που καταδεικνύουν νομίζω καθαρά τα γενικά κίνητρα και προθέσεις σας απέναντι στο περιβάλλον και την βιωσιμότητα.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως «χρονοβόρα διοικητική διαδικασία» και «σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων». Με το νομοσχέδιό σας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση τροποποιείται και περιορίζεται με περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις ώστε τελικά να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η πρόταση απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως περιγράφεται στο σχέδιο Νόμου, οδηγεί στην επί της ουσίας κατάργησή της, καταστρατηγώντας το άρθρο 24 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η προστασία του περιβάλλοντος”, εξήγησε.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η εμμονή της να συνδέει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, απλά με την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα.

“Επιδιώκοντας την υποτιθέμενη επίσπευση, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των μελετών και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες, δημιουργείτε συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τους σοβαρούς επενδυτές. Οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών θα πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν. ¨Οσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί υπεραξία για την επιχειρηματικότητα και όχι εχθρό. Για τη σοβαρή επιχειρηματικότητα, βεβαίως. Όχι για την επιχειρηματικότητα της αραχτής. Το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο. Το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο προς υπέρβαση” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και τις περιοχές Natura ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως με το νομοσχέδιό καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), ένα δοκιμασμένο όπως είπε εδώ και χρόνια μοντέλο διαχείρισης, αποκεντρωμένο και συμμετοχικό.

“Το αντικαθιστάτε με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών. Το νέο σύστημα διοίκησης δεν εμπεριέχει διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ενδεδειγμένες πρακτικές. Θέτετε έτσι σε άμεσο κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές. Σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός περιοχών δικτύου Natura, περνάμε από ένα καθεστώς όπου το κράτος ήταν ο εγγυητής της περιβαλλοντικής προστασίας, σε ένα καθεστώς όπου εν δυνάμει επιτρέπονται όλα και παντού”κατέληξε.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τους Δασικούς Χάρτες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: “Εισάγετε ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και οριστικό πάγωμα του σημαντικού αυτού έργου. Η χώρα μας έως το 2015, και μετά από 40 χρόνια ανεκπλήρωτης συνταγματικής επιταγής, είχε κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της έκτασής της. Χάρη στην πρωτοβουλία και τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2019 είχαμε αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 55% και κυρωμένους για το 44% της Ελλάδας.”

“Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θέλοντας για άλλη μία φορά να χαϊδέψει αυτιά – ό,τι έκανε δηλαδή επί 40 ολόκληρα χρόνια πριν το 2015 – προτείνει αλλαγές που θέτουν σε αμφισβήτηση ακόμη και τους ήδη κυρωμένους χάρτες.”

“Ακόμη και το ΤΕΕ και ο Συνήγορος του Πολίτη ανέδειξαν την έλλειψη ασφάλειας Δικαίου. Εν ολίγοις, με τις διατάξεις αυτές ανοίγει νέος κύκλος εξέτασης αντιρρήσεων για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες. Καθώς και εξαιρέσεων από αυτούς. Ενώ δε προχωράτε και στην εγκεκριμένη πρόσληψη δασολόγων και γεωπόνων. Άρα έχετε πρόθεση να τινάξετε στον αέρα, κύριε Χατζηδάκη, την κύρωση των δασικών χαρτών!”

Όσον αφορά τα ζητήματα Διαχείρισης Αποβλήτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και φιλόδοξο Σχεδιασμό, με το παρόν πολυνομοσχέδιο διαπράττεται και πάλι ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. Οδηγείτε το μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων μόνο σε ιδιωτικοποιήσεις και καύση. Η εφαρμοζόμενη πολιτική σας δεν στηρίζει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, δεν υλοποιείτε τα νομοθετημένα κίνητρα και αντικίνητρα για την ανακύκλωση, αλλά επιπλέον οδηγείτε σε νέα οικονομική επιβάρυνση του πολίτη και τις επιχειρήσεις.

“Θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο αρθρο 93 που αποτελεί την απόλυτη εφαρμογή της άνευ διαβούλευσης νομοθέτησης, διότι ενώ αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά και αλλάζει την οργάνωση και λειτουργία των ΦΟΔΣΑ (φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων) της χώρας, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων και η ΚΕΔΕ) δεν είχαν ουδεμία γνώση. Η αντίδραση τους (ανήκουν στον χώρο σας σημειωτέων!) ήταν δικαίως άμεση και έντονη.” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη συμμετοχή Ελληνικού Δημοσίου στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ΑΕ. Αλήθεια γιατί δεν είπε κουβέντα για αυτό στην ομιλία του ο κος Μητσοτάκης ;

Ουσιαστικά αίρετε τον περιορισμό κατοχής 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, δεν βάζετε άλλο ποσοστό, οπότε συμπεραίνουμε ότι κατά βούληση σκοπεύετε να ξεπουλήσετε ό,τι θέλουν ορισμένοι να αρπάξουν.

Και θέλουν να αρπάξουν μια επιχείρηση που απέδειξε την προηγούμενη πενταετία ότι ένας οργανισμός υπό τον έλεγχο του Δημοσίου μπορεί να υλοποιήσει σύνθετα έργα, μπορεί να φέρει νέες ξένες επενδύσεις. Και μπορεί να είναι κερδοφόρος.

Ενώ σε όλη την Ευρώπη αλλάζει η κατεύθυνση. Έχει αρχίσει να εκτιμάται την σημασία της δημόσιας παρουσίας και ελέγχου επί των βασικών υποδομών, εσείς παραμένετε προσκολλημένοι στις νεοφιλελεύθερες εμμονές σας. Και μια τελευταία παρατήρηση: Όσο για το άρθρο 119, με το οποίο “χαλαρώνουν” οι διαδικασίες αδειοδότησης για τις μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες. Αυτό δεν είναι παρά ένα γενναιόδωρο “δωράκι” στην “Ελληνικός Χρυσός”…

Γιατί ο Χρυσός σας φέρνει πιο κοντά. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι προφανώς ξεκομμένο από την συνολική πολιτική της κυβέρνησης.

Μετά την έλευσή σας στην εξουσία, κύριοι της ΝΔ, υλοποιείται με ακρίβεια μια σειρά από νεοφιλελεύθερες αντι-μεταρρυθμίσεις στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας του χωρικού σχεδιασμού, αποδομώντας προοδευτικές τομές και κατακτήσεις της περιόδου 2015-19.

Απορρυθμίζετε συστηματικά το θεσμικό πλαίσιο και αποδυναμώνετε περαιτέρω τις λειτουργίες του κράτους και της αυτοδιοίκησης στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας και του δημόσιου σχεδιασμού.

Προωθείτε την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, στην ενέργεια, τα νερά, τη γη, ενώ κρίσιμες για το περιβάλλον και το χώρο, δημόσιες αδειοδοτικές ή ελεγκτικές λειτουργίες ανατίθενται σε εκτός διοίκησης ιδιωτικούς φορείς.

Επιβάλλετε μονομερώς στα απορρίμματα, στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, σε σχέδια αστικών αναπλάσεων τις κάθε τύπου συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όμως με απόντα το ρόλο του δημοσίου και των ανεξάρτητων κοινωνικών φορέων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου: “Αυτό που επιδιώκετε είναι ουσιαστικά να ξαναστήσετε το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, την οικοδομή και το πολυεθνικό real estate.”

 

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση

 

 

...