Πανελλαδική 24ωρη απεργία που προκήρυξαν εργατικές ομοσπονδίες και συνδικάτα ναντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας διοργάνσετο ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών.

Xωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παρέμεινε η Αθήνα την Τρίτη. Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λεωφορεία και τρόλεϊ συμμετείχαν στην απεργία από την έναρξη της βάρδιας έως την λήξη της. Κανονικά θα κινηθούν ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα σε όλη τη χώρα.

Λόγω της απεργίας των ΜΜΕ δεν ίσχυσε ο δακτύλιος στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας και επιτράπηκε στους οδηγούς και η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων (λεωφορειολωρίδες).

Τα πλοία παρέμειναν δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της συμμετοχής στην απεργίας της ΠΕΝΕΝ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Κλειστές θα παραμείνουν νομαρχίες, υπουργεία, δήμοι, εφορίες, πολεοδομίες. 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει επίσης το Σωματείο των οικοδομών και η ομοσπονδία των λογιστών.

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε με «φόντο» την απροειδοποίητη απεργία του σωματείου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε τρένα και Προαστιακό που ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης.

Το πρωί, εργαζόμενοι μπήκαν στο αμαξοστάσιο και ακινητοποίησαν τα τρένα, παρότι είχε ανακοινωθεί ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα απεργήσει.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης, με τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα.

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υποστήριξε πως μηχανοδηγοί και συνοδοί τρένων ήταν στις θέσεις τους ωστόσο η κατάληψη δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Πάνος Παρασκευόπουλος, οι εργαζόμενοι καλύπτονται για τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία από τα σωματεία τους, τα οποία και συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι από την προηγούμενη Παρασκευή ο ίδιος είχε ενημερώσει τη Διεύθυνση Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και τη Διεύθυνση Κίνησης Αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πως σωματεία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο θα συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία της 18ης Φεβρουαρίου.

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι με το νέο νόμο δεν μειώνονται τα όρια συνταξιοδότησης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, ότι διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου και ότι διατηρούνται και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους να συμμετέχουν στην απεργία τονίζοντας ότι: “Ο κόσμος της εργασίας, οι συνταξιούχοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θα δώσουν απάντηση στα ψέματα και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τις προσπάθειες διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες σε χιλιάδες συνταξιούχους, διαψεύδεται με πάταγο από την ίδια την πραγματικότητα

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απεργία σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «Βασικό αίτημα της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΠΟΕ ΟΤΑ, και των σωματείων στον χώρο των μεταφορών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η μη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και η επαναφορά σε προηγούμενες εποχές. Πραγματοποιούν δηλαδή μια απεργία για τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στον οποίο ελάχιστα αντέδρασαν μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Και πραγματοποιούν τώρα απεργία για τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος καταργεί αρνητικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για συνδικαλιστικό παραλογισμό και για απεργίες φανερά υποκινούμενες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις.

Ας δούμε τον κατάλογο των αιτημάτων με τα οποία ουσιαστικά ζητούν την επιστροφή στην κατάσταση και τις αποδοχές προ μνημονίων. Διαβάζουμε λοιπόν για τους λόγους που θα ταλαιπωρηθούν αύριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Οι «εργατοπατέρες» ζητούν:

– Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

– Κοινωνική ασφάλιση, υγεία – πρόνοια για όλους, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική.

– Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ.

– Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί.

– Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε..

Τα αιτήματα αυτά είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες ‘εργατοπατέρες’ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».